PRÁCE 🧰

Propadlá STK - co si počít a co hrozí?

7. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jízda s propadlou technickou kontrolou je dost zásadní prohřešek. Hrozí nejen vysoká pokuta, ale i další závažné důsledky.

Propadlá STK

Co je technická kontrola?

Technická kontrola slouží jako taková kontrola, že je auto v pořádku. Je nutné ji periodicky opakovat, u nového auta platí čtyři roky, následně po dvou letech se vždy zkontroluje úroveň vypouštěných emisí a technický stav auta. Technická kontrola jako takový kontrolní mechanismus, který má zabránit tomu, aby po silnicích jezdily vraky.

Při kontrole jsou prověřeny všechny základní prvky vozu, které mají vliv na bezpečnost jízdy. Důležitý je tedy stav brzd, podvozku, světel, řízení, ale podstatné jsou i funkční stěrače a klakson. Ve chvíli, kdy technickou kontrolu vůz úspěšně absolvuje, je tato skutečnost potvrzena nalepením kulaté červené nálepky s vyznačeným datem platnosti na registrační značku. Krom toho je proveden i záznam v centrálním registru.

Jízda bez STK

Pokud se s propadlou STK vydáte na silnice, pácháte přestupek. Není sice nijak bodově ohodnocený, ale na místě vám policie může uložit pokutu 2 000 korun, ve správním řízení je to až za 2 500 korun. Tady asi nemá smysl snažit se z toho nějak vykroutit, je to velmi dobře prokazatelné a vám prakticky nezbývá nic jiného, než přiznat vinu.

Policisté jsou často shovívaví a pokud nepojedete s technickou propadlou půl roku, je dost dobře možné, že vás pouze napomenou a když slíbíte, že hned zítra na STK zajedete, projde vám to bez finančního postihu. Doporučujeme proto nehádat se, jednoduše přiznat vinu a doufat... Hodně taky bude záležet na tom, jestli auto vypadá jako vrak nebo je na něm vidět, že by STK bez problémů mělo projít.

Horší je technicky nezpůsobilé vozidlo

Hodně často se plete propadlá STK s autem, které je technicky nezpůsobilé. Jedná se o dva odlišné přestupky, které spolu nemají nic společného. Pokud totiž vozidlo není technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, může mít stále platnou STK. Jedná o závadu na autě, která ho dělá nezpůsobilým tak, že "závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu". Jaké jsou to přestupky? Citujeme z webu policie:

"Jedná se o závady v osvětlení (např. pokud nesvítí světlo na straně ke středu vozovky, nelze přepnout z dálkových světel na potkávací nebo pokud světla oslňují), dále v zasklení vozidla (prasklina větší jak 2cm ve stírací ploše či zatemnění skel nad stanovenou mez), netěsnost výfukového potrubí, poškození či deformace karoserie včetně vůle řízení a špatného brzdného účinku, ale také hloubka dezénu pneumatik nebo jejich rozměr a typ podle technického průkazu."

Tyto přestupky se řeší pouze ve správním řízení, kde hrozí pokuta až 10 000 korun a odebrání řidičského oprávnění na 6 měsíců až rok.

Nejhorší varianta - nehoda

Dojde-li k autonehodě a máte propadlou STK, počítejte s problémy. Hodně bude záležet na přístupu pojišťovny, která bude posuzovat především to, jestli bylo auto v době nehody způsobilé k provozu na pozemních komunikacích. Pakliže ano, dost možná se propadlá technická kontrola řešit nebude, horší to bude v případě, že vůz byl nezpůsobilý. V takovém případě, pokud jste viníkem nehody, můžete ve finále zaplatit vše z vlastní kapsy.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články