PRÁCE 🧰

Změna pojistníka u povinného ručení: Postup, jak na to

11. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Porovnávali jste podmínky povinného ručení a našli jste mnohem výhodnější, než jaké máte u své stávající pojišťovny? Pak máte možnost změnit pojišťovnu povinného ručení.

Změna povinného ručení - poradíme, jak na to

Jak změnit pojišťovnu povinného ručení

Pokud si přejete změnit povinné ručení, měli byste si dobře pohlídat termín, kdy to uděláte. Jinak se připravte na to, že byste mohli platit vysoké penále za zrušení. Pojďme se podívat na to, v jakých případech můžete pojišťovnu beztrestně změnit.

Výpověď povinného ručení před uplynutím doby pojištění

V případě, že jste povinné ručení uzavřeli na dobu neurčitou, probíhá každý rok automatická prolongace. To znamená, že pokud smlouvu nezrušíte, automaticky se prodlužuje. Tento termín můžete využít i pro změnu pojišťovny. Má to ale jeden háček. Výpověď povinného ručení musí být vaší stávající pojišťovně doručena nejpozději 6 týdnů před koncem pojistné doby. Proto byste, pokud jste rozhodnuti pro změnu pojišťovny u povinného ručení, neměli otálet.

Změna povinného ručení po uzavření nové smlouvy

Jestli jste uzavřeli nové povinné ručení, ale rychle jste si uvědomili, že to není ono, můžete využít dvouměsíční lhůty pro změnu povinného ručení. V tomto období můžete poslat výpověď kdykoliv. Pojišťovna pak má osm dní na zrušení uzavřené smlouvy. Pak už vám nic nebrání v dohodě s jinou pojišťovnou.

Změna povinného ručení při změně podmínek pojišťovny

Každá pojišťovna má právo na změnu ceny za povinné ručení a podmínek pojištění. Ale vám tím dává další možnost na změnu. V případě, že vám od pojišťovny dorazí zpráva o změně, máte přesně jeden měsíc na to, abyste podali výpověď. Pokud se vám nově nastavené podmínky nelíbí nebo jste našli výhodnější nabídku, můžete do měsíce svoje rozhodnutí o změně oznámit pojišťovně.

Změna povinného ručení po dopravní nehodě

Na změnu povinného ručení máte nárok, i pokud jste byli účastníky dopravní nehody. Nebyli jste spokojeni s tím, jak se k pojistné události vaše pojišťovna postavila? Pak máte tři měsíce na to, pojišťovnu změnit. Tato lhůta běží od chvíle, kdy jste nehodu pojišťovně nahlásili.

Změna povinného ručení v případě vyřazení vozidla z provozu

Pokud jste se rozhodli vaše vozidlo vyřadit z provozu nebo v případě prodeje či krádeže, musíte své pojišťovně ohlásit zrušení povinného ručení. K oznámení je třeba doložit i potřebné doklady. Například v případě prodeje je třeba pojišťovně poskytnout kupní smlouvu nebo její kopii.

Změna pojistníka u povinného ručení

Pojistník je ta osoba, která uzavírá smlouvu s pojišťovnou. Ale zároveň nemusí mít k vozu žádný vlastnický vztah ani ho užívat. Pokud ale v průběhu pojištění pojistník zjistí, že mu tento stav nevyhovuje, nemůže jednoduše převést pojištění tak jak je uzavřené na někoho jiného. Je třeba změnit celé povinné ručení podle pravidel, která jsme si vysvětlili na začátku článku.

  Změna povinného ručení - online kalkulačka

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články