PRÁCE 🧰

Propadlý řidičský průkaz. Co byste měli správně dělat?

26. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Platnost řidičského průkazu

Výměnu řidičského průkazu musí každý rok řešit několik desítek tisíc lidí v České republice. Víte ale, co vám hrozí, pokud na to zapomenete a sednete za volant, když je vaše oprávnění již propadlé?

Propadlý řidičský průkaz. Co byste měli správně dělat?

Články na téma platnost řidičského průkazu:

  1. Platnost řidičského průkazu
  2. Propadlý řidičský průkaz
  3. Co vám hrozí za jízdu s propadlým řidičským průkazem - právě čtete
  4. Co vám v letošním roce hrozí za zapomenutý řidičský průkaz?
  5. Propadlý řidičský průkaz. Co vám hrozí?

Aktuálně účinné právní předpisy České republiky říkají, že každý motorista musí mít u sebe platný řidičský průkaz. Z nich také plyne, že délka platnosti řidičských průkazů je ve většině případů desetiletá. Výjimkou jsou oprávnění na autobusy a nákladní vozidla, kde je tato platnost o pět let kratší.

Co řidičům hrozí

Každý motorista by ale měl myslet na to, že za jízdu bez řidičského průkazu hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc korun. Policie zároveň může takového řidiče sankcionovat čtyřmi trestnými body.

Jestliže ale motorista má řidičský průkaz propadlý, může od policejních orgánů na místě obdržet dvoutisícovou finanční pokutu. V případě správního řízení jde dokonce až o 2 500 korun. Trestné body se ale za takový prohřešek nedávají.

Omezení komfortu i možná komplikace v zaměstnání

Ačkoliv některým motoristům nemusí připadat sankce za propadlý řidičský průkaz vysoká, jde v praxi o velkou potíž, která může i znatelně zkomplikovat život. V takovém případě totiž bude potřeba hledat alternativní způsoby, jak se dopravovat. Ve hře je tedy i pohodlí a komfort. Ohrozit to může i pracovní aktivity, pokud se osoba ve svém zaměstnání bez řízení jen těžko obejde.

Co na propadlý řidičský průkaz říkají pojišťovny?

Velkou otázkou je, jak se k propadlému řidičskému oprávnění staví pojišťovny. V obecné rovině platí, že samotná neplatnost řidičského průkazu není důvodem pro to, aby se pojišťovna viníka nehody rozhodla neplnit. Pokud tedy budete vyřizovat pojistnou událost, neměli byste se s podobnými komplikacemi potkat. Pojištění bude platit, pokud máte platné alespoň povinné ručení, případně havarijní pojištění.

Jak o nový řidičský průkaz požádat?

Pokud se datum platnosti vašeho řidičského průkazu blíží ke konci, zbytečně s jeho obnovením neotálejte. V praxi máte několik možností, jak o nový řidičský průkaz požádat. V každém případě je proces obnovení řidičského průkazu relativně jednoduchý, a to mimo jiné i díky možnosti elektronického podání žádosti, která dokáže v praxi uspořit velké množství času.

Tou první je žádost přes internet na Portálu občana. Nabízí se ale i podání žádosti na úřadu obce s rozšířenou působností, kterých je po celé České republice více než dvě stě. Myslete však rovněž na to, že bezplatná žádost o nový řidičský průkaz je možná nejdříve 90 dnů před koncem jeho platnosti.

Jakmile žádost o vydání nového řidičského oprávnění podáte, začíná běžet dvacetidenní lhůta. Jestliže potřebujete pro jeho vydání kratší dobu, bude třeba si za to sedm set korun připlatit. V takovém případě bude nový řidičský průkaz k dispozici již do pěti pracovních dnů.
Myslete ale také na to, že řidičský průkaz si musíte vyzvednout sami. Za vás to může udělat pouze někdo, komu dáte plnou moc. Zároveň platí, že o starý řidičský průkaz úplně přijdete. Na úřadě obce s rozšířenou působností si jej nechají a následně ho zneplatní.

Jak se podobným problémům do budoucna vyvarovat

Pokud jste nyní na propadlý řidičský průkaz zapomněli, nabízí se vám do budoucna několik možností, jak se toho vyvarovat. První možnost je, že si zapíšete datum platnosti svého řidičského oprávnění do diáře nebo třeba kalendáře. Tím si snadno připomenete, že vás výměna řidičského oprávnění v blízké době čeká.

Využít však můžete i moderní technologie. Upomínky v mobilních telefonech vás budou automaticky informovat o tom, že termín obnovy řidičského oprávnění se blíží.

Už od ledna roku 2024 navíc platí, že řidičský průkaz nemusí řidič stále nosit s sebou. Stačit bude občanský průkaz, díky kterému policejní hlídka následně dohledá, jestli za volantem můžete sedět, nebo nikoliv.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články