PRÁCE 🧰

Evropa musí do roku 2030 vybudovat 3 miliony nabíječek

16. 1. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Nabíjecí stanice Rádce motoristy

V příštích deseti letech by v Evropě mělo vyrůst až patnáctkrát více nabíjecích stanic, aby bylo možné dosáhnout uhlíkové neutrality. K dosažení tohoto cíle bude potřeba investice ve výši 20 miliard eur.

Podle odhadu organizace Transport & Environment by do konce tohoto desetiletí mělo v Evropě jezdit až 44 milionů elektrických aut. Aby bylo možné zajistit jejich plynulý provoz, je třeba do roku 2025 vystavět téměř 1,5 milionu veřejných nabíječek, do roku 2030 by jich měly stát až 3 miliony. 20 až 30 % z nich by mělo být umístěno v méně obydlených nebo jinak znevýhodněných oblastech. Jednou z dalších priorit bude také výstavba nabíječek v domácnostech a na pracovištích.

Rozvoji elektromobilů by měl pomoci i vývoj levnějších modelů. V roce 2022 by se podle aktuálních odhadů měly ceny aut se spalovacími motory a elektrickými vozy vyrovnat. 

Nabíjecí stanice pro elektromobily

V České republice by mělo stát celkem 25 tisíc nabíjecích stanic, podobně jako v Irsku nebo Finsku. Aktuálně se jich na našem území nachází asi 450. Nejvíce nabíječek by mělo být na území Nizozemí, Belgie a Švédska.

Zdroj médií: pixabay, tesla.

Podobné články