PRÁCE 🧰

Ceník STK - kolik stojí technická kontrola auta?

17. 9. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pro bezpečnou cestu na silnicích je potřeba mít také k tomu způsobilé auto. Takové tedy musí úspěšně projít technickou kontrolou, která samozřejmě něco stojí. Jaké ceny STK účtují?

Ceník STK - kolik stojí technická kontrola auta?

Pro začátek je vhodné si připomenout, že technickou musíte s vozem podstoupit každé dva roky. Jedná-li se o nově zakoupené auto, pak se vás týká interval čtyř let a následně už každé dva roky. Pokud na technickou zapomenete, hrozí, že v případě náhodného zastavení policejní hlídkou, dostanete pokutu a budete muset vůz odstavit, neboť nebude způsobilý k provozu na pozemních komunikací.

Kromě úspěšného projití technickou je nutné absolvovat i měření emisí. Samozřejmě každého trápí, kolik stojí tyto úkony. V podstatě to není zas tak velká částka, a tak se vyplatí zbytečně se kontrole nevyhýbat, protože případná pokuta by tak byla mnohem vyšší.

Ceník STK má každá firma jiný

Jak už to tak bývá, tak ceník technické kontroly napříč republikou není jednotný. Prakticky v každém městě to může být jinak. Pokud chcete ušetřit, pak se vyhýbejte známým firmám a velkým městům. Na druhou stranu byste asi neměli dávat auto na místo, o kterém se nepíšou nikde žádné recenze. Hledejte tedy zlatý střed. Obecně na ceníku naleznete hodnoty od 700 do 1700 korun pro osobní automobily. Měření emisí stojí podobně. Pro motorky to bývá o něco levnější, zatímco pro nákladní vozy zase dražší. Vyšší cenou mohou být zpoplatněny i vozy s LPG a CNG. Naopak u některých stanic mohou dostat slevu držitelé průkazů ZTP.

Ve většině případů můžete platit i kartou, ale je nutné se dopředu informovat, abyste na místě nebyli zbytečně překvapení. Kolik přesně zaplatíte naleznete vždy na internetových stránkách vybrané STK, kde jsou k vidění i jiné poplatky.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články