PRÁCE 🧰

Víte, jak připravit auto na STK tak, abyste ji absolvovali hned napoprvé?

27. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

STK neboli technickou kontrolu musí pravidelně absolvovat každé vozidlo. Pokud vás návštěva vybrané stanice čeká v letošním roce, poradíme, jak se na ni připravit a absolvovat ji „na první dobrou“.

Praktický návod, jak připravit auto na STK v roce 2024

Jak často musíte s autem na STK?

Technickou kontrolu musí pravidelně absolvovat všechna silniční vozidla registrovaná v Česku a ta, která jsou opatřena registrační značkou. Jedinou výjimkou jsou vozidla kategorie R. Pravidelná technická kontrola se u běžně provozovaných osobních aut provádí každé 2 roky. U nových vozidel stačí první „technickou“ absolvovat po čtyřech letech, následně pak každé dva roky. Protože jsou prohlídky zpoplatněné nemalými částkami, je dobré věnovat přípravě auta na STK náležitou pozornost. 

V Česku můžete nechat auto zkontrolovat na některé z necelých 400 stanic technické kontroly. Její výběr je čistě na vás a není podmíněn místem bydliště provozovatele nebo registrace vozidla. Ceny za realizované prohlídky nebo měření emisí se obvykle liší v závislosti na velikosti města, či obce, kde se STK nachází a my jsme pro vás ty letošní zmapovali do jednoho z dřívějších článků.

Jak připravit auto na STK?

Nejjednodušším, nejspolehlivějším, ale zároveň také nejnákladnějším způsobem, jak zajistit přípravu vozidla na STK, je svěřit ho do rukou zkušenému mechanikovi z autorizovaného nebo neautorizovaného servisu. Přípravu na STK za cenu několika stokorun (částky se pohybují zpravidla okolo 400 – 800 Kč) nabízí spousta servisů jistě i ve vašem okolí. Pokud ovšem za tuto službu nechcete platit, můžete auto na STK připravit sami. V takovém případě bude potřeba překontrolovat následující:

  1. Číslo VIN vozidla, které musí souhlasit s číslem v osvědčení o registraci
  2. osvětlení vozidla, vnější i vnitřní, funkčnost světel a směrovek, brzdová světla,
  3. stěrače a ostřikování oken,
  4. výstražné zvukové znamení,
  5. stav povinné výbavy, jejíž složení pro rok 2024 jsme sepsali do tohoto článku
  6. nahuštění a správnost rozměrů pneumatik, hloubku dezénu a také to, aby seděl rozměr pneumatik a disků s údaji uvedenými v osvědčení o registraci,
  7. u LPG a CNG vozidel musíte mít v zadní části vozidla identifikační znak "LPG", resp. "CNG",
  8. případný únik jakýchkoliv provozních kapalin.
Náš tip: Před příjezdem na STK sundejte poklice z kol. Bez toho nelze technickou prohlídku provést.

Příprava na STK zahrnuje i nutné dokumenty

Kromě detailní vizuální kontroly vozu, je potřeba si připravit na STK také nezbytné dokumenty, které po vás budou na vybrané stanici technické kontroly vyžadovat. K provedení pravidelné technické prohlídky či evidenční kontroly je třeba předložit originál technického průkazu (velký TP) a osvědčení o registraci vozidla (malý TP).

Kromě výše uvedených dokumentů s sebou na stanici přineste i platné osvědčení o emisní kontrole, pokud vozidlo této povinnosti podléhá a protokol o montáži plynového zařízení, v případě, že jde o vozidlo s pohonem na zkapalněný ropný plyn nebo s pohonem na zemní plyn.

Pokud absolvujete opakovanou technickou kontrolu, je dobré s sebou přinést také protokol o předchozí kontrole. Auto může na kontrolu přivézt kdokoliv, kdo bude mít u sebe potřebné dokumenty. Nemusí tak jít o majitele ani provozovatele.

Praktický tip závěrem: Mezi závady, za které mechanici u kontroly nejčastěji „vyhazují“, patří nejen neschválené úpravy na vozidle (tuning), ale také ojeté pneumatiky, nebo pneumatiky s nesprávným rozměrem, unikající provozní kapaliny (typicky motorový olej, chladicí kapalina apod.), absence filtru pevných částic nebo katalyzátoru, zatmavená skla bez schválení a homologace, nefunkční světla nebo příliš hlučný výfuk.

Zdroj info: Cebia, Best Drive.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články