PRÁCE 🧰

Jaké vybrat letní pneu na Škoda Fabia 1 a 2

27. 3. 2023 8 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy Škoda

Letní pneumatiky jsou důležitou součástí každého vozu a jejich výběr má významný vliv na bezpečnost, spotřebu paliva a komfort jízdy. V tomto článku se zaměříme na výběr letních pneumatik pro vozy Škoda Fabia 1 a 2 a poradíme vám, jak správně vybírat.

Jaké letní pneu na vůz Škoda Fabia 1 a 2

Škoda Fabia patří bezesporu mezi nejrozšířenější automobily v našich končinách. Těsně na konci minulého století byl zahájen prodej Škody Fabie, a od té doby jsme viděli celkem čtyři generace tohoto automobilu. S postupujícím vývojem designu, rozměrů a funkčnosti auta se také měnily rozměry pneumatik, které na něj lze použít. Podívejme se na nejčastěji používané velikosti.

Na vozidle Škoda Fabia první a druhé generace nejčastěji najdeme pneumatiky v rozměru 195/55 R15, 205/45 R16, 205/40 R17 nebo 225/45 R17. Nyní se podíváme na nejběžnější rozměr 185/60 R14.

Pneumatiky ekonomické třídy

V úvodu se zaměříme na ekonomickou třídu pneumatik. Ekonomická třída pneumatik určených pro jízdu ve městě nabízí jízdní vlastnosti, které jsou srovnatelné s jinými prémiovými značkami. Rozdíly mohou být znatelné především na okrskách nebo v horských oblastech. Není vhodné pořizovat levné pneumatiky, pokud většinu času trávíte za volantem. Mezi ekonomické značky pneumatik patří například Fortune, Kumho, LaufennSava a Matador.

Fortune FSR5

Pneumatika Fortune FSR5 je kvalitní a cenově dostupná letní pneumatika, která poskytuje dobrý výkon na suchých i mokrých silnicích. Její směs a tvarování dezénu zajišťuje dobrou přilnavost, a poskytuje vynikající ovladatelnost a stabilitu v zatáčkách. FSR5 je navíc úsporná v oblasti spotřeby paliva. V rozměru 185/60 R14 lze pneumatiku zakoupit v průměru za 1 100 korun (cena se může lišit v závislosti na poplatku za dopravu).

Sava Intensa UHP

Třetí, nejlépe hodnocenou pneumatikou je Sava Intensa UHP. Pneumatika Sava Intensa UHP je vysoce kvalitní letní pneumatika, určená pro řidiče, kteří hledají kompromis mezi výkonem a bezpečností. S rozměry 185/60 R14 a indexem nosnosti 83W, tato pneumatika poskytuje vynikající vlastnosti v jízdě na suché i mokré vozovce. Letní pneumatiky značky Sava Intensa UHP v rozměru 185/60 R14 v průměru za 1 130 korun (cena se může měnit v závislosti na poplatku za dopravu).

Barum Bravuris 5HM 

Dále skvěle hodnocenou pneumatikou je Barum Bravuris 5HM. Barumky podle výrobce disponují vynikajícími jízdními vlastnostmi a spolehlivostí v jízdě na suché i mokré vozovce. Díky inovativním technologiím pro zlepšení stability a ovladatelnosti nabízí tyto letní pneumatiky také vynikající brzdný výkon a dlouhou životnost. Tyto pneumatiky jsou k dispozici v rozumné cenové relaci, takže se mohou stát dobrou volbou pro řidiče, kteří hledají kompromis mezi kvalitou a cenou. Pořídit si je můžete v průměru za 1 350 korun (cena se může lišit v závislosti na dopravci).

