PRÁCE 🧰

Jak projít STK? Vyvarujte se problémům, za které se nejčastěji vyhazuje

5. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ze statistik vyplývá, že technickou kontrolou neprojde zhruba každé desáté kontrolované auto. Tohle jsou nejčastější důvody, za které si auta vyslouží dočasnou technickou.

Za co si u STK nejčastěji vysloužíte dočasnou technickou?

Špatné osvětlení

Jednou z nejčastějších závad, které vedou k tomu, že auto technickou kontrolou neprojde, je špatné nebo nevyhovující osvětlení. V praxi řeší technici nesvítící zejména brzdové světlo, parkovačky nebo osvětlení SPZ, občas pak nefunkční blinkry v zrcátkách, kdy stačí málo, plast praskne, do zrcátka zateče a pak přestane blikat.

Nevyhovující rozměr pneumatik

Dalším problémem je i nevyhovující rozměr pneumatik. Za to si vyslouží dočasnou technickou téměř 20 % kontrolovaných aut! Technik sice může vědět, že rozměr na autě je schválený výrobcem, ale když není zapsaný ve velkém technickém průkazu, tak je to stejně problém.

Problémový podvozek

Technici na stanicích technické kontroly samozřejmě věnují pozornost také podvozku automobilu. Častým problémem jsou podle nich třeba čepy na řízení a ramenou, koroze podvozku, prasklé pružiny apod. Méně zkušený motorista tyto závady při jízdě vůbec nemusí vnímat. Technik je ale většinou odhalí na první pohled nebo ve chvíli, kdy usedne do auta a otočí volantem.

Nebezpečné brzdy

Častým důvodem pro vystavení dočasné technické jsou i problémy s brzdami. Tady technici řeší například rozdílnou účinnost nebo nefunkční parkovací brzdy u aut s automatickou převodovkou. Pokud navíc řidiči ruční brzdu často nepoužívá, může se v průběhu let stát, že buď nefunguje, nebo funguje špatně.

Únik provozních kapalin

Určitá netěsnost se za léta používání dá očekávat a rozumný technik vás na ni sice upozorní, ale většinou nechá vůz technickou projít. Komplikace ovšem nastává ve chvíli, kdy z auta například viditelně teče olej nad nějakou rozumnou míru. V takovém případě jde o zásadní problém, který se pro vás stane synonymem dočasné technické

Co když neprojdu STK?

Pokud technik vyhodnotí, že není vaše vozidlo uzpůsobené k provozu na pozemních komunikacích, nesmíte s ním vyrážet na silnici! V případě, že byste tak učinili, riskujete vysokou pokutu. Jestliže jste si na STK vysloužili jen dočasnou technickou, na silnice smíte, máte ale 30 dní na to, abyste zjištěné závady odstranili. Druhá STK pak bývá zpravidla levnější.

Praktický tip závěrem: To, jak připravit auto na STK v roce 2023, jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Zdroj info: Autoforum.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články