PRÁCE 🧰

Čeká vás letos výměna řidičského průkazu? Díky výjimce můžete možná jezdit i s neplatným

4. 9. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Platnost řidičského průkazu letos končí zhruba 600 000 řidičů, kteří si musejí zažádat o nový. Díky koronavirové pandemii ale byly úřady zavřené a nebylo tedy možné si o výměnu řidičáku zažádat.

Výměna řidičáku

Články na téma výměna řidičského průkazu:

  1. Čeká vás letos výměna řidičského průkazu? Díky výjimce můžete možná jezdit i s neplatným - právě čtete
  2. Co potřebuji k výměně řidičského průkazu
  3. Řidičák si můžete vyměnit online tři měsíce před koncem platnosti
  4. Výměna „řidičáku“ v roce 2024: Co všechno k ní potřebujete?

EU zasahuje

Jakkoliv se tak situace zkomplikovala, nakonec je řešení poměrně snadné a pomoc přišla nečekaně z Bruselu. EU totiž vydala nařízení č. 2020/698, kterým ve členských státech prodloužila platnost dokladů, jejichž majitelé měli výměnu kvůli koronaviru zkomplikovanou či přímo nemožnou. Pozor, tato úleva se netýká jen řidičských průkazů.

Nejlepší bude asi citovat přímo z webu Ministerstva dopravy:

"Platnost pravidelného školení, profesní způsobilosti, průkazů profesní způsobilosti či řidičských průkazů, která skončila v době mezi  1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020 se automaticky prodlužuje o sedm měsíců od data původního ukončení platnosti školení či daného dokladu (př. platnost řidičského průkazu původně do 30. 03. 2020  je tímto nařízením automaticky prodloužena do 30. 10. 2020)."

Nejen řidičáky

A myslelo se i na platnost technických prohlídek a kontrol tachografů:

"Pravidelná kontrola tachografu, která měla být provedena mezi 1. březnem 2020 a 31. srpnem 2020, se provede nejpozději šest měsíců po tomto datu (článek 4 odst. 1 nařízení). Provádění technických prohlídek, respektive lhůta pro technické prohlídky a platnosti osvědčení o technické způsobilosti vozidla, s datem uplynutí termínu platnosti mezi 1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020 je prodlouženo o dobu sedmi měsíců (článek 5 odst. 1 a 2 nařízení)."

Na závěr ale jedno varování. Celá řada řidičů bude spoléhat na prodloužení lhůty a reálně hrozí, že úřady budou následně zahlceny žádostmi. Proto rozhodně doporučujeme zažádat si včas, ať následně nemusíte stát dlouhé fronty.

Zdroj médií: Ministerstvo dopravy.

Podobné články