PRÁCE 🧰

Jaké financování Toyoty Yaris Cross se vám vyplatí?

10. 11. 2022 8 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Toyota

Nedostatek čipů, náhradních dílů, ale i zdražování energií, materiálů a lidské práce vystřelilo ceny aut ke hvězdám. Koupit vůz za hotové je dnes už prakticky nemožné. Jak si v téhle situaci poradit?

Nejlepší způsoby financování Toyoty Yaris Cross

Když si brousíte zuby na Toyotu Yaris Cross

Pro lepší orientaci jsme si „na paškál“ vzali oblíbený vůz Toyota Yaris Cross ve výbavě Adventure , u kterého budeme na následujících řádcích řešit možnosti optimálního financování. Pokud zvolíte nový vůz ve verzi 1.5 Hybrid (116 k) s automatickou převodovkou a plynule měnitelným převodem (4x4), budete muset z peněženky vytáhnout necelých 800 000 Kč. Abychom byli tedy úplně přesní, jednat se bude přesně o 782 000 korun.

Pokud se se základní verzí nespokojíte a budete pokukovat po příplatkové výbavě, na výběr máte paket VIP za 35 000 korun s devíti prvky na přání (např. 10" barevný head-up displej, elektrické otevírání zavazadelníku, adaptivní automatická dálková světla (AHS), maticové LED světlomety, automatické nastavení výšky světlometů apod.). Druhou příplatkovou možností je paket Skyview za 15 000 Kč, obsahující panoramatickou střechu s manuální clonou.

Pro potřeby našeho srovnání tak zvolíme druhou zmíněnou příplatkovou výbavu za 15 000 Kč, a cena našeho vysněného vozu bude proto činit 797 000 korun. Částka vskutku „lidová“, viďte? Jak ji ale uhradit a přitom se nespálit? Možností máte v dnešní době rovnou několik. A koupě za hotové nemusí být v některých případech optimální.

Financování vozu Toyota Yaris Cross a možnosti, které máte

  1. Koupě za hotové
  2. Spotřebitelský úvěr
  3. Leasing

Možnost č. 1: Toyota Yaris Cross – koupě za hotové

Obecně platí, že koupě vozu za hotové je – lidově řečeno – výhra. Má-li tedy budoucí majitel vozu k dispozici hotovost, nabízí se její využití bezezbytku k zaplacení vozu. Vůz tedy nepřeplatíte, okamžikem platby je váš a o nic dalšího (mimo jeho vlastní provoz) se již nestaráte.

Pokud je ovšem váš rozpočet napjatý, není koupě vozu za hotové ideální variantou. V takovém případě je dobré zvolit některou z možností níže. Pokud byste se totiž vydali ze všech prostředků, může vás nepříjemně zaskočit nečekaný výdaj většího rozsahu.

Výhody:

  • Za auto nepřeplatíte ani korunu
  • Nebudete nikomu dlužit
  • Auto je ihned vaše

Nevýhody:

  • Pokud nemáte rezervy, vydáte se ze všech prostředků
  • Čekají vás další dodatečné náklady (povinné ručení, havarijní pojištění apod.)
  • Ceny vozů se neustále zvyšují

Nejlepší způsoby financování Toyoty Yaris Cross

Možnost č. 2: Toyota Yaris Cross – spotřebitelský úvěr

Nespočet bank dnes již nabízí úvěr speciálně určený na koupi auta (tzv. účelový úvěr), který je ve finále levnější, než úvěr bez dokládání účelu. Vždy je ovšem potřeba důkladně propočítat, jakým způsobem půjčka zatíží váš rozpočet a jestli si ji vůbec můžete dovolit.

Například pokud bychom si chtěli půjčit rovných 800 000 Kč, minimální měsíční splátka bude podle aktuálních dat tuzemských srovnávačů a kalkulaček činit 7 134 Kč. Tuto částku budete hradit po dobu deseti let, takže ve finále bance zaplatíte více než 856 000 korun. Toyotu Yaris Cross tak „přeplatíte“ zhruba o 60 000 korun.

To se nemusí zdát na první pohled hodně. Na ten druhý už zjistíte, že na tyhle podmínky nedosáhne jen tak někdo. Každý klient, který o spotřebitelský úvěr v bance nebo u nebankovní společnosti zažádá, musí projít tzv. scoringem. Banku totiž bude zajímat nejen jeho pravidelný příjem, ale také případné závazky z dřívějška, pravidelné měsíční výdaje, věk, ale i zaměstnání a další informace.

Pokud zhodnotí, že jste příliš rizikovým klientem, na půjčku jednoduše nedosáhnete a vaše žádost bude zamítnuta. Pokud většinu kritérií splníte, výpočet úroku bude záviset čistě na individuálním posouzení a aktuální situaci. Aktuálně se úrokové sazby bank pohybují mezi 5,40 až 7,19 procenty. A to se opět bavíme o nejnižší možné sazbě, na kterou většinou dosáhne jen zlomek žadatelů.

Výhody:

  • Nevydáte se ze všech prostředků
  • Vůz si můžete pořídit i s minimem financí
  • Auto je hned vaše

Nevýhody:

  • Vůz přeplatíte klidně i o několik desítek tisíc korun
  • Aby vám byla půjčka schválena, musíte projít náročným schvalovacím procesem
  • Čekají vás další dodatečné náklady (povinné ručení, havarijní pojištění apod.)

Možnost č. 3: Toyota Yaris Cross – leasing

V oblasti leasingu má zájemce o novou Toyotu rovnou dvě možnosti. Buď může zvolit klasický (finanční) leasing, od kterého se ale v posledních letech stále častěji ustupuje, nebo leasing operativní. Abychom se v jednotlivých typech lépe zorientovali, udělejme si menší srovnání.

