PRÁCE 🧰

Jak vyčistit ALU kola?

25. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kola by se měla čistit pravidelně. Nejen kvůli tomu, aby byla stále krásná, ale hlavně kvůli tomu, aby se za nimi nehromadily nečistoty, které by mohly negativně ovlivnit jízdní vlastnosti. Jak tedy na čištění disků kol?

Jak vyčistit ALU kola

Články na téma čištění disků kol:

  1. Čištění disků kol
  2. Jak vyčistit ALU kola? - právě čtete

Nejdůležitějším krokem, před tím, než budete svá kola čistit, je příprava.

Velmi znečištěná ALU kola a jak je vyčistit

Velmi znečištěná kola se nejdříve opláchnou tlakovým čističem, aby se zbavily největších nečistot. Poté by bylo vhodné si vzít hadr (nejlépe s dlouhými dutými vlákny) a šampón určený přímo na disky kol (je možné použít i teplou saponátovou vodu, výsledek však nemusí být tak kvalitní).

Pro čištění kol můžete využít speciální přípravky

Již po tomto kroku bývají kola skoro čistá. Pokud jsou však na kolech stopy asfaltu, nebo lepidla z lepení závaží, odborníci doporučují koupi přípravku určeného přesně na tenhle typ nečistot.

Přípravek se použije podle návodu, nejčastěji jej jako bílý/průhledný nanesete na kola (pozor - je možné, že je přípravek toxický pro vás i životní prostředí, zacházejte s ním opatrně). Necháte pár minut působit.

Nanesený přípravek po čase zrudne, až z černá (podle koncentrace nečistot na kole). V takovém případě jej opláchněte tlakovým čističem.

Vybíráte alu kola? Podívejte se na nabídku e-shopů

Pokud jsou kola stále někde špinavá, doporučujeme zopakovat druhý krok, dokud nebudou kola podle vašich představ. 

Kola nemytá celou sezónu

Pokud právě přezouváte své auto a nějak jste zapomněli kola vyčistit, doporučujeme to udělat při jednom (raději si protáhněte "přezouvání", než abyste jezdili v létě na špinavých kolech). Na takto znečištěná kola se hodí kbelík s teplou vodou (popřípadě se saponátem), hadr a čistič disků kol.

Doporučujeme čištění opakovat, dokud se kola nebudou krásně lesknout, nebo dokud nebudete spokojení. Pokud na sobě kola nesou i kousky asfaltu, použijte již výše zmíněný čistič, na tento typ nečistot. 

Kola byste neměli čistit žádným hrubým kartáčem/drátěnkou/špachtlí - hrozí mechanické poškození laku i kol!

Čištění disků lehce znečištěných kol

Pokud svá kola myjete pravidelně, nemusíte se v tomto případě moc namáhat. Stačí kola pouze opláchnout "wapkou" a případné nečistoty umýt hadrem se zmíněným šampónem.

Na čištění kol se stále častěji používají detailingové štětce, tyto štětce je možné doma nahradit obyčejnými malířskými štětci (za cenu nižšího komfortu). Pokud tyto štětce používáte, naneste na něj čistící šampón a pak už jen kroužíte a kroužíte po kolech, dokud nebudou opět krásná.

Občas se však stane, že po použití některých přípravků (které jste například špatně naředili, nebo jej nepoužívali přesně podle návodu), jsou kola sice čistá, ale lak je místy prožraný až do hliníku. V takovém případě budete muset kola kompletně znova nalakovat.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články