PRÁCE 🧰

Dálniční známka po ČR v roce 2024: Vše o cenách, platnosti a nákupu

13. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Ceny dálničních známek se od 1. března 2024 mění. Za některé zaplatíme více, za jiné zase méně. Neměnná ale zůstává jejich podoba. Od roku 2021 je možno pořídit dálniční známku pouze v elektronické podobě. Jak a za kolik ji v příštím roce koupíte a znáte trik, jak na nákupu ušetřit 800 Kč?

Dálniční známky v ČR a roce 2024: Info o cenách, platnosti a nákupu

Články na téma dálniční známky pro rok 2024 v ČR:

  1. Dálniční známky v ČR a roce 2024: Info o cenách, platnosti a nákupu - právě čtete
  2. Roční dálniční známka vyjde na 2 300 Kč. Jak se vyhnout zdražení?
  3. Jak na roční dálniční známce ušetřit 800 Kč?
  4. Jednodenní dálniční známka se nevyplatí

Dálniční známka ČR: Ceny a platnost

Celých dvanáct let jsme za dálniční známky platili stejně. To se ale od 1. března 2024 změní. Ministerstvo dopravy totiž nedávno oznámilo menší revoluci, která ovšem zahrnuje i podstatné zdražení roční známky. Levnější ale na druhou stranu budou ceny deseti a třicetidenní dálniční známky pro ČR. Jak vypadají aktuální ceny dálničních známek pro Česko?

Ceny dálniční známky v ČR od 1. března 2024

Ceny dálničních známek v ČR od 1. 3. 2024
Typ známkyZákladní sazba (Kč) Zemní plyn/biometan (Kč)Do 50 g CO2/km (Kč)Elektromobily (Kč)
Roční230011505700
Měsíční4302101000
Desetidenní270130600
Denní200100500
Měli byste vědět: Od března roku 2024 si budete moci nově koupit jednodenní dálniční známku. Důvodem jejího zavedení je nová evropská směrnice, která nařizuje členským zemím EU uvést tuto variantu do života nejpozději do 25. března 2030. Jednodenní známka by měla uspokojit potřeby řidičů, kteří jezdí po dálnicích jen občas. Měla by také pomoct snížit počet řidičů, kteří se vyhýbají placení dálničního poplatku.

Kde a jak koupit dálniční známku pro Česko?

Dálniční známky můžete v jejich elektronické podobě zakoupit na webu eDalnice.cz. Tady pomocí jednoduchého formuláře zadáte SPZ, požadovaný počátek platnosti a e-mail. Zaplatit můžete platební kartou nebo bankovním převodem.

Elektronickou dálniční známku pro Česko ale podobně jako v minulých letech zakoupíte také na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil. Jednou z možností, jak známku také pořídit, jsou samoobslužné kiosky umístěné v blízkosti hraničních přechodů.

Novinkou pro příští rok bude nákup dálniční známky do České republiky přes Portál dopravy, kam se přihlásíte elektronickou Identitou občana, kterou lze využít například i pro vstup do portálu Moje daně nebo pro přihlášení do datové schránky.

Kdo má elektronickou dálniční známku v ČR zdarma?

Kromě zvýhodněných cen elektronických dálničních známek pro některé skupiny vozidel je možné pořídit známku i zcela zdarma. Automatické osvobození od poplatků se týká:

  • Vozidel na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon, která mají přidělenou SPZ začínající písmeny EL.
  • Historických vozidel se zvláštní registrační značkou.
  • Vozidel, která přepravují držitele průkazu ZTP/P – provozovatelem vozidla musí být přímo držitel průkazu nebo osoba jemu blízká.
  • Vozidel, která slouží k přepravě nezaopatřených dětí léčených kvůli zhoubným nádorům nebo hemoblastóze.

Přečtěte si také: Jak zjistit, do kdy vám platí roční dálniční známka v ČR?

Jak koupit roční dálniční známku do ČR za původní ceny?

Pokud si pořizujete roční dálniční známku, s jejím nákupem neotálejte. Cena dálniční známky po ČR se totiž od 1. března 2024 zvyšuje z původních 1 500 Kč na nových 2 300 Kč. Pokud ale známku koupíte do konce února (letos nás čeká přestupný rok, takže nákup můžete realizovat i 29. 2. 2024), zaplatíte původních 1 500 Kč.

Pokud budete kupovat roční dálniční známku pro Česko za původní cenu, mějte také na paměti, že se nově mění možnost odložení její platnosti. Z původních 90 dnů půjde nově jen o 30 dnů.

Praktická rada závěrem: Platnost dálničních známek v Česku kontroluje Policie ČR a Celní správa ČR. Pro samotnou kontrolu se ovšem využívají také kamery na mýtných branách. Pokuta za jízdu bez platné známky může na místě činit až 5 000 Kč, ve správním řízení potom až 20 000 Kč.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články