PRÁCE 🧰

Jak si vydesinfikovat auto a ubránit se před koronavirem?

13. 3. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Více než kdy jindy se v posledních týdnech a dnech skloňuje nutnost zvýšení hygienických standardů na všech úrovních, aby se snížilo riziko přenosu nebezpečného koronaviru. A jedním z velice rizikových míst jsou i osobní automobily.

Jak si vydesinfikovat auto a ubránit se před koronavirem

Články na téma koronavirus:

  1. Jak si vydesinfikovat auto a ubránit se před koronavirem? - právě čtete
  2. Jak se zabavit v době karantény? Zkuste virtuální závody
  3. Ubraňte se koronaviru - nechte si vyčistit auto ozonem

Auto ≠ bezpečí

Kdo by si myslel, že se vyhne nákaze tím, že nebude využívat MHD, má do jisté míry pravdu. Na druhou stranu stačí i jen malá neopatrnost a člověk si snadno přinese vir do prostředí svého automobilu, případně mu ho tam přinese někdo jiný a nemusí to být zrovna stopař nebo zkrátka někdo cizí. Děti mají ve zvyku na vše sahat a zrovna u nich má koronavir obvykle velice malé nebo i žádné příznaky. Mohou tedy vesele nemoc přenášet bez toho, aby kdokoliv cokoliv tušil.

Nejen před koronavirem se ale tak dá bránit tím, že se zkrátka jednou za čas vůz vydesinfikuje. Na to je do prostředí automobilu ideální buď líh nebo desinfekční sprej. U lihu se ničeho bát nemusíte, ale spreje s nejrůznějšími přísadami mohou představovat nebezpečí pro čalounění či materiály palubní desky. Stejně tak pozor na displej infotainmentu, jehož obrazovka, ať už matná nebo lesklá, může být náchylná na poškození, respektive její horní vrstva. Ještě než se tedy se sprejem v ruce vypravíte do garáže, v klidu si sedněte a projděte si příručku k vozu, kde by mělo být uvedeno, co čím čistit. Pokud příručku nevlastníte, najdete pomoc na webu výrobce.

Vybírejte přípravky pro dezinfekci interiéru auta

Hlavně to, na co saháte

Při čištění se zaměřte na to, na co nejčastěji saháte. Volant, tlačítka, páčky, již zmíněný infotainment, ale třeba i klika a to nejen ta vnitřní. Vyčistěte i držák na telefon a úložné prostory. Při tom rovnou vydesinfikujte i klíče, zapalovač a telefon, případně zkrátka vše, co v těchto prostorech vozíte.

Sedačky do hloubky nemáte v domácích podmínkách šanci vyčistit, ale hodně se tomu lze přiblížit parním vysavačem, který horkou párou zahubí kdeco. V kombinaci s vypráním potahů v desinfekčním pracím prášku to je i jakási alespoň základní jistota.

Ozon je sichr

Není od věci ani kabinový filtr, a to nejen kvůli případným virům, ale i kvůli plísním a vůbec všemu, včetně alergenů. Vůbec celou klimatizaci je dobré alespoň jednou ročně vydesinfikovat. A tím se dostáváme, k tomu, co je vůbec nejúčinnější - čištění ozonem. Ten pronikne všude, i za plasty, kam se s hadříkem nemáte šanci dostat, a likviduje vše živé, tedy i viry. Proto je asi v tuto chvíli jednou opravdovou jistotou, jak si vyčistit vůz prakticky dokonale. Přístroj na jeho generování mají většinou autoservisy, které umějí čistit klimatizace.

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články