PRÁCE 🧰

Nejlepší letní pneu, které se vám vyplatí koupit

2. 5. 2023 12 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Letní pneumatiky jsou klíčovou součástí bezpečného a pohodlného jízdního zážitku. Vzhledem k širokému výběru na trhu může být výběr vhodného typu pneumatik značně náročným úkolem. Proto jsme pro vás připravili tento článek, který by vám mohl usnadnit výběr nových letních pneumatik.

Nejlepší pneumatiky na léto: Víte, které to jsou?

Články na téma výběr letních pneumatik:

  1. Nejlepší letní pneu
  2. Podle čeho vybrat ideální letní gumy
  3. Koupě pneumatik: Jaké na Hyundai i30?
  4. Jaké letní pneu na vůz Škoda Fabia 1 a 2
  5. Vybíráme letní pneu 215/55 R17
  6. Které letní pneu 205/60 R16 se vyplatí?
  7. Nejlepší pneumatiky na léto: Víte, které to jsou? - právě čtete
  8. Test letních pneumatik 235/55 R19 2024 od Autobild - již brzy

V České republice je doporučeno používat letní pneumatiky od 1. dubna do 31. října. Nicméně je dobré mít na paměti, že toto období se může lišit v závislosti na počasí a regionu. Je také dobré sledovat předpověď počasí a zohlednit ji při rozhodování o změně pneumatik. Obecně se doporučuje přezouvat v případě, že se průměrné denní teploty pohybují nad 7 stupni Celsia.

Letní pneumatiky jsou nezbytnou součástí každého auta. Bez ohledu na to, zda jste profesionální řidič nebo jen občasný řidič, je důležité mít správné pneumatiky na vašem vozidle v každé sezóně. Letní pneumatiky jsou navrženy speciálně pro letní podmínky a jsou nezbytné pro bezpečnou a pohodlnou jízdu v teplejších měsících.

Oproti zimním pneumatikám mají letní pneumatiky měkčí směs, která jim umožňuje lepší přilnavost k povrchu vozovky za sucha. V České republice je zákonně stanoveno období, kdy musí být všechna auta vybavena zimními pneumatikami (od 1. listopadu do 31. března). Pokud chcete být připraveni na jarní a letní sezónu, měli byste přemýšlet o přezutí na letní pneumatiky nejlépe v dubnu.

Jaká je ekonomická třída pneumatik a pro koho je vhodná?

Ekonomická třída pneumatik je vhodná pro řidiče, kteří chtějí ušetřit na nákladech za pneumatiky a nehodlají jezdit v extrémních podmínkách. Hlavní výhodou pneumatik ekonomické třídy je nízká pořizovací cena. Pneu jsou ideální pro řidiče s omezeným rozpočtem, kteří nepotřebují extrémní výkonnost. Důležité je, vybrat si kvalitní pneumatiky s dostatečnými parametry a vyhovujícími rozměry pro konkrétní typ vozidla a jízdní podmínky.

Budgetové pneumatiky mohou mít nižší výkon a kratší životnost než pneumatiky střední nebo prémiové třídy. Oproti prémiovým značkám budou tyto pneumatiky dosahovat pouze průměrných výsledků při jízdě v dešti, nebudou mít takovou odolnost proti aquaplaningu a ani jejich brzdné vlastnosti nebudou vynikající. Proto pokud jezdíte na delší cesty nebo často jezdíte v dešti, může být vhodnější investovat do pneumatik střední či prémiové třídy, které nabízejí lepší výkon a bezpečnost na silnici.

Do třídy ekonomických „low-budgetových“ pneumatik patří například pneumatiky značky Fortune, Sava, Matador, Barum, Laufenn.

Fortune

Společnost Guangzhou South China Tire & Rubber Co. Ltd., jedna z největších výrobců pneumatik v Číně, nabízí cenově dostupné pneumatiky Fortune pro osobní automobily, SUV, dodávky a nákladní vozidla. I když patří do ekonomické třídy, pneumatiky Fortune jsou v nezávislých testech hodnoceny jako solidní a nabízejí dobrý výkon za nízkou cenu. Mezi nejpopulárnější modely patří FSR a FSR616.

