PRÁCE 🧰

Jak vybrat alu kola a podle čeho se při výběru hliníkových kol řídit

2. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Těšíte se na jarní dny a moment, kdy svého plechového parťáka vytáhnete ven? Spousta z nás bláznů do aut využije zimu pro servis a úpravy. Jedna z nejlepších věcí, kterou na autě můžete vylepšit, je změna sady kol. Jak už známé pořekadlo praví - boty dělaj člověka, tak u aut to platí úplně stejně. Se změnou kol totiž auto víc než prokoukne. Vaše plechové disky „plechatrony“ ale nevyhazujte, budou se vám totiž hodit ještě v zimních měsících.

Jak vybrat alu kola

Výběr alu kol podle designu

Výběr v oblasti litých kol je opravdu rozmanitý. Nejčastější variantou jsou kola jednolitá kola s různým paprskováním. Důležitým faktorem je také váha disku, kdy se výrobci snaží ušetřit každý gram. Proto dochází k vývoji různých kovových slitin, ze kterých se disk vyrábí. Dále pak můžeme mít kola dvoudílná nebo vícedílná. V takovém případě si můžeme kola individualizovat podle chuti. Od výměny středové části disků až po šířku límců. 

Nezapomeňte na homologaci

Při výběru disků je důležité dbát na kvalitu a kupovat pouze disky s homologací. Může se totiž stát, že narazíte na sadu za velice výhodnou cenu, ale disky nebudou homologovány pro provoz na pozemních komunikacích. V takovém případě o koupi ani nepřemýšlejte. V lepším případě může hrozit pokuta za vozidlo, které technicky nesplňuje podmínky provozu, v tom horším je havárie. Levné disky totiž bývají nekvalitně zpracované a křehké, takže při najetí do většího výmolu může disk prasknout. Když už konečně najdeme typ kol, co se nám líbí, je důležité si stanovit rozměr, který budeme potřebovat. Dodržte základní rozměry litých disků a jejich shodnost s údaji ve velkém TP. Občas se může stát, že ve vašem technickém průkaze nemáte napsané všechny rozměry, proto je lepší ověřit si informaci u výrobce. Poté stačí jen s typovým listem navštívit STK, a s protokolem z STK si nechat disky zapsat na úřadu do technického průkazu. 

Vybíráte alu kola? Podívejte se na nabídku e-shopů

Jak vybrat alu kola

Jak vybrat alu kola dle značení

Co takové značení na disku ale znamená? Jako příklad si uvedeme tyto číselné informace: 8,5Jx17 5×120 ET 15.

  • První číslo 8,5 udává šířku disku v palcích (1 palec = 2,54 cm).
  • Číslo 17 je průměr v palcích.
  • Znak x mezi těmito dvěma čísly označuje tvar profilu ráfku.
  • Někdy se za prvním číslem, v tomto případě za 8,5, objevuje i písmeno J. Písmeno J označuje typ patky (má ho většina hlinkových disků). Můžeme se setkat s písmeno B, H nebo jinými.
  • V našem uvedeném modelu nám číslo 5 říká počet šroubů.
  • Číslo 120 zase určuje rozestup šroubů v milimetrech.
  • Zkratka ET má náročnější definici. Je to vlastně zális disku, tedy podle tohoto údaje víme, jak hluboko bude kolo schované v blatníku. Uvádí se v milimetrech. Takže v tomto případě je zális disku 15 mm. Čím nižší číslo, tím je pneumatika více vysunuta ven.

Jak vybrat alu kola

Kdy měnit na alu disky

Pokud tedy měníte hlinkové disky za plechové, doporučujeme je využívat zejména v letních měsících. Ačkoliv je v dnešní době kvalita výroby na vysoké úrovni, disky z hliníku mají na rozdíl od těch plechových tendenci po pár sezónách v zimě oxidovat. Objeví se na nich nepříjemná patina, a je nutná jejich renovace

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články