PRÁCE 🧰

Jak vyměnit řidičský průkaz online? Dbejte na lhůty a ušetříte několik stovek

1. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Necelému milionu českých řidičů skončí letos platnost „řidičáku“. Pokud se to týká i vás, přečtěte si, jak vyměnit řidičský průkaz online bez zbytečných průtahů a komplikací.

Řidičák si můžete vyměnit online tři měsíce před koncem platnosti

Jak je to s platností a co vám hrozí za propadlý řidičák?

Klasické řidičské průkazy mají platnost 10 let. Co pět let pak musí řidičáky měnit řidiči, kteří vlastní oprávnění na nákladní vozidla. Pokud byste na cesty vyrazili s propadlým řidičským oprávněním, hrozí vám pokuta na místě do 2000 korun. Ve správním řízení pak může být částka až 2500 korun.

Měli byste vědět: Spousta řidičů se obává, že v případě propadlého řidičského průkazu budou muset znovu absolvovat autoškolu. To ale samozřejmě není pravda.

Žádost o řidičský průkaz podáte online

Řidičák si samozřejmě můžete vyměnit osobně při návštěvě jakéhokoliv úřadu s dopravní agendou v České republice, kterých je podle Českého statistického úřadu přes dvě stě. Často si ale vystojíte dlouhou frontu a strávíte tady spoustu drahocenného času. Mnohem jednodušší a rychlejší je proto podat online žádost o řidičský průkaz. Jak na ni?

  1. Výměna řidičského průkazu elektronicky je podmíněna přihlášením do Portálu občana. Přihlásit se sem můžete skrze datovou schránku, bankovní identitu, eObčanku či Mobilní klíč eGovernmentu.
  2. Po přihlášení najeďte na složku „Údaje“, kde můžete o výměnu řidičského průkazu jednoduše zažádat.
  3. Vyberete si úřad obce s rozšířenou působností, na kterém si řidičský průkaz vyzvednete.
  4. V dalším kroku zkontrolujete již předvyplněné osobní a kontaktní údaje (vč. fotografie a podpisu).
  5. Pokud fotka neodpovídá vašemu aktuálnímu vzhledu, bude nutné osobně navštívit příslušný úřad, kde vám bude pořízena fotografie nová.
  6. Abyste byli průběžně informováni o stavu žádosti SMS zprávou nebo e-mailem, nastavte si tuto možnost přímo ve formuláři.
Náš tip: Na zmíněném Portálu občana nevyřídíte jen nový řidičský průkaz. Zjistíte tady také aktuální stav bodového konta. Majitelům vozidel zároveň chodí upozornění do datové schránky o konci platnosti technické kontroly. Nově zde také přibydou informace o provozovateli a vlastníkovi vozidla z registru silničních vozidel.

Jak je to se lhůtami a poplatky?

O nový průkaz mohou jeho držitelé zažádat nejdříve tři měsíce před vypršením jeho platnosti. Výměna je zdarma a obvykle trvá 20 dnů. Pokud na průkaz pospícháte, máte možnost zažádat o expresní vyřízení výměny. Nový řidičský průkaz je k dispozici do pěti dnů, ovšem za poplatek 700 korun.

Praktický tip závěrem: O nový řidičský průkaz nežádejte příliš brzy. Vyměnit si bezplatně řidičský průkaz je totiž možné v období tří měsíců před vypršením platnosti. Pokud si žádost podáte dříve, je vydání zpoplatněno správním poplatkem ve výši 200 korun.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy, Portál občana.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články