PRÁCE 🧰

Portál dopravy má svoje mouchy. Co na něj říkají řidiči?

10. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

V Česku pokračuje relativně rozsáhlá digitalizace všemožných systémů a agend. Novinkou, která je od konce minulého roku v ostrém provozu, je i Portál dopravy. Co si na něm řidiči pochvalují a čím je naopak „vytáčí“?

Ministerstvo spustilo Portál dopravy. Jak na něj zareagovali řidiči?

Portál dopravy, který postupně umožní občanům ve větší míře elektronicky komunikovat s úřady, má na svědomí Ministerstvo dopravy. Řidiči v něm mohou například zjistit informace o platnosti řidičského průkazu a rovnou v něm zažádat o nový.

Pomocí nově spuštěného portálu si lze také nechat „vyjet“ aktuální bodové konto nebo informace o přestupcích, zákazech či profesní způsobilosti. Vlastníci/provozovatelé aut v něm uvidí i informace o historických vozech.

Součástí Portálu dopravy je rovněž sekce letectví. V aktuální chvíli se ale piloti a provozovatelé dronů dočkají jen přesměrování na příslušné stránky Letecké amatérské asociace nebo Úřadu pro civilní letectví.

Ministerstvo spustilo Portál dopravy. Jak na něj zareagovali řidiči?

Komplikované a ne úplně vychytané přihlášení

Do Portálu dopravy se přihlásíte skrz Identitu občana, tedy například pomocí bankovní identity, eObčanky, MojeID a dalších identifikačních prostředků. A tady narážejí řidiči na zásadní problémy, které rozebírají v nejrůznějších diskuzích fórech.

Samé omezení! Když jsem se chtěl přihlásit tak vyskočilo „Při přihlášení došlo k chybě 0HMMP2FGRFFFA:00000020. Další pokus - nadále to nefungovalo, takže se vytahují s něčím, co nemají doladěné,“ poznamenává jistý Jaromír O.

Podobný problém řeší i Lubomír K.: „Je to zmetek, nefunguje. Hlásí chybu 0HMMP2FEPQNMJ:0000001E,“ kterému odpovídá Pavel A.: „Já to též zkoušel dvakrát přes bankovní identitu. Přihlášení úspěšně proběhlo, a poté to zahlásilo chybu.“ Slova výše uvedených potvrzuje i Pavel Š.: „Samozřejmě to nefunguje, jenom z hecu jsem to zkoušel a vyhodilo mně to chybu.“

Problém hlásí i Jiří V.: “No koukal jsem na to a je to děs! Pokud se chce někdo přihlásit a nemá datovku, bank. identitu atd., tak pouze s mobilem a klíčem se nepřihlásí, musí stáhnout aplikaci a stejně zamířit na Czech point.“

Ministerstvo spustilo Portál dopravy. Jak na něj zareagovali řidiči?

Poměrně obsáhle se ke spuštění Portálu vyjádřil i Pavel L.: „Tedy, to je ale zase aplikace.

1) v životě jsem nevlastnil motorové vozidlo. Přesto mám nějaké uvedené ve výpisu historie vlastnictví
2) architekt řešení nebo analytik asi moc nepřemýšleli. Když už se přihlásím a moje identita je ověřena, PROČ musím vyplňovat další přiblblé řádky o své identitě "dataovozidlech"? Přeci když už pracuji s nějakou aplikací a mám na ni API, tak si snad dokáži vyměnit i těch pár nezbytných údajů, ne?
3) zaškrtávat souhlas se zpracováním osobních údajů? PROČ? Když už jsem přihlášený a ověřený, snad stačí tučné písmeno s upozorněním, že stiskem "Odeslat žádost"......
4) Výdej dat - Kontaktní údaje: Nastala neočekávaná chyba (asi 5 minut to běželo)
KDO TO TESTOVAL ?!?“

Na odstranění potíží Ministerstvo pracuje

Na tomto místě se sluší uvést, že Ministerstvo Portál neustále vylepšuje a chyby průběžně odstraňuje. Zkušenosti řidičů z posledních dnů jsou proto o poznání lepší, což v diskuzním fóru potvrzuje třeba jistý Jakub D.: „Za mne dobrý, funguje. Přihlášení přes mobilní klíč EG apku. A do datovky mi přišlo upozornění na technickou končící 31/1. Ještě by k tomu mohli přidat i zbrojní průkazy.“

Každopádně platí, že Portál dopravy bude potřeba ještě mírně vylepšit a upravit. Ve finále by ale mohlo jít o další úspěšný projekt, který řidičům ušetří čas a usnadní komunikaci s úřady.

Už jste nový Portál dopravy vyzkoušeli? O vaše zkušenosti se můžete podělit v diskuzi pod článkem.

Zdroj info: Portál Dopravy, diskuzní fóra.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články