PRÁCE 🧰

Zapomenutý řidičský průkaz už není v roce 2024 problém

14. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Platnost řidičského průkazu

Od Nového roku s sebou nemusí řidiči v Česku vozit řidičský, ani malý technický průkaz. Tuto dlouholetou povinnost zrušila novela silničního zákona. Za zapomenutý řidičák tedy již nehrozí řidičům pokuta. Jak budou namátkové policejní kontroly probíhat v praxi a co když budete vyrážet do zahraničí?

Co vám v letošním roce hrozí za zapomenutý řidičský průkaz?

Články na téma platnost řidičského průkazu:

  1. Platnost řidičského průkazu
  2. Propadlý řidičský průkaz
  3. Co vám hrozí za jízdu s propadlým řidičským průkazem
  4. Co vám v letošním roce hrozí za zapomenutý řidičský průkaz? - právě čtete
  5. Propadlý řidičský průkaz. Co vám hrozí?

Zapomenutý řidičský průkaz není v Česku problém

Ještě pár týdnů zpátky jste museli před cestou autem překontrolovat, zda u sebe máte občanský průkaz (nebo jiný doklad totožnosti s fotkou), řidičský průkaz, zelenou kartu, coby doklad o zaplaceném povinném ručení a malý technický průkaz.

Nově už ale můžete vyrážet na tuzemské cesty bez této (poměrně obsáhlé) „sbírky“ dokladů. S novelou silničního zákona jde totiž ruku v ruce digitalizace, která má usnadnit život nejen řidičům, ale také policistům. Pokud vás tedy policisté při namátkové kontrole zastaví, stačí předložit občanský průkaz, či jiný doklad totožnosti s fotkou (případně totožnost prokázat alternativně podle údajů z evidence obyvatel) a policista následně veškeré další údaje ověří v elektronické databázi.

Co všechno o vás policisté vědí? Výčet podrobností o řidiči je v informačním systému velmi detailní. Policista například může zjistit, jaký má dotyčný řidičská oprávnění nebo zda nemá nějaká omezení. Policista vidí i evidenční kartu řidiče, to, jestli nemá nějaké zákazy, ale také jaká vozidla má na sebe evidovaná.

Propadlý řidičský průkaz problém je

Výše jsme uvedli, že zapomenout řidičský průkaz doma, není od Nového roku problém a řidiči proto nehrozí žádná pokuta. Pokud nicméně policista zjistí, že má řidič propadlý řidičský průkaz, může mu udělit nemalou pokutu. Pokuta za propadlý řidičský průkaz se může vyšplhat až do výše 2 000 Kč (2 500 Kč ve správním řízení). „Trestné body“ se ale za propadlý řidičák nepřičítají.

Doklady raději doma nenechávejte

Pokuta za zapomenutý řidičský průkaz vám od roku 2024 nehrozí. Přesto však doporučujeme s sebou řidičák, zelenou kartu (alespoň v aplikaci vaší pojišťovny nebo vyfocenou) i malý technický průkaz mít. A to třeba kvůli řešení drobnějších nehod.

Pro vyplnění euroformuláře je totiž potřeba znát řadu dat z výše uvedených dokladů. Pokud k nehodě dojde a jeden, či oba účastníci nehody doklady nemají, je na místě zavolat policii, případně ověřit to, že má viník nehody platné povinné ručení, skrze online databázi České kanceláře pojistitelů. To ale může být v krizové situaci zbytečně komplikované a časově náročné.

Praktický tip závěrem: Pamatujte také na to, že při cestách do zahraničí je potřeba mít u sebe nejen občanský průkaz (nebo pas), ale také zelenou kartu, řidičský průkaz i malý technický průkaz. Do budoucna by ovšem měly být podmínky sjednoceny v rámci celé Evropské unie.

