PRÁCE 🧰

Řidiče bude hlídat „appka“: Pojišťovna jim nabídne levné povinné ručení

5. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Vypadá to, že budoucnost povinného ručení citelně ovlivní chytré technologie. Nemáme teď na mysli jenom rozsáhlou digitalizaci, která toto odvětví v nejbližších týdnech čeká, ale zejména nejrůznější aplikace, které by měly hlídat a odměňovat slušné řidiče. Jak by mohly fungovat v praxi?

Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka - právě čtete
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Appky“ hlídají brzdění, rychlost i používání telefonu

Už několik pojišťoven přišlo v minulosti s aplikacemi, které si jejich klienti mohli dobrovolně nainstalovat do mobilu a během cest se jimi nechat kontrolovat. Co všechno taková „appka“ hlídá? Nejen jízdní a diagnostická data, ale i řidičské návyky, například překračování rychlosti, příliš prudké zatáčení či brzdění nebo používání telefonu za jízdy.

Slušné řidiče čeká levné povinné ručení

Výměnou za dohled během řízení a dodržování předpisů mohou motoristé získat výrazné slevy z již zaplaceného pojistného. Celkem snadno tak dosáhnou na levné povinné ručení na auto, a to i bez toho, aby „kouzlili“ s bonusy nebo hledali tu nejlevnější nabídku, která ovšem nemusí být dostatečná z hlediska rozsahu pojistné ochrany ani sjednaných limitů.

Rozmach autopojištění na principu Pay How You Drive

Důvodem k testování nejrůznějších aplikací, které mají za úkol sledovat jízdní styl i zlozvyky řidiče, je celosvětový rozvoj autopojištění na principu Pay How You Drive (Plať tak, jak jezdíš), jehož základní filosofií je odměna pro slušné řidiče, kteří jezdí podle pravidel a nezpůsobují nehody, které za ně pojišťovny platí v rámci povinného ručení, případně havarijního pojištění. Jakmile řidič svou jízdu skončí, okamžitě mu v aplikaci vyskočí notifikace s hodnocením poslední jízdy. Na základě toho mu pak může pojišťovna poslat cashback v různé výší.

Náš tip: V současné chvíli nabízí pojištění fungující na principu Pay How You Drive pouze jedna tuzemská pojišťovna. Po sjednání pojistky a stažení mobilní aplikace vám pojišťovna každé tři měsíce ze všech jízd spočítá výsledné skóre a cashback, na který máte nárok. 

Na kolik si můžete přijít, když se necháte hlídat?

A kolik vám takové sdílení soukromí může ve výsledku „hodit“? Zmíněný cashback se počítá z celkového pojistného, tedy jak z povinného ručení, tak havarijního pojištění a případných dalších doplňkových pojištění. Klíčovým parametrem pro jeho výplatu je řidičské skóre, které shrnuje řidičské kvality skládající se z jednotlivých sledovaných parametrů.

Mladým řidičům může vrátit pojišťovna i několik tisíc

Maximální výše cashbacku není pro všechny stejná, ale souvisí s rizikovostí řidiče a kategorií vozidla. Nárok na nejvyšší cashback mají obecně mladí řidiči ve vybraných kategoriích vozidel, kterým může pojišťovna vrátit až 40 % zaplaceného pojistného. Na výplatu cashbacku samozřejmě nebude mít nárok řidič, který během sledovaného období boural.

Mohlo by vás zajímat: Podobnou aplikaci testovala v minulosti jedna z našich největších pojišťoven, která za každý kvartál odměnila sledované řidiče průměrnou částkou přesahující 700 Kč. Ročně si tak zmínění řidiči mohli přijít na více než 3 000 korun!

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Axa, Kooperativa.
Zdroj médií: Depositphotos.
Sandra, 14. 2. 2024 0:07
Asi radši budu platit o něco víc, než si pro pár usmolených korun nechat šmírovat celou jízdu. Navíc kdoví kam to povede, dostanu chuť se pořádně projet na známé volné okresce a pojišťovna mi nejen zhorší kredit, přidá na pojistném a ještě nahlásí policajtům, že jsem na okresce jela půl kilometru 130? Díky, ale nechci. Už z principu se nenechám šmírovat a veškeré šmírování, kterému mohu zabrání, prostě blokuju.
Filip Svoboda, 8. 2. 2024 8:49
No tak to je vážně fantastický. Takže další hromada klobouků co se bude sunout raději 10 pod limit a na dálnici prostředem do 110.
A když mi tam někdo vjede, tak ho narvu ať si to zaplatí, protože kdybych prudce brzdil, vezmou mi bonus. Dírám se vyhejbat taky nebudu, když auto nebude moje. Jestli jedu svým, nebo jedu autobusem ví taky prd.. Tak to jo. Na světě je fakt hromada zbytečnejch lidí.

Podobné články