PRÁCE 🧰

Co hrozí za jízdu autem bez technické kontroly

16. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý z nás čas od času něco promešká. Pokud se ale jedná o technickou kontrolu vašeho vozidla, mohlo by se vám takové opomenutí pořádně nevyplatit. Pokuta za jízdu bez technické se může vyšplhat na desítky tisíc. V případě, že způsobíte nehodu, vás to bude stát ještě mnohem víc.

Co hrozí za jízdu autem bez technické kontroly

Články na téma STK:

  1. Jízda autem bez technické kontroly - co vám hrozí? - právě čtete
  2. Sportovní výfuk: Homologace na STK
  3. Tesla a problémy na STK
  4. Laděný výfuk a STK - na co si dát pozor?

Jste-li majitelem osobního vozu, musíte se na první technickou kontrolu dostavit po čtyřech letech (u nového automobilu). Každou další kontrolu je pak nutné provést vždy po dvou letech. Informace o provedených kontrolách, stejně jako termín té následující, najdete ve velkém technickém průkazu. Abyste se mohli prohánět po silnicích bez starostí a s čistou hlavou, můžete si třeba nastavit upomínku v telefonu, která vám objednání se na technickou připomene automaticky.

Co hrozí za jízdu bez STK

Když zjistíte, že je vaše auto bez technické, měli byste ho odstavit z pozemních komunikací a také veřejných parkovišť. Na stanici technické kontroly byste pak správně měli auto dovézt na odtahovém voze. Velká část řidičů ale raději lehce zariskuje a přijede na STK přímo daným vozem.

Co vás čeká, když vás při jízdě autem bez STK zastaví policejní kontrola?

  • Pokud bude vaše auto ve stavu, který je bezpečný pro pohyb po silnici, můžete na místě dostat pokutu až 2 000 Kč. V případě, že dojde ke správnímu řízení, bude vás to stát v rozmezí 1 500 Kč až 2 500 Kč. Pokud budete mít štěstí a policisté přimhouří oko, můžete vyváznout pouze s domluvou.
  • Když ale pojedete vozem, který bude ve špatném technickém stavu a potenciálně nebezpečný pro provoz na silnicích, bude i postih horší. Můžete vyfasovat 5 000 Kč až 10 000 Kč pokutu, přijdete o 5 bodů a navíc budete nejspíš muset nechat auto odtáhnout na vlastní náklady. A co je pro mnoho řidičů nejhorší, můžete přijít o řidičský průkaz na 6 měsíců až 1 rok.

Co se stane, když s autem bez technické způsobíte nehodu?

  • Pokud zaviníte nehodu, u které bude důvodem právě špatný technický stav vozidla, může vás kromě policejního zkoumání čekat také opravdu velké finanční vydání. Pojišťovna totiž po zaplacení plnění může vymáhat vše zpět od vás. Celková částka se tak vyšplhá klidě až na milióny korun.

Nechcete-li si přidělávat zbytečné starosti, hlídejte si termín příští technické opravdu pečlivě.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články