PRÁCE 🧰

Ubraňte se koronaviru - nechte si vyčistit auto ozonem

24. 3. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V posledních dnech se hodně řeší, jak si udržet nejen doma takovou čistotu, aby se snížilo riziko přenosu koronaviru na minimum. Když pomineme některá opravdu radikální řešení, tak nejlepší možností je desinfekce ozónem.

Ubraňte se koronaviru - nechte si vyčistit auto ozonem

Články na téma koronavirus:

  1. Jak si vydesinfikovat auto a ubránit se před koronavirem?
  2. Jak se zabavit v době karantény? Zkuste virtuální závody
  3. Ubraňte se koronaviru - nechte si vyčistit auto ozonem - právě čtete

Trocha vědy

Kyslík se nevyskytuje jen v podobě klasické dvouatomové molekuly O2 , ale i v jako O3, kdy má molekula atomy tři. Není to žádná vzácnost, tímto trikyslíkem je ostatně tvořena i tzv. ozonová vrstva, která je ve výšce zhruba 25-35 kilometrů nad hladinou moře.

Za běžných podmínek je ozon lehce namodralý plyn s velmi charakteristickým a intenzivním zápachem, který člověk snadno registruje. Ve nižších koncentracích je karcinogenní, ve vyšších je potom jedovatý. Díky této vlastnosti je tedy i skvěle použitelný k hubení organismů.

Hubí všechno

Jeho oxidační účinky jsou tak silné, že se využívá i v chirurgii k desinfekci nástrojů, případně k čištění vody. A samozřejmě se dá skvěle použít i na prakticky dokonalé vyčištění jakéhokoliv prostoru, včetně klimatizace.

Ono to ale s tím čištěním klimatizace není tak jednoduché. Probíhá totiž tak, že se do nastartovaného auta s běžící klimatizací prostě zavře přístroj, který ozon generuje. Díky tomu, že se jedná o plyn se perfektně vydesinfikuje nejen celý okruh klimatizace, ale prakticky kompletně celé auto. Ozon se totiž dostane úplně všude, i za palubní desku, do všech spár, zkrátka na místa, kam se jiné čistící prostředky aplikují velice obtížně.

Na smrady je nejlepší

Ozon má krom likvidace bakterií, plísní, roztočů a virů ještě jednu skvělou vlastnost, umí totiž odstranit zápach. Ať už v autě kouříte nebo třeba převážíte zvířata, není účinnější způsob, jak se zbavit nepříjemného odéru, než vyčištěním pomocí ozónu.

Službu tohoto účinného čištění poskytuje každý lepší autoservis nebo pneuservis, zejména ty, které zvládají i servisy klimatizací. Krom automobilu je samozřejmě možné desinfikovat přístrojem i byt či dům, s podobným výsledkem.

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články