PRÁCE 🧰

Platnost technické kontroly (STK)

13. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Technická kontrola je nástroj, který má zaručit, že každé auto prochází v určitých intervalech alespoň základním prověřením, zdali je technicky v pořádku.

Platnost STK

Na technickou prohlídku se jezdí na STK (Stanice Technické Kontroly), což jsou vybavená pracoviště, kde lze jednak změřit emise a pak také prověřit již zmíněný technický stav vozu. K úspěšnému absolvování je samozřejmě potřeba obojího.

Na den přesně!

Platnost technické kontroly je vyznačena na registrační značce vozu červenou samolepkou. Dřív se dávaly dvě a byla tam ještě zelená. Od té se ustoupilo, protože byla prakticky zbytečná. Nálepka nese označení roku a měsíce, do kterého je kontrola platná. Zde pozor - ohlídejte si datum, PČR je schopna si zjistit platnost přesně na den, ačkoliv na nálepce je vyznačen pouze měsíc. Na toto existuje malý trik pro všechny majitele datových schránek - 60 dnů před koncem platnosti technické prohlídky vám přijde do datovky od Ministerstva dopravy upozornění. Tedy pokud je dané auto psané na vás. Jestli datovku nemáte, zjistíte přesné datum konce platnosti ve velkém technickém průkazu.

Pokuta není malá

Pokud vás policie chytne s neplatnou technickou prohlídkou, dostanete na místě pokutu až 2 000 korun. I tomu se lze ale vyhnout s trochou štěstí - jestli není propadlá půl roku, dost možná vás policista jen pokárá, když mu slíbíte, že hned zítra na STK zajedete. Jestli ale bude vozidlo technicky nezpůsobilé už od pohledu, hrozí reálně pokuta až 10 000 korun ve správním řízení, plus ztráta řidičského oprávnění až na jeden rok!

Jak dlouho platí technická prohlídka?

  • Motocykly, traktory, traktorové přívěsy a návěsy, nebrzděné přívěsy do 750 kg - 4 roky
  • Osobní automobily a brzděné přívěsy do 3,5 tuny - 2 roky
  • Nákladní automobily nad 3,5 tuny, autobusy, přívěsy a návěsy nad 3,5 tuny, vozidla taxi a vozidla s právem přednostní jízdy - 1 rok 
Zdroj médií: Redakce.

Podobné články