Sava

Sava je slovinská značka pneumatik, která spadá pod koncern Goodyear. Hlavním cílem značky je nabízet pneumatiky s dobrým poměrem cena/výkon a s důrazem na bezpečnost, což se projevuje například v technologiích ochrany proti aquaplaningu. Sava se také snaží minimalizovat dopad své výroby na životní prostředí a vyrábí pneumatiky s nízkou hlučností. V nezávislém testu ADAC Summer Tire Test 2021 získaly pneumatiky Sava Intensa HP2 celkové hodnocení "uspokojivé", což odpovídá průměrné výkonnosti. Tyto pneumatiky se vyznačují dobrým brzděním na mokru a také dobrou spotřebou paliva.

Barum

Značka Barum je vyráběna společností Continental a specializuje se na výrobu pneumatik nižší a střední třídy. Původně byla založena v Československu v roce 1945 a od roku 1993 patří pod koncern Continental. Pneumatiky Barum jsou známé svou kvalitou a odolností a často se umisťují na solidních pozicích v nezávislých testech, i když často za pneumatikami prémiových značek. V roce 2020 například pneumatika Barum Bravuris 5 HM získala dobré hodnocení v testech AutoBild a byla označena jako "dobrá" v kategorii pneumatik střední třídy.

Matador

Matador je slovenská společnost se sídlem v Púchově, která se specializuje na výrobu pneumatik pro různé typy vozidel, včetně osobních vozů, SUV, dodávek a nákladních automobilů. Společnost a dnes patří do skupiny Continental. Mezi nejznámější a nejvyhledávanější modely pneumatik Matador patří MP47 Hectorra 3 nebo MP16 Stella 2. V nezávislých testech jsou pneumatiky Matador obvykle hodnoceny jako spolehlivé a výkonné pneumatiky střední třídy, které nabízejí dobrý poměr cena/výkon.

Laufenn

Laufenn je značka pneumatik patřící pod jihokorejskou společnost Hankook Tire & Technology. Laufenn se zaměřuje na výrobu cenově dostupných pneumatik pro osobní automobily, SUV a dodávky s důrazem na výkon a bezpečnost. Laufenn se snaží nabídnout pneumatiky s moderním designem a technologiemi za přijatelné ceny pro běžné řidiče. Mezi nejpopulárnější modely patří Laufenn S Fit EQ+ pro osobní automobily a Laufenn X Fit HT2 pro SUV a pick-upy. Pneumatiky Laufenn jsou dostupné v mnoha velikostech a pro různé typy vozidel.

Ekonomické pneu s dopravou zdarma

Jaká je střední třída pneumatik a pro koho je vhodná?

Střední třída pneumatik je vhodná pro řidiče, kteří hledají lepší výkon a bezpečnost, než nabízí nejlevnější low-budgetové pneumatiky, ale zároveň nechtějí investovat do nejdražších prémiových pneumatik. Tato třída pneumatik nabízí dobré vlastnosti za přijatelnou cenu a může být ideální pro řidiče, kteří mají běžné nároky na jízdní vlastnosti a bezpečnost v letních podmínkách.

Pneumatiky střední třídy obvykle nabízí lepší jízdní vlastnosti, včetně zlepšené přilnavosti na mokru, kratší brzdné dráhy a lepší stabilitu v zatáčkách, než low-budgetové pneumatiky. Tyto pneumatiky jsou také tišší a poskytují pohodlnější jízdu, což je ideální pro řidiče, kteří tráví hodně času na silnici. Na druhé straně nejsou tak výkonné jako pneumatiky prémiové třídy, které mají nejvvyšší výkon na suché silnici, lepší přilnavost a výkon při vysokých rychlostech.

Střední třída pneumatik je vhodná pro řidiče osobních automobilů a menších SUV, kteří hledají pneumatiky s dobrým poměrem cena/výkon. Do této třídy spadají světové značky jako například Kumho, Hankook, Firestone, Fulda nebo Uniroyal.

Kumho

Kumho Tire je jihokorejský výrobce pneumatik, známý svými inovativními technologiemi, jako je technologie hmotnosti pláště ESCOT (Equal Scope Contour Optimization Technology), která minimalizuje nerovnosti hmotnosti a umožňuje rovnoměrné rozložení hmotnosti pneumatiky. Díky tomu se dosahuje vyšší stability a snižuje se opotřebení pneumatiky. V nezávislých testech jsou pneumatiky Kumho obvykle hodnoceny jako solidní pneumatiky střední třídy, které nabízejí dobrý poměr cena/výkon. Mezi nejpopulárnější modely pneumatik Kumho patří modely Ecsta PS91, Solus KH16, Road Venture AT51 a další.

