PRÁCE 🧰

Nenechte se u povinného ručení nachytat a zbytečně nevyhazujte peníze oknem

31. 8. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Většina z nás bere povinné ručení jako takové nutné zlo. To proto, že stále věříme různým mýtům a domněnkám, kvůli kterým vyhazujeme peníze za nemalé pojistné oknem. Které patří mezi ty nejčastější?

Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení - právě čtete
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Pojistka mi uhradí škody na vlastním vozidle

Povinné ručení kryje škody způsobené vlastním vozidlem ostatním účastníkům silničního provozu. Pokud dojde k dopravní nehodě, během které bude poškozeno vaše vozidlo, z povinného ručení nedostanete ani korunu. To samozřejmě za předpokladu, že si neplatíte speciální připojištění nebo havarijní pojištění.

Po úmrtí pojistníka povinné ručení zaniká

Spousta řidičů se mylně domnívá, že v případě smrti osoby, která má „na sebe“ povinné ručení napsané, pojistka automaticky zaniká a pozůstalí nemusí nic řešit. Jaké je ovšem jejich zděšení, pokud je zanedlouho začne kontaktovat pojišťovna s upomínkou, případně rovnou pokutou?

Jak to tedy skutečně je? Po smrti vlastníka přechází povinnost hradit povinné ručení na dědice. A to společně a nerozdílně. Jakmile je po skončení dědického řízení znám nový vlastník vozidla, ohlásí nabytí vlastnictví registru a poté plní už povinnosti zemřelého sám.

Ukončit smlouvu můžu kdykoliv

Pokud vám stávající pojistka přestane vyhovovat, můžete pojišťovně poslat výpověď smlouvy o povinném ručení a pojistku ukončit. To ovšem pouze v několika specifických situacích, které jsme vyjmenovali do jednoho z dřívějších článků. Pokud byste na výpovědi pojistky i mimo tyto důvody přesto trvali, může vám pojišťovna účtovat nemalé sankce za předčasné vypovězení smlouvy.

Po koupi auta existuje ochranná lhůta

Mnoho řidičů se mylně domnívá, že při koupi nového auta a sjednání zákonného povinného ručení existuje jakási ochranná lhůta. To je samozřejmě nesmysl, protože auto musí mít sjednané zákonné pojištění ještě předtím, než vyjede z autosalonu. Jedním z dokumentů, který totiž budete potřebovat pro registraci nového vozidla, je zelená karta, coby doklad prokazující platnost povinného ručení.

Proto si aktuální nabídku pojištění projděte ještě před tím, než pro nový vůz pojedete. Jakmile podepíšete smlouvu a stanete se vlastníkem vozu, pojistku si sjednejte třeba online z mobilu. Znát potřebujete pouze VIN kód auta, což je jeho sedmnáctimístné identifikační číslo. Číslo technického průkazu a registrační značku pojišťovně následně dodáte do 30 dní od sjednání povinného ručení.

Zaplacením příspěvku do garančního fondu jsem z obliga

Nechme stranou důvody, proč jste se rozhodli povinné ručení neplatit. Pokud si ale myslíte, že jednorázovou úhradou poplatku do garančního fondu jste zproštěni dalších povinností, šeredně se pletete. Příspěvek do garančního fondu je pouze sankcí, nejedná se tedy o zákonné pojistné! Vedle této pokuty je třeba vozidlo řádně pojistit. V opačném případě riskujete vysokou pokutu a v krajním případě i exekuci.

S autem nejezdím, povinné ručení platit nemusím

Tohle je asi ten nejrozšířenější omyl, kterému spousta řidičů zcela neopodstatněně věří. Povinné ručení musíte platit za každé registrované vozidlo, nehledě na to, zda ho využíváte k jízdám a jak často. Pokud přece jen s vozidlem jezdit nechcete, je potřeba ho odhlásit z registru. A to buď dočasně, nebo trvale. V obou případech to nicméně bude znamenat odevzdání registračních značek do depozitu. Pokud tak neučiníte, zákonné pojištění jste povinni i nadále platit.

Dlužím na pojistném. Pojišťovna mi ale pojistku vypovědět nemůže

Pokud jste včas nezaplatili pojistné, pojišťovna vás bude zanedlouho kontaktovat s výzvou o jeho dodatečném uhrazení. První upomínka většinou bývá zdarma, další jsou již zpoplatněné. Pokud si naivně myslíte, že ignorací problém vyřešíte a pojišťovna vám pojistku jednoduše zruší, mýlíte se. Má totiž spoustu možností, jak z vás dluh na povinném ručení dostat. Ve chvíli, kdy ho uhradíte, vám pak s největší pravděpodobností smlouvu vypoví.

Smlouva automaticky zaniká, když pojištění přestanu platit

Smlouvy o povinném ručení se většinou uzavírají na jeden rok, a pokud je sami nevypovíte, většinou se automaticky prodlouží. Rozhodně tak k jejich zániku nedochází ve chvíli, kdy se rozhodnete pojistné na další období nezaplatit. Pojišťovna bude v tomto případě aplikovat postup uvedený výše. Pamatujte, že pojišťovna si může dál nárokovat pojistné za nově započatý rok a k tomu navíc i náklady za upomínání.

Zdražení pojišťovny musím akceptovat

Pokud vám pojišťovna poslala dopis, ve kterém vyčíslila nové a vyšší pojistné, tuto změnu nemusíte akceptovat. Smlouvu můžete bez sankcí vypovědět a to do 30 dnů od ohlášení změny ze strany pojišťovny. Jak sepsat výpověď stávající smlouvy se dočtete zde.

Stačí mí základní limity a levnější pojistka

Zákon o povinném ručení stanovuje minimální limity povinného ručení, které činí 35 mil. Kč u škod na zdraví a 35 mil. Kč u škod na životě. Pokud s vozidlem nejezdíte často a necestujete do zahraničí, dává výběr levnějších produktů s nejnižšími limity smysl. V opačném případě se ale podívejte po pojistce, která nabízí vyšší limity. U hromadných nehod, škod na zdraví nebo životě totiž může být nejnižší zákonný limit nedostatečný. A řidič musí vše nad ujednanou částku uhradit z vlastní kapsy.

Často bourám. Když přejdu k jiné pojišťovně, načtou se mi plné bonusy

Bonusy jsou vázány na rodné číslo pojistníka. Pokud tedy spoléháte na to, že změnou pojišťovny získáte maximální bonus, budete pravděpodobně nepříjemně překvapení. To, jak fungují malusy a bonusy na povinném ručení, jsme ostatně vysvětlovali v jednom z předchozích článků.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: ČKP, Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články