PRÁCE 🧰

Bosch má patent na revoluční sluneční clonu

9. 1. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Sluníčko je sice fajn, ale už o něco méně skvělé je, když je nízko nad obzorem a oslňuje při jízdě autem. Sluneční clona může pomoci, ale také trochu cloní výhled.

Bosch ukázal svůj parádní patent, který může výše zmíněný neduh jednoduše odstranit. Clonu totiž tvoří průhledný LCD panel. Uvnitř je struktura tvaru včelí plástve, která dělá celý trik.

Jednotlivé segmenty se totiž umí zatmavit a tedy zneprůhlednit danou část transparentního panelu. A zde vstupuje do hry umělá inteligence, která na základě údajů ze senzorů a kamer ví, kde jsou oči řidiče a odkud svítí sluníčko.

Co se děje dále, je asi jasné. Zatmavují se vždy ty segmenty, které jsou mezi očima řidiče a naším nejbližším žlutým trpaslíkem. Řidič tak není oslňován, ale zároveň dobře vidí před sebe, protože stín je tvořen jen na malé ploše jinak průhledné clony.

Bosch sluneční clona

Dle firmy Bosch se jedná zatím o protoyp, který je ve fázi testování. Komunikace s automobilkami však již probíhá a jsou shromažďovány jejich připomínky a podněty. Ještě tedy nějaký čas potrvá, než dojde k reálnému nasazení v autech.

Zdroj médií: bosch.

Podobné články