PRÁCE 🧰

Neberte propadlou technickou na lehkou váhu. Jaká hrozí pokuta?

12. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý vůz registrovaný v Česku musí absolvovat pravidelnou technickou kontrolu. Nové osobní automobily mají platnost první technické kontroly čtyři roky. Další STK musí absolvovat co dva roky.

Jak poznat platnou STK a co hrozí za propadlou technickou?

Platnost technické kontroly lze jednoduše zjistit pohledem na zadní registrační značku. Zde se nachází červená známka, která má v sobě vyražené dvě tečky. Jedna značí rok a druhá měsíc platnosti STK. Na známce se nachází ve vnějším „kruhu“ proražené číslo 7 a ve „vnitřním kruhu“ 23. V tom případě to znamená, že technickou máte do sedmého měsíce roku 2023. Pokud potřebujete zjistit víc, datum s přesností na den najdete ve své technickém průkazu.

Jízda s propadlou STK

Za jízdu s propadlou technickou hrozí řidiči zákaz pokračování v jízdě. Vozidlo je tím pádem nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a policie vám na místě může udělit pokutu až do výše 2 000 korun. V horším případě to může být pokuta až 10 000 korun (pokud je automobil ve velmi špatném technickém stavu), trestné body, nebo klidně i zákaz řízení na půl roku až rok.

Vozidlo, které nemá platnou STK podle zákona nesmí na pozemní komunikaci. Pokud tedy zjistíte, že máte na autě propadlou technickou, správným postupem je zavolání odtahové služby, která vám auto na technickou po objednání doveze. Mnoho řidičů při zvažování odtahu raději zvolí druhou variantu dojezdu po vlastní ose. Druhou možnost rozhodně neschvalujeme.

Co s sebou na stanici technické kontroly

Na STK je důležité si nezapomenout mnoho dokumentů, mezi které patří například malý a velký technický průkaz a protokol o měření emisí. Na STK vám kontrolují především brzdy, korozi karoserie, výfuk, zapsaný rozměr kol, světla, řízení, a výbavu. Pokud si nejste jistí, zda projdete technickou, svěřte svůj vůz odbornému servisu. Zde zkušení technici ví, na co se při STK zaměřují a za drobnou úplatu vám dají auto do kupy.

Zdroj info: Auto Guide, Top pojištění, Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články