Hankook

Hankook je jihokorejský výrobce pneumatik, který dnes patří mezi největší výrobce pneumatik na světě a vyrábí širokou škálu pneumatik pro osobní a nákladní vozidla, SUV, autobusy a další. Mezi nejznámější modely letních pneumatik Hankook patří řada Ventus Prime, Ventus S1 Evo nebo Kinergy Eco. 

Firestone

Společnost Firestone je americký výrobce pneumatik se sídlem v Nashvillu v Tennessee. Firestone vyrábí širokou škálu pneumatik pro osobní automobily, SUV, dodávky, kamiony a zemědělské stroje. Mezi nejznámější modely patří Firehawk, Destination a Winterforce. Společnost se soustředí na inovace a technologický vývoj, aby mohla nabízet pneumatiky s vysokou úrovní výkonu, bezpečnosti a trvanlivosti.

Fulda

Společnost Fulda je německý výrobce pneumatik, který byl založen v Německu. Dnes je společnost Fulda součástí globálního výrobce pneumatik Goodyear. Obecně lze říci, že pneumatiky značky Fulda mají poměrně pozitivní hodnocení od uživatelů a jsou často chváleny pro svůj poměr výkon/cena. Mezi známé modely patří Fulda EcoControl, Fulda SportControl nebo Fulda EcoControl HP.

Uniroyal

Uniroyal je značka pneumatik, která byla založena  v USA. Společnost Uniroyal byla následně převzata firmou Continental, která je nyní jejím vlastníkem. Pneumatiky Uniroyal jsou známé svou specializací na výrobu pneumatik určených především na deštivé počasí. Tato značka je známá svým inovativním designem dezénu, který umožňuje odvádění vody z pod pneumatiky, což vede k lepšímu brzdění a přilnavosti na mokré vozovce. Toto je jedním z důvodů, proč se pneumatiky Uniroyal často označují jako "pneumatiky vhodné na deštivé počasí".

Letní pneumatiky střední třídy s dopravou zdarma

Jaká je prémiová třída pneumatik a pro koho je vhodná?

Prémiové pneumatiky jsou vhodné pro řidiče, kteří kladou velký důraz na bezpečnost a kvalitu. Tyto pneumatiky mají obvykle lepší vlastnosti než pneumatiky střední třídy nebo nižší třídy. Prémiové pneumatiky také často nabízejí lepší ovladatelnost, menší hlučnost a lepší jízdní komfort. Vzhledem k vyšší kvalitě a výkonu jsou tyto pneumatiky dražší než pneumatiky nižší nebo střední třídy a proto jsou vhodné pro řidiče, kteří jsou ochotni investovat více peněz do kvalitních pneumatik a kteří se chtějí cítit co nejvíce bezpečně a pohodlně na silnici.

Prémiová třída pneumatik je nejvyšší třídou pneumatik, která nabízí nejvyšší kvalitu, výkon a bezpečnost na silnici. Tyto pneumatiky jsou obvykle vyrobeny z nejlepších materiálů a používají nejnovější technologie pro dosažení vynikajícího výkonu na suchých i mokrých silnicích, lepšího odvodu vody a snížení hluku.

Mezi prémiové pneumatiky patří známá jména jako jsou Nokian Tyres, Pirelli, Bridgestone, Goodyear, Dunlop, Continental nebo Michelin.

Nokian Tyres

Společnost Nokian Tyres je finský výrobce pneumatik. Specializuje se na výrobu pneumatik pro osobní automobily, SUV, dodávky a nákladní vozidla s důrazem na bezpečnost a výkon na sněhu a ledu. Kromě toho společnost prosazuje udržitelnost a snižování emisí skleníkových plynů ve své výrobní činnosti. V nezávislých testech bývají pneumatiky Nokian Tyres hodnoceny jako kvalitní pneumatiky s vynikajícím výkonem. Mezi nejpopulárnější modely patří Nokian WetProof a Nokian PowerProof.

Pirelli

Společnost Pirelli je italský výrobce pneumatik, který se zaměřuje na výrobu prémiových pneumatik pro osobní automobily, SUV, motocykly a závodní vozy. Dnes je jedním z největších výrobců pneumatik na světě. Pirelli je známá svými inovacemi v oblasti technologií pneumatik, jako například Pirelli Noise Cancelling System (PNCS), který snižuje hluk pneumatik, nebo Pirelli Connesso, který umožňuje monitorovat stav pneumatik pomocí chytrého telefonu. Mezi nejznámější řady pneumatik Pirelli patří P ZERO nebo P7 Cinturato.

