PRÁCE 🧰

Američané svými tričky matou sledovací kamerové systémy

22. 8. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Jsou země, kde kamery sledují doslova každý krok obyvatel ve městech. S tím souvisí i sledování aut, které je založeno na snímání jejich registračních značek.

Sledovací systém

V USA mají systém ANPR (Automatic Number Plate Recognition), který snímá právě značky na automobilech a tím mapuje jejich pohyb. ANPR tvoří kamery jak statické, tak i například v policejních automobilech. Když vidí něco, co vypadá, jako registrační značka, vyfotí ji a díky propojení s databází registrovaných vozidel tak stát ví, kdy se kde jaké auto nacházelo.

Systém však není dokonalý a toho se právě snaží využít ti, kterým zásahy do soukromí vadí. Vymysleli jednoduchý způsob, jak ANPR mást a zahlcovat naprosto irelevantními daty. Oděvní značka Adversarial Fashions totiž začala vyrábět oblečení, na kterém jsou natištěné náhodně generované poznávací značky.

Trička na zmatení kamerových systémů

Jak se k tomu staví sledovací systém si asi dokáže každý představit. Snímá značky, které nezná a nemůže porovnat s databází. Taková data pak je dost možná nutné ručně editovat, případně mazat. S ohledem na to, kolik značek se vejde třeba na takové tričko, se rozhodně nejedná o jednotky, či desítky případů. Procházka takto "vhodně" oblečeného páru městem může být pro administrátory systému taková malá noční můra. Za nápadem stojí hackerka a designérka Kate Rose.

Registrační značky automobilů na oblečení matou kamery

Zdroj médií: motor1, pexels.

Podobné články