Klasický (finanční) leasing

Kupující v tomhle případě hradí leasingové společnosti vstupní akontaci a pravidelné splátky. Akontace se pohybuje v řádech desítek procent z pořizovací ceny nového vozu. Zákazník tudíž musí mít určitý (a ne zrovna malý) objem finančních prostředků v hotovosti. Leasingová společnost se následně stará o pojištění vozu a po celou dobu splácení leasingu je oficiálním majitelem automobilu.

Opravy a servisní prohlídky si většinou kupující hradí sám, pokud se s leasingovou společností nedohodne jinak. Jakmile je uhrazena poslední splátka, kupující se oficiálně stává majitelem vozu a je zapsán do velkého technického průkazu. Pokud ovšem v průběhu splácení vozidla nebudete mít na další splátku, auto vám „leasingovkazabaví. Zároveň přijdete o již zaplacené prostředky, které jste za měsíční splátky uhradili.

Náš tip: Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a nehoda není náhoda. Abyste se vyhnuli komplikacím souvisejícím s nečekaným výpadkem příjmů, zvažte uzavření pojištění schopnosti splácet.

Pokud bychom se podívali na modelový příklad klasického leasingu, pak zjistíme, že při ceně Toyoty Yaris Cross 797 000 Kč, 25 % akontaci a leasingu, který bude za optimálních podmínek trvat 36 měsíců, bude potřeba leasingové společnosti dopředu uhradit necelých 200 000 Kč (199 250 Kč).

Leasingová měsíční splátka bude činit 18 790,28 Kč a součet leasingových splátek, akontace + zůstatkové ceny vozu (= odkupní hodnota vozidla ve výši 1 000 Kč) se vyšplhá na 875 700 Kč, což činí 78 700 Kč, které z naší peněženky doputovaly do kapsy leasingové společnosti. I v tomto případě se opět bavíme o ideální modelové situaci a dostatečné bonitě klienta.

Výhody:

  • Auto bude po uhrazení poslední splátky vaše
  • Nemusíte se starat o pojištění vozu
  • Užívat můžete auto, na které jste si prozatím ještě nevydělali

Nevýhody:

  • Až do uhrazení poslední splátky není auto vaše
  • Pokud nebudete schopni hradit splátky, o auto i zaplacené prostředky přijdete
  • Poměrně vysoká a akontace a nutnost vlastních prostředků

Nejlepší způsoby financování Toyoty Yaris Cross

Operativní leasing

Specifickou variantou, která se v oblasti financování vozu stává stále oblíbenější, je operativní leasing. Tady je ovšem potřeba zmínit, že auto patří po celou dobu splácení leasingové společnosti. Vy si jej, coby zákazník a řidič, pouze na určitou dobu půjčujete za předem dohodnutých podmínek.

S operativním leasingem jde ruku v ruce měsíční splátka, ale také určitý roční nájezd v řádech (deseti)tisíců kilometrů. Pokud dohodnutý počet kilometrů překročíte, bude vám leasingovka účtovat předem dohodnutý poplatek. V měsíčních splátkách jsou zahrnuty náklady na pojištění, veškerý servis, přezouvání a uschování pneumatik, silniční asistenci, náhradní vozidlo či zákonné poplatky.

Po ukončení smlouvy se vozidlo vrací zpět do leasingové společnosti, a pokud opotřebení vozidla odpovídá smluvním podmínkám, nejsou klientovi účtovány žádné dodatečné náklady. Velkou výhodou je i nulová akontace, což znamená, že nové vozidlo můžete užívat bez toho, abyste museli dopředu leasingové společnosti uhradit určitý objem vlastních finančních prostředků. Měsíční splátka je v tomto případě spočítána na základě požadavků a úprav ze strany klienta. Obvykle však bývá nižší, než u klasického leasingu.

Výhody:

  • Bez nutnosti vysoké vstupní investice získáte na pár let nový vůz
  • Vůz můžete po ukončení pronájmu odkoupit do osobního vlastnictví
  • Měsíční leasingový poplatek zahrnuje veškeré další náklady

Nevýhody:

  • Auto si pouze pronajímáte na dobu určitou
  • Stanovený limit počtu najetých kilometrů
  • Vysoká spoluúčast u pojištění

Mohlo by vás zajímat: Test: Toyota Yaris Cross - Yaris dospěl a dostal papučky do hor

Závěrečné resumé

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že financování Toyoty Yaris Cross, stejně jako kteréhokoliv jiného automobilu, je nesmírně individuální záležitostí zákazníka nebo potenciálního klienta leasingové společnosti. Obecně však platí, že pokud nejste limitování rozpočtem a máte volné prostředky bokem, je vhodné vůz koupit za hotové.

Pokud vůz využíváte jen sporadicky, vyplatí se přemýšlet o operativním leasingu. Máte-li menší objem finančních prostředků bokem a nechcete se starat o servis automobilu a související platby (např. za zákonné pojištění), je na místě zvolit klasický leasing.

V případě, že nemáte dostatek vlastních prostředků na úhradu vstupní akontace, ale vaše bonita je dobrá, můžete oslovit banku, která ve svém portfoliu nabízí účelové půjčky na automobil. Tady je ovšem potřeba vždy počítat s poměrně zdlouhavým a náročným schvalovacím procesem, jehož výsledek je často velmi nejistý. Tak, či onak, máte vždy několik možností, jak koupi vysněného vozu financovat.

Zdroj info: Toyota, Olfincar, Auto na operák.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články