Bridgestone

Bridgestone je významným světovým výrobcem pneumatik s bohatou historií a širokým sortimentem produktů. V nezávislých testech se pneumatiky Bridgestone pravidelně umisťují na vynikajících pozicích, zejména v oblasti bezpečnosti a výkonu na mokrém povrchu. Společnost Bridgestone vynakládá značné úsilí na vývoj nových technologií, jako je například Run-Flat Technology nebo technologie snižování hluku, aby zajistila vysokou úroveň výkonu a inovací svých produktů. Populárním a v testech úspěšným modelem je Turanza T005.

GoodYear

Goodyear je globální společnost zabývající se výrobou pneumatik a dalších produktů a služeb souvisejících s automobilovým průmyslem v USA. Goodyear je známá pro své inovativní technologie v oblasti pneumatik, jako jsou například pneumatiky s nízkým valivým odporem nebo pneumatiky s vylepšenou trakcí na mokrém povrchu. Společnost se také angažuje v oblasti udržitelnosti a snižování svého vlivu na životní prostředí. Mezi nejznámější modely letních pneu GoodYear patří Efficientgrip, Eagle F1.

Dunlop

Společnost byla založena v Belfastu v Severním Irsku a dnes má pobočky a výrobní závody po celém světě. Dunlop je známý pro své vysoké standardy v oblasti výroby pneumatik a inovativní technologie, jako jsou například pneumatiky s vylepšenou přilnavostí a odolností proti opotřebení. V současné době je Dunlop součástí společnosti GoodYear, po fúzi, která proběhla v roce 1999. Společnost Dunlop se tak stala jednou z nejvýznamnějších značek v portfoliu společnosti GoodYear. Z letních modelů Dunlop můžeme jmenovat nejprodávanější Sport Bluresponse nebo Sport Maxx.

Continental

Pneumatiky vyráběné společností Continental jsou považovány za prvotřídní s vynikajícími výkony a kvalitou. I když patří k dražším pneumatikám na trhu, jejich výkon na suchém i mokrém povrchu a trvanlivost jsou nezpochybnitelné. V nezávislých testech jsou pneumatiky Continental často hodnoceny velmi pozitivně, což potvrzují ocenění, jako například v roce 2021, kdy byla pneumatika Continental EcoContact 6 vyhlášena nejlepší letní pneumatikou v testu Auto Bild v Evropě.

Pneumatiky Continental se také často umisťují na předních pozicích v testech ADAC a Stiftung Warentest v Německu, stejně jako v mnoha dalších nezávislých testech po celém světě. Continental navíc aktivně investuje do vývoje nových technologií, jako je například Run-Flat Technology nebo technologie snižování hluku, aby mohla dále zvyšovat úroveň výkonu a inovací svých produktů.

Michelin

Společnost byla založena v Clermont-Ferrand ve Francii a dnes má pobočky a výrobní závody po celém světě. Michelin je jedním z největších výrobců pneumatik na světě a nabízí širokou škálu pneumatik pro osobní i nákladní automobily, motocykly a další. Kromě výroby pneumatik Michelin také nabízí další produkty a služby, jako jsou například navigační systémy, dopravní informace a turistické průvodce. Michelin také klade důraz na udržitelnost a snižování svého vlivu na životní prostředí, což se projevuje například vývojem pneumatik s nízkým valivým odporem.

Prémiové letní pneu s dopravou zdarma

Testy letních pneu z uplynulých let a pořadí modelů

Nejlepší letní pneumatiky v uplynulých letech
Rok testování a rozměr pneumatiky1. místo2. místo3. místo
Nejlepší letní pneu 2018 - ADAC 205/55 R16Michelin Primacy 3Bridgestone Turanza T001Continental PremiumContact 5
Nejlepší pneumatiky letní 2019 - ADAC 185/65 R15Bridgestone Turanza T005Vredestein Sportrac 5Michelin Crossclimate+
Nejlepší letní pneumatika 2020 - ADAC 225/40 R18Continental PremiumContact 6Michelin Pilot Sport 4GoodYear Eagle F1 Asymmetric 5
Nejlepší letní pneumatiky 2021 - ADAC 205/55 R16Continental PremiumContact 6Semperit Speed Life 3Bridgestone Turanza T005
Nejlepší letní pneumatiky 2022 - ADAC 215/60 R16Continental PremiumContact 6Michelin Primacy 4Bridgestone Turanza T005
Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články