Laufenn G Fit 4S LH71

Laufenn G Fit 4S LH71 byly testovány v několika nezávislých testech a získaly většinou pozitivní hodnocení. Například v testu společnosti Auto Bild Allrad v roce 2020 byly pneumatiky Laufenn G Fit 4S LH71 umístěny na 3. místě ze 16 testovaných celosezónních pneumatik a získaly hodnocení "dobré". Pneumatiku v rozměru 185/60 R14 je možné pořídit v průměru za asi 1 300 korun (cena se může lišit v závislosti na dopravci).

Matador MP47 Hectorra 3

Nejlépe hodnocenou pneumatikou v tomto rozměru je Matador MP47 Hectorra 3. Podle výrobců mají pneumatiky Matador nové širší drážky pro lepší odvod vody. Pneumatika disponuje tuhými a pevnými obvodovými pásy, žebry i bloky dezénu, což zlepšuje přenos záběrových a brzdných sil na povrchu vozovky. Uživatelé si stěžují na vyšší hlučnost pneumatiky. Chválí však výborný poměr cena/výkon. Pneumatiku v rozměru 185/60 R14 je možné pořídit v průměru za asi 1 300 korun (záleží na prodejci).

Letní pneu 185/60 R14 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky střední třídy

Dále se podíváme na pneumatiky střední třídy. Tyto pneumatiky bývají řidiči často opomíjeny, protože se buď soustředí na prémiové nebo nejlevnější varianty. Výrobci střední třídy využívají výhod prémiových značek a používají již ověřené technologie, které byly použity u prémiových pneumatik a nyní jsou dostupné za příznivější cenu. Proto může být střední třída tou správnou volbou pro mnoho řidičů. Střední třídu tvoří značky jako Uniroyal, Barum, Hankook, Firestone nebo Fulda. Pro vozy Škoda Fabia jsou pneumatiky střední třídy skvělým řešením, jelikož tvoří skvělé spojení mezi cenou a kvalitou jízdních vlastností.

Kumho Ecsta PS31

Dobře hodnocenou ekonomickou pneumatikou je Kumho Ecsta PS31 v rozměru 185/60 R14. Výrobce chválí krátkou brzdnou dráhu a minimální opotřebení. Pneumatiky mají dobrou odolnost vůči aquaplaningu a je na nich uváděna hlučnost 70 dB. Letní pláště značky Kumho v rozměru 185/60 R14 je možné pořídit v průměru za 1 500 korun (záleží na prodejci, všechny ceny platné k únoru 2023).

Hankook K125 Ventus Prime 3

Nejlépe hodnocenou pneumatikou střední třídy je Hankook K125 Ventus Prime 3. Tato pneumatika se vyznačuje vynikajícím poměrem mezi jízdními vlastnostmi, bezpečností a cenou. Je vybavena inovativní technologií pro zlepšení stability a ovladatelností při jízdě. K125 Ventus Prime 3 se také chlubí vynikajícím brzdným výkonem, a to jak na suché, tak i mokré vozovce. Pneumatiku je možné pořídit v průměru za 1 700 korun (cena se může lišit v závislosti na poplatku za dopravu - všechny ceny aktuální k únoru 2023).

Uniroyal RainExpert 5

Na třetím místě v rámci střední třídy skončila pneumatika Uniroyal RainExpert 5. Pneumatika je vybavena speciálním designem běhounu, který zlepšuje přilnavost na mokrém povrchu a zajišťuje dobrou odolnost vůči aquaplaningu. Uniroyal RainExpert 5 nabízí skvělý poměr mezi jízdními vlastnostmi a bezpečností, což ji činí atraktivní volbou pro řidiče, kteří hledají kvalitu a spolehlivost. Pneumatiku v rozměru 185/60 R14 je možné pořídit v průměru za 1 500 korun (cena se může lišit v závislosti na prodejci).

Fulda EcoControl 

Fulda SportControl nabízí vynikající vlastnosti na suché i mokré vozovce. Má rozměr 185/60 R14 a index rychlosti 82H, což znamená, že může jezdit až do rychlosti 210 km/h. V rozměru 185/60 R14 lze pneumatiku zakoupit v průměru za 1 660 korun (cena se může lišit v závislosti na poplatku za dopravu).

