PRÁCE 🧰

Technický průkaz vozidla: Vše co potřebujete vědět

20. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý majitel vozu vlastní dvě karty - malý a velký technický průkaz. Ten velký můžete mít schovaný doma ve skříni, ale ten malý musíte vždy vozit s sebou. Jinak vás čeká nemilá pokuta.

Technický průkaz: Vše co potřebujete vědět

Stejně jako je pro člověka důležitý rodný list, jsou tyto dokumenty důležité i pro auto. Bez nich nelze vůz zapsat do registru vozidel a tedy jej i legálně užívat na pozemních komunikací. Svůj technický průkaz musí mít i přípojná vozidla.

Malý technický průkaz

Malá kartička, která se vejde i do peněženky. Z hlediska bezpečí nedoporučujeme ji nechávat v autě, protože kdyby vám ho náhodou ukradli, dostanou zloději vše na zlatém podnosu. Lidově se mu přezdívá malý technický průkaz, ale správně se nazývá Osvědčení o registraci vozidla část 1. Nachází se na něm tedy veškeré základní údaje o vozidle, jako je model, typ, vlastník, VIN kód, palivo a další důležitá data. Každý technický průkaz má také své specifické číslo, které naleznete v levém dolním rohu.

Je to jeden z průkazů, který předkládáte při silniční kontrole, pokud jej u sebe nemáte, hrozí vám postih v podobě pokuty. Těmi dalšími jsou řidičský průkaz a zelená karta. 

Velký technický průkaz

Zde už se jedná o větší dokument, který je vhodný schovat na bezpečném místě doma. Odborně se tedy jedná o Osvědčení o registraci vozidla část 2 a najdete v něm mnohem více informací, než v tom malém. Jsou zde zanesena i fakta o předchozích majitelích nebo záznamy o technických prohlídkách, dále pak kdo je vlastníkem a kdo provozovatelem vozu. Rovněž zadní strana průkazu je detailnější a naleznete na něm například údaje o velikosti auta, údaje o brzdách, pneumatikách nebo o emisích.

Že se nejedná o falzifikát poznáte snadno díky vodotisku na papíře, který se z něj v lomu světla odráží. Dále pak jsou použity pastelové barvy, hlubotisk nebo i ochranný kovový proužek. Číslo dokumentu naleznete v pravém horním rohu.

Co dělat, když ztratíte technický průkaz vozidla

Pravděpodobně nebudete první, ani poslední komu se to stane a to nemusí jít nutně o ztrátu, ale jen o poškození. Důležité je nepanikařit a situaci hned začít řešit. To znamená, že dojdete na obec s rozšířenou působností, kde se nachází i registr a zde si zažádáte o duplikát. Jestliže se bude jednat o ztrátu, musíte to nahlásit na policii, která vám vydá protokol o ztrátě a spolu s ním se vydáte následně na úřad.

Na úřadě po vás samozřejmě budou chtít nějaké "důkazy" tzv. je vhodné mít u sebe nejen doklad totožnosti, ale i průkaz vozidla, který vám zbyl (malý či velký), doklad o vlastnictví a další věci. Připravte si také 100 korun na poplatek. 

Ztrátu je nutné řešit hned, protože to opravdu nefunguje tak, že ztratíte malý a budete používat místo toho ten velký. V takovém případě hrozí pokuta, protože se tím dopouštíte vědomého přestupku. Stejně tak nelze nahradit velký tím malým.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články