PRÁCE 🧰

Povinné ručení musíte mít u nového auta ještě předtím, než vyjede z autosalonu

27. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Koupě nového auta je pro většinu z nás velkou událostí. Na jednu stranu se těšíte, až se svým nablýskaným parťákem vyrazíte z autosalonu, zároveň ale máte tak trochu obavu, abyste ho hned na první křižovatce nenabourali. Řešit proto budete povinné ručení nebo i havarijní pojištění.

Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu - právě čtete
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Platnou pojistku musí mít nové auto ještě předtím, než vyjede z autosalonu

Mnoho řidičů se mylně domnívá, že při koupi nového auta a sjednání zákonného povinného ručení existuje jakási ochranná lhůta. To je samozřejmě nesmysl, protože auto musí mít sjednané povinné ručení ještě předtím, než vyjede z autosalonu. Jeden z dokumentů, který totiž budete potřebovat pro registraci nového vozidla, je zelená karta, coby doklad prokazující platnost povinného ručení.

Mohlo by vás zajímat: Koupě auta a nesjednané povinné ručení patří mezi nejčastější chyby, kterých se řidiči dopouštějí. Ti si totiž často myslí, že se stávají novým vlastníkem teprve, až když jsou zapsáni ve velkém technickém průkazu. Pravdou ovšem zůstává, že majitelem nového vozu se stáváte již v okamžiku uzavření kupní smlouvy.

Jak sjednat povinné ručení při koupi auta? Klidně online a z mobilu

Počítejte s tím, že vám v autosalonu pravděpodobně nabídnou povinné ručení s partnerskou pojišťovnou. To ale nemusí být tak výhodné, jak se na první pohled tváří. Proto je dobré si už doma provést nezávislé srovnání nabídek povinného ručení prostřednictvím online kalkulačky.

Snadno tak můžete prozkoumat aktuální nabídku pojišťoven a povinné ručení si klidně přímo sjednat. Jediné, co potřebujete znát, je VIN kód auta, což je jeho sedmnáctimístné identifikační číslo. Číslo technického průkazu a registrační značku pojišťovně následně dodáte do 30 dní od sjednání povinného ručení.

Náš tip: Pojistné za povinné ručení při koupi auta můžete zaplatit kartou nebo bankovním převodem. Zelenou kartu obdržíte po připsání platby na bankovní účet pojišťovny. Sjednané povinné ručení může začít platit hned, nebo si vyberete datum, od kdy má být pojištění aktivní.

Co vám hrozí, pokud povinné ručení u nového auta nemáte?

Pokud si povinné ručení při koupi nového auta nesjednáte, a vyrazíte s ním na cestu, riskujete pokutu při náhodné silniční kontrole. Ta se může vyšplhat až ke 2 000 Kč na místě nebo 40 000 Kč ve správním řízení. V případě, že byste zákonnou povinnost dále ignorovali, může si na vás „posvítit“ Česká kancelář pojistitelů, která nepoctivým řidičům vyměřuje pokuty v podobě denní sazby.

Ta je určena typem vozidla a zdvihovým objemem válců a pohybuje se od 4 Kč do 25 Kč za motocykl a od 30 Kč do 93 Kč za osobní automobil. Pokud navíc nepojištěným vozidlem způsobíte škodu, bude po vás ČKP vymáhat nejen pokutu za nezaplacené povinné ručení, ale také způsobenou škodu, a to až do výše 300 tisíc Kč!

Hodláte zákonnou povinnost dál ignorovat? U dveří vám může zaklepat exekutor

Pokud chcete s nepojištěným autem dál brázdit tuzemské silnice, nějakou dobu vám to může procházet. Ve chvíli, kdy vám ale začnou chodit upomínky od České kanceláře pojistitelů, zaděláváte si na pořádný problém. Pokud totiž budete ignorovat výzvy ČKP k uhrazení výše zmíněného příspěvku (případně pokuty za škodu způsobenou nepojištěným vozidlem), může tato společnost postoupit dluh exekučním společnostem, které jej navýší o své poplatky. A to klidně i o několik tisíc Kč. Dluh na povinném ručení se tak může rázem vyšplhat k závratným částkám a skončit klidně i exekucí.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články