PRÁCE 🧰

Jak probíhá výměna řidičského průkazu v roce 2024?

10. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Platnost řidičského průkazu

Končí vám v roce 2024 platnost řidičského průkazu? S jeho výměnou neotálejte! Máme pro vás aktuální informace o dokumentech, které bude potřeba předložit, lhůtách i cenách a pokutách.

Výměna „řidičáku“ v roce 2024: Co všechno k ní potřebujete?

Jak je to s platností řidičských průkazů?

Platnost řidičského průkazu pro osobní automobily (skupina B) činí 10 let. Totožná lhůta platí také u řidičáků skupiny B1, AM, A1, A2, A a T. U ostatních skupin (C1, C, D1, D, C1+E, C+E, D1+E nebo D+E) pak činí platnost 5 let.

Rok 2023 byl poměrně specifický: Platnost řidičáku během něj totiž vypršela u 875 424 osob, což představuje zhruba 15 % všech řidičů, kteří řidičské oprávnění vlastní. Jen pro představu uveďme, že o rok dřív skončila platnost „pouhých“ 414 tisíc průkazů, tedy méně než poloviny.

Co vám hrozí za propadnutý řidičák?

Pokud byste na silnice vyrazili s propadlým řidičským průkazem, dopouštíte se přestupku, za který vám může policie při namátkové silniční kontrole udělit pokutu do 2 000 Kč (ve správním řízení se částka navyšuje až na 2 500 Kč). Mějte také na paměti to, že výmluva, že jste si konce platnosti nevšimli, s největší pravděpodobností neprojde. Je totiž vaší povinností platnost dokladu průběžně kontrolovat.

Mohlo by vás zajímat: Při namátkové silniční kontrole nebude úspěšná ani výmluva, že jste si „řidičák“ zapomněli doma. Policie totiž jeho platnost ověří pomocí interní databáze a vašeho občanského průkazu. Od roku 2024 proto platí, že řidičský průkaz, zelenou kartu ani technický průkaz u sebe již vozit nemusíte.

Co je potřeba k výměně řidičáku?

Pokud si kladete otázku, co je potřeba k výměně řidičáku v roce 2024, pak vás uklidníme, že podmínky se neliší od těch, na které jste byli zvyklí v minulých letech.

Výměna řidičáku se ale ani letos neobejde bez platného dokladu totožnosti, stávajícího řidičského průkazu a žádosti, kterou vyplníte online nebo osobně na úřadě, kde jsou k dispozici aktuální vzory.

Řidičák můžete vyměnit nejen na zmíněném úřadě obce s rozšířenou působností (nezáleží na místu bydliště), ale také online pomocí Portálu občana.

Náš tip: Mnohé úřady dnes už umožňují objednání na konkrétní hodinu. Nemusíte tak zbytečně čekat, až na vás přijde řada.

Jak si vyměnit řidičák online?

V případě, že jste se rozhodli pro výměnu řidičáku online, pak se do Portálu občana přihlaste skrze datovou schránku, eObčanku, bankovní identitu, či Mobilní klíč eGovernmentu.

Jakmile se přihlásíte, najeďte na složku „Údaje“, kde se dostanete k žádosti o výměnu řidičského průkazu. Vyberte si úřad obce s rozšířenou působností, na kterém si chcete řidičský průkaz vyzvednout a překontrolujte již předvyplněné osobní a kontaktní údaje (včetně fotografie a podpisu).

Měli byste vědět: Pokud zadaná fotografie neodpovídá vaší aktuální podobně, bude nutné osobně navštívit příslušný úřad, kde vám bude pořízena fotografie nová.

Jak je to s cenou a lhůtami?

Standardní čekací lhůta je u obou způsobů 20 dnů. Ve skutečnosti ale bývají nové doklady k dispozici většinou o něco dříve. Pokud na výměnu opravdu spěcháte, můžete si připlatit za expresní vyřízení do 5 pracovních dnů. Tato služba je zpoplatněná částkou 700 Kč.

Měli byste vědět: Požádat o výměnu řidičáku můžete nejdříve 90 dnů před vypršením jeho platnosti. V praxi to znamená, že ideální doba pro vyřízení žádosti nastává, když do konce platnosti průkazu zbývají tři měsíce až 20 dnů.

Zdroj info: Portál občana.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články