PRÁCE 🧰

Ochrana disků proti korozi aneb čím natřít rezavá kola na autě?

23. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Reznutí, neboli oxidace, je jev, který vzniká při běžném používání. Rezavé disky kol jsou strašákem mnoha řidičů. Naštěstí existují přípravky, které mohou korozi zabránit.

Čím natřít disky kol

Čím natřít rezavé disky kol?

Koroze se nejčastěji objevuje na středech kol.  K odstranění náletové rzi z disků kol existují přípravky, které nanesete na suchý disk zbavený bláta, prachu a jiných dalších nečistot. Tento přípravek poté necháte několik minut působit a opláchnete vysokotlakým čističem

Čím natřít rezavé disky kol

Renovace disků kol

Nejefektivnějším způsobem, jak se zbavit rezavých disků kol, je jejich nalakování. Rezavé disky kol je, podle odborníků z automobilových fór, možné nechat opískovat a následně nastříkat zinkovým sprejem s podílem hliníku. Poté je nabarvit akrylátem, či barvou ve spreji.

Po kvalitním opískování, či tryskání a přebroušení můžete také kola nastříkat komaxitem. Komaxit je prášková barva ve spreji. Principem nanášení komaxitu na kolo je elektrostatické nabití prášku a lakovaného dílu protikladnými náboji. Díky tomu se prášek uchytí na povrchu lakovaného dílu. Lak je následně vytvrzen ve vypalovací peci při teplotě 180°C (teplota se může u výrobců lišit) , což zajistí jeho fixaci k nalakovanému produktu.

Čím natřít disky kol

Například u černých kol je potřeba kola dvakrát nastříkat. První se nastříká jedna vrstva, která se musí nechat zapéct. Poté se nastříká druhá vrstva, která se musí opět vypéct. Dělá se to kvůli malým bublinkám, které mohou během nástřiku vzniknout.

V případě stříbrných kol se komaxit stříká pouze jednou, následně se zapeče a přestříká transparentním lakem. Lak se aplikuje kvůli možnému zčernání stříbra na kolech. 

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články