PRÁCE 🧰

Výběr chladicí kapaliny do vozu Škoda Fabia

18. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Koupě chladicí kapaliny podle značky Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Chladicí kapalina patří v autě k těm nejdůležitějším. Bez ní by se motor začal hodně rychle přehřívat. Nicméně váš vůz Škoda Fabia bude nejlépe fungovat, když do chladiče nalijete tu správnou směs.

Chladící kapalina Škoda Fabia

Články na téma chladící kapaliny podle auta:

  1. Výběr chladicí kapaliny do Peugeot
  2. Výběr chladicí kapaliny do Ford
  3. Chladící kapalina do BMW
  4. Chladící kapalina Škoda Octavia
  5. Chladící kapalina Škoda Fabia - právě čtete

Funkce chladící kapaliny nejen ve Fabii

Při výběru chladicí kapaliny byste měli dbát na to, aby se jednalo o kvalitní produkt, který kromě efektivního chlazení motorové sestavy zvládne také pečovat o její jednotlivé části. Mezi ně můžeme zařadit všechny kovové součástky, které ocení účinnou ochranu před korozí a oxidací, i plastová a gumová těsnění, která naopak vyžadují látky působící jako prevence křehnutí a popraskání.

Proto je třeba vybrat takovou chladicí kapalinu, jejíž složení bude pro auto Škoda Fabia ideální. To, že se musí jednat o směs, která bude stejně dobře fungovat za vysokých i nízkých teplot, snad není třeba zdůrazňovat. Pokud by se tekutina proměnila při teplotách pod bodem mrazu na led, nemohla by motor účinně chladit.

Chladicí kapaliny v nabídkách e-shopů

Výběr chladicí kapaliny pro vozy Škoda Fabia

Chystáte-li se u vozu Škoda Fabia vyměnit nebo doplnit chladicí kapalinu, měli byste vybrat správný druh a pořídit ho ideální množství. Případně, pokud kupujete koncentrát, si předem spočítat jakým poměrem ho potřebujete naředit, aby vznikla ideální směs.

Do chladiče vozů Škoda Fabia řad 1, 2 i 3 byste měli doplňovat kapalinu třídy G12+. Tu, kromě písemného označení na obalu, poznáte i podle růžové, případně fialové, barvy. Její složení účinně pečuje jak o hliníkové, tak i plastové a gumové části motoru. Nicméně, v případě, že nebudete kupovat originální náplň, byste měli mít na paměti, že vybraná kapalina by měla splňovat normu VW TL 774 F.

Objem chladící kapaliny Fabie

Kapacita nádobky na chladicí kapalinu se u jednotlivých modelů Fabia liší. Ve většině případů se pohybuje mezi 5 a 7 litry. Obecně se dá říct, že čím větší objem motoru, tím více směsi využijete. Do chladicí nádrže u Fabií 1.9 budete muset nalít téměř 7 litrů kapaliny, u Fabií 1.2 bude stačit něco mezi 5 a 6 litry. Nejlepší je ale potřebné množství ověřit v manuálu vašeho konkrétního vozu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články