PRÁCE 🧰

Co je potřeba k výměně řidičského průkazu

26. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Končí vám platnost řidičského průkazu, vlastníte pouze mezinárodní nebo ho máte poškozený? Výměna na úřadě s rozšířenou působností může být hračka. Víte, co všechno potřebujete na výměnu řidičského průkazu?

Co potřebuji k výměně řidičského průkazu

Končící platnost řidičského průkazu

Od června roku 2021 je možné požádat o výměnu končícího průkazu prostřednictvím ePodání na Portálu občana. Zde se pomocí eObčanky, mobilního klíče eGovermentu, bankovní identitou nebo datovou schránkou, přihlásíte. Na Portálu občana vyplníte jednoduchý formulář. Podmínkou podání této žádosti musí být připojená datová schránka, která bude pomocí ePodání ztotožnitelná s fyzickou osobou. Tato výměna je zdarma a požádat o ni můžete nejdřív 90 dnů před koncem platnosti řidičského průkazu.

Před závazným podáním žádosti je nutné potvrdit, zda současná podoba souhlasí s fotografií. Pokud ne, bude nutné osobně navštívit úřad, tak jak tomu bylo doposud. O schválení nebo zamítnutí žádosti vás může datová schrána upozornit pomocí e-mailu nebo SMS (tak, jak si nastavíte). Do 20 dnů od schválení pak přijde upozornění o tom, že je doklad vyroben a že si jej můžete vyzvednout.

Ukradený, zničený nebo ztracený řidičský průkaz

V případě, že si řidičský průkaz zničíte, nebo bude odcizen, případně jste se rozhodli o jeho dřívější výměnu (dříve než 90 dnů před koncem platnosti), budou po vás na úřadě chtít správní poplatek 200 korun. V případě, že žádáte o zrychlenou výměnu do 5 dnů, bude vám účtován poplatek 700 korun.

Výměna řidičského průkazu - co potřebuji

K výměně propadlého řidičského průkazu je potřeba si s sebou na úřad donést:

  • platný doklad totožnosti (může být například občanský průkaz nebo cestovní pas),
  • propadlý řidičský průkaz,
  • žádost o vydání ŘP (tu získáte na obecním úřadě obce s rozšířenou působností).

Pokud máte řidičský průkaz ze zahraničí (mimo EU), můžete si ho v Česku vyměnit. Co je potřeba k výměně řidičského průkazu?

Zdroj info: Ministerstvo vnitra České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Miloš, 1. 6. 2023 13:10
Proč se na některých úřadech platí za výměnu řidičského oprávnění.

Podobné články