PRÁCE 🧰

BMW, Mercedes, Ford a Volvo spolupracují pro bezpečnější silnice

5. 6. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Vozy čtyř různých společností si mezi sebou budou sdílet anonymní údaje o bezpečnosti silničního provozu prostřednictvím cloudové sítě.

Takto by měl fungovat systém pro bezpečnější silnice

Bezpečnost na prvním místě

Společnosti BMW, Mercedes, Ford a Volvo spojily své síly v rámci evropského pilotního projektu v oblasti bezpečnosti. Jde o to, že automobily budou zasílat výstrahy do databáze v cloudu, která je dostupná pro všechny členy systému, což umožní přístup k bezpečnostním údajům shromážděným značkou BMW pro přístup dalšímu vozu, například Mercedesu.

V praxi to znamená, že pokud si řidič aktivuje svá výstražná světla nebo provede tísňové volání prostřednictvím eCall, informace budou před odesláním do informačních systémů dalších vozidel v okolí a odeslány anonymně na cloudový server.

Bezpečnější silnice? To je spolupráce automobilek BMW, Mercedes, Ford a Volvo

Bezpečnostní data

BMW bude první firmou, která zpřístupní svá bezpečnostní data. Zákazníků se již od 1. července budou ptát, zda chtějí anonymní data sdílet. Majitelé BMW a MINI budou moci systém kdykoliv odhlásit. Společnost potvrdila, že jejich vozidla budou varovat například před kluzkým povrchem, špatnou viditelností, odstavenými auty a dalším nebezpečím na vozovce.

Společnost Volvo oznámila, že všechna její vozidla budou od roku 2020 sdílet všechny informace o bezpečnosti s ostatními auty. Její systém výstražných světelných znamení bude vysílat výstrahy, když řidič aktivuje svá výstražná světla, zatímco systém kluzké dopravní výstrahy bude generovat varování při detekci podmínek s nízkou přilnavostí.

Kromě těchto čtyř společností, systém uvidí i navigační firmy ZDE a TomTom, které  pomohou shromažďovat, anonymizovat a předávat data ostatním účastníkům silničního provozu. Projekt začíná v Nizozemsku, dříve než se rozdělí do Německa, Španělska, Finska, Švédska a Lucemburska.
 

Zdroj médií: volvo.

Podobné články