Letní pneumatiky 185/60 R14 střední třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky prémiové třídy

Poslední třídou je ta prémiová. Hlavní výhody prémiových pneumatik tkví v jejich technologickém předstihu. Každý výrobce této kategorie se snaží vytvořit pneumatiku, která poskytne uživateli tichou a bezpečnou jízdu. Do prémiových pneumatik patří značky Nokian Tyres, Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin a Pirelli.

Řešení náročných situací jsou hlavní silnou stránkou prémiových pneumatik. Při běžné jízdě jim mnohdy nedokážete plně ocenit své kvality. Pneumatiky z prémiové třídy jsou vhodné pro limuzíny, sportovní vozy i automobily střední třídy.

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005 jsou celkově dobře hodnoceny v nezávislých testech pneumatik. Například v testu společnosti ADAC, který se konal v roce 2021, získaly tyto pneumatiky hodnocení "dobré" a umístily se na 3. místě ze 20 testovaných letních pneumatik. Podobné výsledky zaznamenaly i v jiných nezávislých testech, jako jsou testy společností Auto Bild, Auto Zeitung nebo Auto Express. Všeobecně jsou Bridgestone Turanza T005 vnímány jako kvalitní pneumatiky s dobrým výkonem v suchých i mokrých podmínkách, nízkou hlučností a dlouhou životností. Pneumatiku v rozměru 185/60 R14 je možné pořídit v průměru za 2 000 korun (cena se může lišit v závislosti na prodejci).

Continental EcoContact 6

Uživateli nejlépe hodnocenou prémiovou pneumatikou v rozměru 185/60 R14 je Continental EcoContact 6. Jedná se o vysoce kvalitní pneumatiku, která nabízí vynikající výkon v jakýchkoli podmínkách. S technologií "Black Chilli" pneumatiky Continental nabízí špičkovou přilnavost na suchém i mokrém povrchu a zajišťují rovnoměrné opotřebení a tichou jízdu. Pneumatiky navíc poskytují nízký valivý odpor a vysokou úroveň bezpečnosti. Continental EcoContact 6 v rozměru 185/60 R14 pořídíte v průměru za 2 400 korun (konečná cena se může lišit v závislosti na poplatku za dopravu - všechny ceny aktuální k únoru 2023).

Dunlop SP Sport BlueResponse

Druhé místo obsadila pneumatika Dunlop SP Sport BlueResponse. Dunlop SP Sport BlueResponse je pneumatika vysoce výkonné třídy. Její unikátní směs běhounu a vyspělé technologie umožňují řidičům dosáhnout nejvyšších rychlostí a řízení s vynikající ovladatelností. Pneumatika má také schopnost dobře odvádět vodu, což pomáhá při jízdě na mokrém povrchu a zvyšuje bezpečnost. Vysoký výkon v kombinaci s dlouhou životností z ní činí atraktivní volbu pro náročné řidiče. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 900 korun.

Michelin Pilot Exalto PE2

Na třetím místě skončila známá pneumatika značky Michelin. Michelin Pilot Exalto PE2 patří mezi špičkovou sportovní pneumatiku, která nabízí vynikající jízdní vlastnosti. Její směs zajišťuje vysokou přilnavost na suchu i mokru, a tím i vysokou stabilitu jízdy. Navíc díky inovativním technologiím Michelinu je tato pneumatika schopna absorbovat vibrace a hluk, což zvyšuje komfort jízdy. Tyto vlastnosti dělají z Michelin Pilot Exalto PE2 výbornou volbu pro řidiče, kteří hledají sportovní výkon a komfort. Pořídit si novou Michelinku můžete v průměru za 2 300 korun. (cena se může lišit v závislosti na prodejci).

Prémiové letní pneumatiky 185/60 R14 s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, Continental, GPD.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články