PRÁCE 🧰

Jaké financování vozu Škoda Octavia se vám vyplatí?

17. 12. 2022 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Škoda

Škoda Octavia patří mezi českými řidiči k nejoblíbenějším vozům. Pokud i vy patříte mezi fanoušky tohoto vozu, jistě vás zajímá, jestli byste si ho mohli dovolit. Každopádně nemusíte házet flintu do žita ani v případě, že nemáte celou částku, za kterou lze vůz pořídit, na účtu.

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Octavia

Kterou oktávku vybrat

V současné době je nabízeno několik modelů vozu Škoda Octavia. Pojďme se podrobněji podívat na model ve verzi Liftback se základní motorizací 1,0 TSI 81 kW a prostřední nabízenou výbavou Ambition. Tento vůz může být váš za 584 900 Kč.

Pokud byste se spokojili s nižší výbavou Active, stála by vás nová Octavia 519 900 Kč. Na druhou stranu za výbavu Style byste museli ještě pár tisícovek připlatit. V této vyšší výbavě je cena za zbrusu nový vůz 639 900 Kč.

Při výběru samozřejmě záleží na vás, vašich potřebách a účelu, pro který vůz pořizujete. Jak už jsme uvedli výše, my budeme pro účely tohoto článku pracovat se střední výbavou Ambition.

Možnosti financování

Pro pořízení vozu Škoda Octavia nemusíte zaplatit hned celou částku (ačkoliv je to jedna z možností). Na trhu existuje řada finančních institucí, které vám s financováním pomohou. Je třeba ale počítat s tím, že zadarmo to nebude. Celková částka, kterou ve výsledku zaplatíte bude vyšší než je udávaná kupní cena.

Jaké jsou možnosti pro financování vozu Škoda Octavia?

  • Nákup za hotové
  • Spotřebitelský úvěr
  • Finanční nebo operativní leasing

1. varianta - využití vlastních prostředků pro koupi vozu Škoda Octavia

Pokud máte na účtu dostatečný obnos pro pořízení nového vozu, můžete ho k tomuto účelu využít. Předtím byste ale měli zvážit, jestli je tato možnost pro vás opravdu ta nejlepší. Velkým plusem je, že vůz se okamžikem koupě stává výhradně vaším majetkem.

S tím se ale vážou také jisté povinnosti. Například platba povinného pojištění, prohlídek a servisních úkonů a v neposlední řadě také provozu vozidla. Měli byste proto počítat s určitou rezervou, která se vám může hodit. Pokud nicméně máte vše spočítané, neváhejte a využijte této možnosti.

Výhody:

  • Auto je od prvního okamžiku vaše
  • Nebudete platit nic navíc
  • Nebudete dlužníkem

Nevýhody:

  • Všechny platby spojené s provozem vozidla jdou za vámi
  • Budete muset na auto šetřit
  • Je třeba si vytvořit finanční rezervu

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Octavia

2. varianta - úvěr na auto Škoda Octavia

Na koupi vozu Škoda Octavia si můžete vzít spotřebitelský úvěr u některé z bank nebo dalších institucí. Řada z nich má v nabídce úvěry speciálně určené pro koupi vozu.

Před tímto krokem byste ale měli důkladně zvážit, jestli takový úvěr “utáhnete”. Spotřebitelský úvěr zatíží váš rozpočet na řadu měsíců nebo i let. Většina z nich také požaduje na začátek akontaci v různé výši.

Samozřejmě je také potřeba počítat s tím, že při využití úvěru cenu za auto přeplatíte. S největší pravděpodobností o desítky tisíc korun.

Další věcí, se kterou je třeba počítat, je prověření společností, u které o úvěr zažádáte. I v případě, že podle vás nebudete mít se splácením potíže, banka může celou situaci vyhodnotit jinak. Pak je třeba počítat s přísnějšími opatřeními nebo rovnou se zamítnutím vaší žádosti. Pak budete muset hledat řešení pro financování oktávky jinde.

