PRÁCE 🧰

Co musí mít přívěsný vozík či vlek k STK

28. 4. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přívěsný vozík musí mít, stejně jako váš vůz, potvrzení o způsobilosti a bezpečnosti na silnicích od stanic technické kontroly. Co všechno musí mít přívěsný vozík při kontrole na STK, aby prošel?

Co musí mít přívěsný vozík k STK

Přívěsný vozík, se kterým vyjíždíte na veřejné silnice, musí být bezpečný, proto musí co 2-4 roky (viz tabulka) na technickou prohlídku. V posledních letech byly zjištěny dopravní nehody, ve kterých byl na vině právě přívěsný vozík. Technici ze stanic technické kontroly poté dostali příkazem kontrolovat vozíky důkladněji. Proto je důležité, aby váš vozík byl opravdu v příkladném stavu. Pokud bude něco v nepořádku, s vozíkem na TK nejezděte a ihned opravte, i s malými drobnosti vás nemusí pustit.

Co musí mít přívěsný vozík k STK

Co kontroluje STK u přívěsného vozíku či vleku?

Před navštívením stanice kontroly je důležité zkontrolovat především technický stav vozíku. Uložení kol by mělo být bez vůlí (kontroluje se pevnost a stabilita jejich zavěšení). Nosná konstrukce musí plnit svůj účel (železná konstrukce nesmí být prorezlá ani nápadně ohnutá). Musí fungovat celý brzdový systém (pokud je jím vozík vybaven), správně zapojená a funkční elektroinstalace (blinkry, osvětlení včetně mlhových světel včetně jejich krytek).

Na vozíku musí být předepsaná kola se správnými pneu a dostatečným vzorkem, správné odrazky (vzadu červené, na bocích oranžové, vepředu bílé). Podlaha vozíku musí být celistvá, bez zjevného poškození, včetně bočnic a celý vozík musí nést označení maximální povolené rychlosti. V neposlední řadě bude nutné zkontrolovat taktéž detaily jako jsou podpěrná kolečka, nebo kulové čepy, které umožnují pevné spojení vozíku s tažným zařízením automobilu. S sebou na technickou kontrolu k vozíku budete muset mít také velký a malý technický průkaz.

Tabulka: Intervaly platnosti technické prohlídky u automobilových přívěsů a návěsů

HmotnostBrzděný/nebrzděný1. technická kontrola od 1. registraceNásledující TK vždy v intervalu
0 - 750 kgNebrzděný6 let4 roky
0 - 750 kgBrzděný4 roky2 roky
751 - 3500 kgBrzděný4 roky2 roky
3501 - 10000 kgBrzděný1 rok1 rok
10001 kg a víceBrzděný1 rok1 rok
Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články