PRÁCE 🧰

Sankce za propadlý řidičský průkaz

26. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Platnost řidičského průkazu

Doba platnosti řidičského průkazu je v dnešní době u většiny skupin desetiletá. I proto řada motoristů často na jeho výměnu zapomene. Co za tento prohřešek ale vlastně hrozí?

Propadlý řidičský průkaz. Co vám hrozí?

Zákonné normy se nestaví k propadlému řidičskému průkazu benevolentně. Bloková pokuta se může vyšplhat až na dva tisíce korun. Záleží však na konkrétním policistovi, jak moc přísný k vám zrovna bude. Pokud by se případ dostal do správního řízení, mohla by se sankce dostat i na 2 500 korun. Pozitivní zprávou alespoň je, že trestné body za tento prohřešek policisté udělovat nemohou.

Je tedy zřejmé, že propadlý řidičský průkaz může pořádně zkomplikovat každodenní život. Motorista ztrácí možnost legálně řídit, což negativně dopadá na pohodlí i mobilitu při cestování. Místo do auta je potřeba se přesunout do jiných typů dopravy, a to hlavně do autobusů, tramvají nebo vlaků.

Řada řidičů si často klade otázku, jak se k neplatnosti řidičského průkazu staví pojišťovny. Obecně platí, že nejde o dostatečný důvod pro to, aby pojišťovna viníka z pojistky neplnila. Povinné ručení či havarijní pojištění tedy bude v plném rozsahu platit a s dodatečnými komplikaci u pojišťoven se tedy v souvislosti s propadlým řidičákem motoristé nesetkají.

Jak řidičský průkaz nejrychleji získat

Pokud se ptáte na to, jak nejrychleji propadlý řidičský průkaz zase obnovit, je odpověď poměrně jednoduchá. Žádost o obnovení je možné podat ve standardní dvacetidenní lhůtě. K dispozici je však i zrychlená možnost, která se časově pohybuje kolem pěti pracovních dnů. Každý řidič však musí počítat s tím, že rychlejší varianta podléhá správnímu poplatku ve výši 700 korun. Zároveň je ale třeba myslet na to, že o nový řidičský průkaz je možné požádat až 90 dnů před jeho propadnutím.

V každém případě ale platí, že proces obnovení řidičského průkazu je poměrně jednoduchý. Důvodem je již poměrně pokročilý stupeň digitalizace státu. Stačí se totiž přihlásit do Portálu občana a vyplnit potřebné údaje. Úřady tento požadavek následně zaznamenají, vyřídí a vy od nich poté obdržíte oznámení ve formě e-mailu či SMS, že nový řidičský průkaz je již hotový. Pokud se s novými technologiemi příliš nekamarádíte, stále máte klasickou možnost vyrazit na úřad obce s rozšířenou působností, kterých je v České republice více než dvě stě.

Vsaďte na diář nebo kalendář v telefonu

Jestliže řešíte, jak problému v podobě propadlého řidičského průkazu do budoucna předejít, existuje hned několik možných řešení a pomůcek. Tou první je, že si datum platnosti svého průkazu zapíšete do kalendáře nebo elektronického plánovače. Využít můžete třeba upomínky v mobilním kalendáři, které vás na tuto povinnost samy upozorní.

Čas od času se motoristé ptají, proč kolonka platnosti na řidičském průkazu vlastně je. Prvním důvodem je fotografie, která slouží k identifikaci. Pokud by měl řidič na průkazu třeba třicet let starou fotografii, ztrácel by ŘP jeden ze svých významů.

Od nového roku už plastovou kartičku nepotřebujete

Počátkem nového roku vstoupila do praxe legislativní novinka, která řadu českých motoristů velmi potěšila. Díky pokročilé stupni digitalizace totiž už řidiči nemusí nosit svůj průkaz pořád s sebou.

V případě policejní kontroly bude stačit jen občanský průkaz, díky kterému si hlídka jednoduše dohledá, jestli oprávnění sedět za volantem máte, nebo ne.

Pro snazší a rychlejší odbavení ale budou policejní složky rády, pokud plastovou kartičku přeci jen u sebe mít budete. I Ministerstvo dopravy řidiče nabádá, aby platné plastové řidičské oprávnění u sebe raději pořád měli. Řidičský průkaz je totiž zároveň důležitým mezinárodním dokladem, při cestách do ciziny je potřeba ho mít u sebe.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články