Výhody:

  • Nemusíte mít celou částku pro zaplacení vozu
  • Při pořízení vám zůstane finanční rezerva
  • Stáváte se vlastníkem vozu

Nevýhody:

  • Cenu za auto přeplatíte
  • Banka nebo jiná instituce musí vaši žádost o půjčku schválit
  • Platby za provoz auta jdou za vámi

3. varianta - Škoda Octavia na operativní nebo finanční leasing

Vůz Škoda Octavia můžete mít také díky leasingu. V tomto případě můžete volit rovnou ze dvou možností. Buď si vyberete finanční leasing nebo operativní leasing. Obě varianty mají svoje výhody a nevýhody. Pojďme se na ně podívat blíž.

Finanční leasing Škoda Octavia

Pokud si zvolíte finanční (nebo také klasický) leasing, je třeba počítat s tím, že budete na začátek muset uhradit akontaci. Ta je pro leasingovou společnost zárukou. Následně vás čekají pravidelné měsíční splátky.

Po celou dobu splácení vozu je jeho majitelem právě leasingová společnost. Ačkoliv to zní jako negativum této varianty, nese to s sebou i jisté plusy. Leasingová společnost hradí pojištění vozu, u kterého využívá lepší podmínek, než na které byste dosáhli vy. V případě, že se tak dohodnete, může leasingová společnost platit také servisní prohlídky. To je ovšem závislé na podmínkách konkrétního leasingu.

Vy se majitelem vozu stáváte až poté, co uhradíte poslední splátku. Pak může být vůz přepsán na vás. Zároveň na vás přechází i veškeré povinnosti s tím spojené. Pokud byste ale nebyli schopni vůz pravidelně splácet, přijdete nejen o něj, ale i o již zaplacenou částku. Proto je dobré zvážit uzavření pojištění, které vám v tomto případě bude krýt záda.

Výhody: 

  • Po dobu leasingu se nestaráte o pojištění vozu
  • Není třeba zaplatit plnou cenu vozu, abyste ho mohli využívat
  • Po doplacení finančního leasingu se stáváte majitelem vozu

Nevýhody:

  • Auto je po celou dobu splácení majetkem leasingové společnosti
  • Přeplatíte pořizovací cenu vozidla
  • Je třeba uhradit akontaci

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Octavia

Operativní leasing Škoda Octavia

Poslední možností je využití operativního leasingu. Ten je v mnohém specifický. V první řadě je třeba upozornit na to, že si auto od leasingové společnosti pouze půjčujete na předem domluvenou dobu. Majitelem je stále leasingová společnost a vy musíte dodržovat její pravidla, co se týká provozu automobilu.

Nicméně pokud vás baví představa, že v každém momentě řídíte nejnovější model vozu Škoda Octavia, operativní leasing pro vás může být to pravé. Smlouvu s leasingovkou uzavíráte na předem daný počet let, v rámci kterým můžete najet domluvený počet kilometrů. Po uplynutí této doby vůz vracíte a můžete si vybrat zcela nový, který budete hradit stejným způsobem.

U operativního leasingu je majitelem leasingová společnost, která se stará jak o pojištění vozu, tak i servisní prohlídky nebo přezouvání pneumatik. To ale neznamená, že se k autu můžete chovat, jak chcete. Při konečném vrácení společnosti bude posuzován jeho stav. A v případě, že nebude odpovídat obvyklému opotřebení, bude vám účtován dodatečný poplatek.

Výhody:

  • Auto můžete využívat, i když nemáte na účtu celou částku pro jeho pořízení
  • Leasingová společnost se stará o pojištění a další úkony
  • Můžete vždy řídit nejnovější model

Nevýhody:

  • Máte limitovaný nájezd kilometrů
  • Auto není vaším majetkem
  • Po skončení leasingu vám může být naúčtován poplatek za větší opotřebení

Financování Škoda Octavia - shrnutí

Pro financování vozu Škoda Octavia můžete využít několik možností. V případě, že částku můžete uhradit ze svého, předejdete přeplacení kupní ceny vozidla. Je třeba ale počítat s finanční rezervou nutnou na provoz.

Pokud nemáte po ruce celou částku, je možné si vzít buď spotřebitelský úvěr nebo leasing. Škoda Octavia vám tak bude k dispozici. Podle svých možností a potřeb pak můžete ještě volit mezi finančním leasingem, u kterého se po splacení stáváte majitelem, a operativním leasingem, u kterého si auto pouze půjčujete od leasingové společnosti za domluvených podmínek.

Zdroj info: internet, škoda.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články