Zdroj info: Policie ČR, Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.
Milan Mid, 19. 2. 2024 8:36
Proč máme vládo třetinové platy jak Němci ale vyšší pokuty ?Pokuty za překročení rychlosti
Překročení rychlosti V obci Mimo obec
do 10 km/h dříve: 15 €
teď: 30 € dříve: 10 €
teď: 20 €
od 11 do 15 km/h dříve: 25 €
teď: 50 € dříve: 20€
teď: 40 €
od 16 do 20 km/h dříve: 35 €
teď: 70 € dříve: 30 €
teď: 60 €
od 21 do 25 km/h dříve: 80 €
teď: 115 € dříve: 70 €
teď: 100 €
od 26 do 30 km/h dříve: 100 €
teď: 180 €
+ 1 bod a 1 měsíc zákaz řízení (spáchán v jednom roce opětovně) dříve: 80 €
teď: 150 €
+ 1 bod a 1 měsíc zákaz řízení (spáchán v jednom roce opětovně)
od 31 do 40 km/h dříve: 160 €
​​​​​​​teď: 260 €
​​​​​​​+ 1 bod a 1 měsíc zákaz řízení dříve: 120 €
​​​​​​​teď: 200 €
+ 1 bod a 1 měsíc zákaz řízení (spáchán v jednom roce opětovně)
od 41 do 50 km/h dříve: 200 €
​​​​​​​teď: 400 €
​​​​​​​+ 2 body a 1 měsíc zákaz řízení dříve: 160 €
​​​​​​​teď: 320 €
​​​​​​​+ 2 body a 1 měsíc zákaz řízení
od 51 do 60 km/h dříve: 280 €
​​​​​​​teď: 560 €
​​​​​​​+ 2 body a 2 měsíce zákaz řízení dříve: 240 €
​​​​​​​teď: 480 €
​​​​​​​+ 2 body a 1 měsíc zákaz řízení
od 61 do 70 km/h dříve: 480 €
​​​​​​​teď: 700 €
​​​​​​​+ 2 body a 3 měsíce zákaz řízení dříve: 440 €
​​​​​​​teď: 600 €
​​​​​​​+ 2 body a 2 měsíce zákaz řízení
nad 70 km/h dříve: 680 €
​​​​​​​teď: 800 €
+ 2 body a 3 měsíce zákaz řízení dříve: 600 €
​​​​​​​teď: 700 €
+ 2 body a 3 měsíce zákaz řízení
Mohlo by se vám hodit: Pokuta z Německa vás může vyjít pěkně draho a nevyplácí se tak porušovat zákony. Nepodceňte také sjednání cestovního pojištění na cestu do Německa. Pro výhodné uzavření během několika minut využijte online kalkulačku cestovního pojištění.

Sankce za ostatní přestupky
Při parkování si dávejte pozor, kde se svým vozem stojíte. Například pokud zaparkujete na místě pro invalidy a nemáte příslušné oprávnění, hrozí pokuta 55 € (dříve 35 €). Parkovat se nevyplatí ani na cyklostezkách nebo chodnících, zde vám policista může uložit pokutu až 110 €. Podobnou pokutu zaplatíte, když budete stát na místě vyhraněném pro stání hasičů. Vtipálci blokující parkovací místa pro nabíjení elektromobilů nově zaplatí 55 €. Nedáte-li přednost chodci na přechodu, zaplatíte 80 €. Stejně tak odložte telefon z ruky, jinak počítejte se 100 € mínus pro váš rozpočet. Na dálnici pozor na podjíždění aut, za to je sankce 100 €.

Záchranářská ulička je velké téma, které se už pomalu učí dodržovat řidiči i u nás v Česku. Nicméně v Německu za nedodržení nebo případné projetí touto uličkou je stanovená pokuta na 220 až 320 € dle závažnosti přestupku. Navíc si můžete vykoledovat měsíc bez řidičáku. Výše pokuty se také změnila například při odbočování. Při něm nesmíte ohrozit chodce ani cyklistu, pokud se tak stane, máte na krku pokutu 140 € a zákaz řízení na měsíc. Přísněji se trestá i dooring, což je neuvážené otevření dveří do cesty jinému účastníku provozu. Za to si koledujete od 10 € výše a pokuta tedy může činit až 50 €.

Na co nezapomenout: Nejen před pokutami byste se v Německu měli mít na pozoru. Do této kategorie se řadí i různé neočekávané situace jako je vandalismus, porucha nebo krádež vozu. Pokud si sjednáte připojištění, tato rizika vám pokryje a vy si užijete ničím nerušenou dovolenou. Připojistit se můžete buď v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

To se mi líbí (7)
Zdroj info: Právo pro všechny.
Zdroj médií: Depositphotos.

Michaela Rubešová
Autor článku
Michaela Rubešová
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.
Sdílet na Facebook
Sdílet na Twitter
Diskuze (0)
Podobné články
Povinná výbava Německo3 min. čtení
Povinná výbava Německo
15. 9. 2022
Michaela Rubešová
Pokuta z Rakouska a její promlčení2 min. čtení
Pokuta z Rakouska a její promlčení
17. 12. 2020
Nikola Vrablová
Pokuta z Itálie a její promlčení3 min. čtení
Pokuta z Itálie a její promlčení (2020)
26. 12. 2020
Nikola Vrablová

Nabídka práce
Řidič
Ostrava
brigáda
Řidič MKD
Ostrava
plný úvazek
od 45 000 Kč

Podobné články