PRÁCE 🧰

Čištění interiéru auta snadno a rychle

4. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Čas od času potřebuje interiér každého vozu alespoň základní očistu. Zvládnete to i doma, ale pro nepřipravené máme varování - možná se vám udělá trochu nevolno, až uvidíte, co všechno s sebou vozíte a v čem sedíte.

Čištění interiéru auta snadno a rychle

Ze všeho nejdříve doporučujeme autu otevřít všechny dveře a víko kufru. Vyndejte autokoberečky a všechen nepořádek ze všech kastlíků, veškeré obaly od tyčinek, které zapadly mezi sedačky, papírové kapesníčky a vytroušené mince. Zkrátka veškerý takový ten "větší" nepořádek, který se dá vybrat rukama.

Čištění autokoberečků

Pak se pusťte do autokoberečků. Nejprve je vyklepejte (v dostatečné vzdálenosti od auta). Textilní pečlivě vysajte vysavačem, pokud jste jó fajnšmekři, tak je nějakým měkkým kartáčem a vodou s jarem vydrbejte od nečistot. U těch gumových stačí zkrátka saponátem povrch vyčistit od prachu a bahna.

Vysávání podlahy

Následně, jak budou koberečky schnout, se vrhněte na podlahu. Tam bývá především písek, který pojme velice jednoduše opět vysavač. Úzkým vysavačovým nástavcem pak zajeďte do mezery mezi sedačkou a B sloupkem a také do prostoru na druhé straně mezi autosedačkou a středovým tunelem. Na internetu se dají objednat i dlouhé úzké nástavce z poddajnějšího materiálu, které se pro tento účel hodí naprosto dokonale. Každopádně v této fázi jde o to, dostat z podlahy veškeré nečistoty. Některé, jako třeba psí chlupy, budou chtít trochu větší snahu. Podobně jako podlahu, vysajte i dno kufru.

Autosedačky a jejich čištění

Přichází očista sedaček! Tady jsou ve výhodě všichni, kdo mají vysavač pro mokré vysávání. Ten dokáže špínu velice efektivně "vytáhnout" spolu s vodou. Neděste se, až uvidíte, že voda je sytě hnědá, je to normální a ano, přesně na tom sedáváte při jízdách autem.

Pro vysávání klasickým vysavačem se vyplatí použít k tomu určené prostředky nebo smíchat jedlou sodu s trochou vody. Touto kašičkou a jemným kartáčem následně čalounění sedačky trochu vydrbejte a nechte jedlou sodu chvíli působit. Za zhruba půl hodiny ji ze sedačky odstraňte a vysajte ji.

Koženené povrchy sedaček vyžadují trochu specifický přístup. Zde se spolehněte na k tomu určené prostředky a do nějakých experimentů se rozhodně nepouštějte. Kůže je citlivá na nesprávné zacházení, které ji může navždy poznamenat.

Čištění plastových povrchů a skel

Plastové povrchy nejprve vysajte nástavcem se štětinami, a následně je přejeďte vlhkým hadrem z mikrovlákna. Opět - lze použít jarovou vodu, ale i k tomu určenou chemii, eventuálně vlhčené ubrousky přímo pro tento účel vyráběné.

Nakonec se pusťte do skel. Ta jdou nejjednodušeji vyčistit k tomu určeným prostředkem ve formě spreje. Nemáte-li sprej, vsaďte třeba na okenu. Dejte si ale opravdu záležet, protože zejména přímý sluneční svit může při špatně vyčištěném skle způsobit, že neuvidíte vůbec, ale vůbec nic.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články