PRÁCE 🧰

Jaké financování vozu Škoda Fabia se vám vyplatí?

21. 12. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Škoda

Škoda Fabia patří na českých silnicích ke stálicím. Tohle šikovné auto si oblíbila řada Čechů, kteří nepotřebují velký vůz s obrovským výkonem. Pokud mezi ně patříte jistě vám toto auto udělá radost. Víte, jak ho nejlépe financovat?

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Fabia

Jaké máte možnosti při pořízení Škoda Fabia

Škoda Fabia se vyrábí čistě v benzínové verzi. Existuje ale několik motorizací a výbavových stupňů. Pojďme se podívat na dvě prostřední motorizace. Jako první si představíme 1,0 TSI 70 kW. Ta se vyrábí v nižších výbavových stupních Active, který pořídíte za 379 900 Kč. Lépe vybavená je pak verze Ambition, ta může být vaše za 399 900 Kč.

Pokud se podíváme na o stupínek silnější motorizaci 1,0 TSI 81 kw, tak zjistíme, že ta je naopak vyráběna ve vyšších stupních výbavy. Ve verzi Ambition ji pořídíte za 419 900 Kč a ve variantě s označení Style pak za 464 900 Kč.

Ačkoliv tento vůz nepatří k těm dražším, může být jeho pořízení přeci jen výrazným zásahem do rozpočtu. Proto i Škoda Fabia se dá pořídit pomocí financování. Existuje několik možností, jak vůz financovat. Mezi ně patří:

  1. Koupě za hotové
  2. Spotřebitelský úvěr
  3. Finanční leasing
  4. Operativní leasing

Možnost 1 - pořízení Škoda Fabia za hotové

Pokud máte k dispozici dostatečnou hotovost, můžete Škoda Fabia pořídit z vlastních prostředků. Díky tomu se vyhnete pravidelnému placení splátek i přeplacení kupní ceny vozidla. Měli byste si ale dát pozor na to, abyste měli i rezervu, která vám pokryje dodatečné náklady spojené s provozem auta. Mezi ně patří například zákonné pojištění, havarijní pojištění nebo servisní prohlídky. Pokud i toto máte pokryté, není proč váhat.

Výhody:

  • Jste ihned majitelem vozidla
  • Nepřeplatíte kupní cenu
  • Nemusíte splácet

Nevýhody:

  • Platíte všechny spojené poplatky
  • Musíte mít připravenou celou částku
  • Měli byste mít připravenou rezervu

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Fabia

Možnost 2 - spotřebitelský úvěr na Škoda Fabia

Pokud byste měli trable s poskládáním celé kupní ceny Škoda Fabia, můžete využít například spotřebitelského úvěru. Ten vám nákup zafinancuje. Není to ale tak úplně jednoduché. Nejdříve musíte podat žádost o poskytnutí půjčky. Na jejím základě vás pak banka nebo jiná finanční instituce prověří a ověří vaši schopnost splácet. Pokud projdete, bude vám úvěr schválen a můžete si vůz pořídit. Pokud vás banka ale vyhodnotí jako rizikového klienta, úvěr nedostanete.

Úvěr pak musíte začít splácet v domluvené výši. Díky úrokům bude konečná cena vozu vyšší než kupní. S tím je třeba počítat.

Výhodou a zároveň i nevýhodou je, že jste od začátku majitelem vozidla. Mezi nevýhody se pak řadí především nutnost platit povinné ručení a další pojištění, které za vás finanční instituce neuhradí. Po splacení úvěru pak ale můžete vůz dál využívat bez složitého papírování.

Výhody:

  • Jste majitelem vozu
  • Nemusíte mít připravenou celou kupní cenu
  • Vůz můžete využívat

Nevýhody:

  • Platíte všechny poplatky spojené s provozem
  • Cenu vozu přeplatíte
  • Uvazujete se ke splácení úvěru

Možnost 3 - finanční leasing Škoda Fabia

Vůz Škoda Fabia si můžete pořídit i na leasing. Ten finanční se vyznačuje tím, že po jeho ukončení se vůz stane vaším majetkem. Pojďme se na to ale podívat od začátku.

Pro zajištění finančního leasingu je třeba sepsat smlouvu s leasingovou společností a uhradit akontaci. Ta se pohybuje v desítkách procent ceny vozu. Pak začnete vůz splácet v pravidelných měsíčních splátkách.

Je třeba si hlídat, abyste splátky opravdu pečlivě platili. Pokud byste se ocitli v platební neschopnosti, mohli byste přijít jak o auto, tak i o již zaplacenou částku. V případě, že byste si chtěli ušetřit nervy, můžete si pořídit pojištění schopnosti splácet.

Nicméně v průběhu leasingu je majitelem vozu leasingová společnost. Díky tomu hradí povinná pojištění vozu a případně i servisní prohlídky.

Po doplacení leasingu dojde k přepisu vozidla na vás a můžete ho plně využívat.

Výhody:

  • Nemusíte mít celou kupní cenu
  • Můžete vůz využívat
  • Leasingovka za vás hradí pojištění vozu

Nevýhody:

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Fabia

Možnost 4 - Škoda Fabia na operativní leasing

Na vůz Škoda Fabia si můžete vzít také operativní leasing. Ten se ale o předchozích druhů financování liší tím, že po jeho ukončení se auto nestane vaším majetkem. V podstatě si ho od leasingové společnost pouze na určitou dobu pronajímáte.

Operativní leasing vás opravňuje využívat vůz za dojednaných podmínek. Mezi ně patří například maximální nájezd, doba pronájmu, výše měsíčních splátek a další. Co je třeba si pečlivě hlídat je maximální nájezd kilometrů. Pokud byste ho překročili, byli byste nuceni uhradit poplatek za porušení podmínek.

Po uplynutí leasingu se auto vrací do leasingové společnost. Při převzetí technici pečlivě zkontrolují jeho stav a pokud nebude odpovídat obvyklému opotřebení, bude vás čekat další pokuta.

Nicméně po úspěšném ukončení jednoho operativního leasingu můžete rovnou navázat dalším a vybrat si zcela nový vůz Škoda Fabia.

Výhody:

  • Můžete využívat nové auto
  • Nemusíte našetřit celou kupní cenu
  • Pojištění a servisní prohlídky hradí leasingová společnost

Nevýhody:

  • Nejste majitelem vozidla
  • Máte omezený nájezd kilometrů
  • Při vracení se posuzuje stav vozidla

Financování automobilu Škoda Fabia

Škoda Fabia patří k těm méně finančně náročným vozům, přesto si ne každý může dovolit její pořízení za hotové. Pokud patříte k této skupině, nemusíte se vzdávat, vůz si můžete s vhodným financováním obstarat.

Můžete vybírat mezi financováním prostřednictvím spotřebitelského úvěru, finančního leasingu nebo operativního leasingu. Záleží na to, který bude nejlépe vyhovovat vašim požadavkům.

Zdroj info: škoda, internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články