PRÁCE 🧰

BMW pomalu přestává vyrábět spalovací motory. Začíná je nahrazovat elektromotory

10. 1. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

BMW posledních pár let pomalu začíná naskakovat na vlnu hybridních a elektromobilů. Mají v plánu letos představit hned několik nových modelů, které budou čistě elektrické. Naštěstí se BMW nehodlá jen tak zbavit spalovacích motorů, které chce vyrábět až do roku 2050. Tvrdí to šéf výzkumu a vývoje Klaus Froehlich.

BMW řady 7 na ulici

Froehlich dále uvedl že po dobu 20 let z motorového portfolia nezmizí čtyř a šesti válcové turbodiesely. U zážehových motorů to bude dokonce až 30 let. Je samozřejmostí, že u BMW bude možnost volby různých motorizací u jejich modelů.

BMW plánuje zrušení velkoobjemového motoru V12, který se nachází ve vrcholné konfiguraci řady 7. Automobilů s touto motorizací se ročně vyrobí pouze několik tisíc kusů. A kvůli přísnějším ekologickým normám se musí motor nadále vyvíjet. Což by BMW stálo obrovské množství financí a tím pádem se další vývoj nevyplácí.

BMW I8

Letos má BMW v plánu přestat vyrábět čtyřikrát přeplňovaný vznětový šestiválec, který se nachází ve všech modelech označených M50d a také tříválcový diesel o objemu 1,5 litru. Froehlich také uvedl, že je problém s dvakrát přeplňovaným 4,4 litrovým osmiválcem, u kterého ještě ale není rozhodnuto.

Zdroj médií: bmw.

Podobné články