PRÁCE 🧰

Jak vypadá povinná výbava auta v roce 2024?

24. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Povinná výbava do auta se průběžně mění, přičemž v posledních letech je její podoba mnohem minimalističtější, než tomu bylo kdykoliv dřív. Jak vypadá povinná výbava pro rok 2024 a liší se nějak od výbavy, kterou vozíte v autě letos?

Povinná výbava auta v Česku a roce 2024: Liší se od té letošní?

Články na téma povinná výbava auta v ČR a zahraničí:

  1. Povinná výbava automobilů v ČR
  2. Povinná výbava auta Francie
  3. Povinná výbava Chorvatsko
  4. Povinná výbava auta v Česku a roce 2024: Liší se od té letošní? - právě čtete

Povinná výbava auta pro rok 2024 beze změn!

Stejně jako v roce minulém, ani v tom příštím nečeká povinnou výbavu žádná změna. Řidiči tak nemusí dokupovat vybavení navíc. To samozřejmě za předpokladu, že vozí v automobilu veškeré prvky, které předepisuje vyhláška č. 153/2023 Sb.

Právě zmíněná vyhláška již nezahrnuje do povinné výbavy například sadu náhradních žárovek nebo pojistky. Dokonce z povinné výbavy „vypadla“ i reflexní vesta. Tady je ale problematika maličko komplikovanější, a je proto potřeba ji trochu více rozebrat.

Součástí povinné výbavy tento prvek již od roku opravdu 2018 není. Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. na sobě nicméně řidič musí mít oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu v případě, pohybuje-li se po vozovce mimo obec při nouzovém stání.

Jak to tedy vypadá v praxi? V obci povinnost mít na sobě při vystoupení z vozidla reflexní prvky do konce roku 2023 neplatí. Mimo ni už ale vestu na sobě mít musíte. Od 1. 1. 2024 ale vstupuje v platnost nové pravidlo, kdy je reflexní vesta povinná i při nouzovém stání v obci. Pokud tuto povinnost porušíte, počítejte s nemalou pokutou. I když reflexní vesta součástí povinné výbavy není, raději ji ve vozidle vždy vozte.

Reflexní vesta má totiž přímý vliv na následky nenadále vzniklé situace v silničním provozu a minimalizuje škody způsobené po dopravních nehodách zejména při snížené viditelnosti mimo obec.

Co obsahuje povinná výbava do auta pro ČR a rok 2024?

  • Autolékárničku
  • Výstražný trojúhelník
  • Sadu pro opravu pneumatik nebo rezervní kolo

Mohlo by vás zajímat: Jak vysoká bude cena havarijního pojištění v roce 2024?

Co musí obsahovat autolékárnička v roce 2024?

Součástí autolékárničky pro osobní automobily, se kterou můžete na silnice vyrážet i v roce 2024, musí být:

  • Hotový obvaz s polštářkem (3 ks)
  • Hotový obvaz se dvěma polštářky (3 ks)
  • Náplast hladká cívka (1 ks)
  • Obinadlo škrtící pryžové (1 ks)
  • Rukavice pryžové (1 ks)
  • Izotermická fólie (1 ks)
  • Zahnuté nůžky v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (1 ks)

Nově již není potřeba kontrolovat životnost lékárničky, jejíž exspirační doba činí čtyři roky. Pokud vozíte lékárničku po exspiraci, ale její součásti jsou neporušené nebo jinak neznehodnocené, nemusíte ji měnit za novou. Pouze překontrolujte, zda obsahuje vše, co dle výše uvedeného má.

Mohlo by vás zajímat: Od roku 2018 není potřeba v autolékárničce vozit trojcípý šátek, náplasti s polštářkem nebo plastovou roušku.

Výstražný trojúhelník v povinné výbavě auta pro Českou republiku

Součástí povinné výbavy automobilu bude i v roce 2024 výstražný trojúhelník. Při jeho použití mějte na paměti, že musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost až 100 metrů. Velikost výstražného trojúhelníku by se měla pohybovat okolo 45 centimetrů.

Sada pro opravu pneumatik nebo rezervní kolo v povinné výbavě pro ČR

Náhradním kolem a příslušenstvím nutným k jeho výměně musí být vybaveno vozidlo kategorie M, N, O nebo R, s výjimkou:

  • vozidla, které má opatřena všechna kola pneumatikami zvláštní konstrukce umožňující nouzové dojetí po defektu s indikací defektu v kterékoliv z pneumatik,
  • vozidla, které je vybaveno prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí,
  • vozidla s patřičným smluvním vztahem, na jehož základě bude zajištěna oprava poškozené pneumatiky nepřetržitě na celém území České republiky,
  • městského autobusu, zásahového požárního automobilu, komunálního vozidla, které je provozováno na omezeném území v operativním dosahu servisních služeb svého provozovatele, přípojného vozidla kategorie O1 nebo R1, požárního přípojného vozidla nebo přípojného vozidla kategorie R, které je provozováno na omezeném území v operativním dosahu servisních služeb svého provozovatele, nebo
  • vozidla v jízdní soupravě, je-li náhradním kolem stejného rozměru a provedení a příslušenstvím nutným k jeho výměně vybaveno jiné vozidlo v této jízdní soupravě.

Pokud ve vozidle nemáte prostor na umístění rezervy, pak s sebou musíte vozit alespoň opravnou sadu. V případě, že je vůz vybaven speciálními pneumatikami „runflat“, které mají vyztuženou bočnici, můžete s nimi v případě defektu dojet do nejbližšího autoservisu.

Povinnou výbavu můžete libovolně rozšířit

Kromě výše uvedených prvků, které spadají do povinné výbavy ČR pro rok 2024, je dobré s sebou vozit nejen zmíněnou reflexní vestu, ale také startovací kabely, hasicí přístroj, tažné lano, kanystr s naftou/benzinem, balení motorového oleje, léky, které trvale užíváte, láhev vody, alkohol tester a LED svítilnu. V zimním období nezapomeňte na sněhové řetězy a škrabku se smetáčkem.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články