PRÁCE 🧰

Jak řešit dopravní nehodu

29. 9. 2022 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Každý den se stane na silnicích minimálně jedna dopravní nehoda. Štěstí, když se při ní nikdo nezraní. Bohužel často mohou lidé zbytečně zmatkovat a ohrozit svůj vlastní život. Co tedy dělat, když se stanete účastníkem dopravní nehody?

Jak postupovat při dopravní nehodě

Články na téma řešení dopravní nehody:

  1. Jak správně vyplnit záznam o dopravní nehodě
  2. Záznam o dopravní nehodě a na dát co pozor
  3. Jak postupovat při dopravní nehodě - právě čtete
  4. Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě
  5. Postup při dopravní nehodě - již brzy

Na silnicích občas o osudech lidí rozhodují doslova vteřiny. Jedna vteřina a život se může od základu změnit, ne vždy ale vlastní vinou. O to horší bývají následky. Dnes se seznámíme s tím, jak byste měli při dopravní nehodě postupovat, ať už jste přímým účastníkem nebo ne.

Je nutné podotknout, že průběh každé dopravní nehody může být dost individuální, a tak nelze stanovit přesný postup v bodech. Nicméně existují základní pravidla, která byste měli dodržet.

Použití reflexní vesty při dopravní nehodě

Pro případy, kdy se stane dopravní nehoda, je vhodné mít blízko sebe (například v kapse u dveří) reflexní vestu. Bez ní nevykračujte do silnice. Pokud byste tak učinili, zejména v případech, kdy je špatná viditelnost, mohlo by vás smést jiné auto, které vás bez reflexních prvků neuvidí. Bohužel takových případů se stává mnoho. Lidé vyráží pomoci, aniž by si prvně oblékli reflexní vestu a neštěstí je hned na světě.

Výstražná světla a výstražný trojúhelník

Pro svědky: Ještě než se vydáte prozkoumat situaci nebo pomáhat, nezapomeňte zapnout výstražná světla, aby další auta, které k nehodě přijedou, věděla, že se něco děje. Pokud je vás v autě víc, může jeden jít umístit výstražný trojúhelník, zatímco druhý jde pomáhat. Jestliže se na místě nachází více lidí, je vhodné všem určit úkol, aby každý věděl, co má dělat a zbytečně někde nepřekážel.

Pro přímé účastníky: V případě, že jste zaklíněni v autě, protože jste se stali přímým účastníkem dopravní nehody, se o tyto věci starají první svědci nehody. Nicméně auto po nárazu by samo mělo spustit výstražná světla, modernější automobily vyšlou automaticky SOS. Vy se snažte nehýbat. Pokud je to možné, vyčkejte na pomoc ostatních nebo profesionálů. Naopak pokud jste při dopravní nehodě neutrpěli žádná velká zranění a můžete se hýbat, dostaňte se do bezpečné vzdálenosti od auta - opět označeni reflexní vestou.

TIP redakce: Okolí dopravní nehody je třeba zabezpečit, protože by snadno mohla nastat řetězová situace, při které by bouralo jedno auto za druhým.

Důležitá telefonní čísla

Pokud se na místě dopravní nehody nacházejí zraněné osoby, bude nutné zavolat záchranou službu. Mezi tím, než záchranné složky dorazí na místo, pokuste se poskytnout první pomoc zraněným.

  • Policie - 158
  • Záchranná služba - 155
  • Tísňové volání - 112 (dovoláte se i bez SIM karty)

Hodí se mít v telefonu pro tyto případy aplikaci Záchranka. Díky ní, tedy po spuštění, vás bude možné najít přesně dle GPS.

Pokud zavoláte například na záchrannou službu, nemusíte zároveň volat na policii, neboť se spolu vzájemně propojí. Nicméně je lepší volat na záchranku, protože právě dispečer vás může provázet hovorem a poradit vám, jak se postarat o konkrétní zranění. Svým jednáním můžete zachránit lidský život.

Poskytnutí první pomoci nařizuje zákon

V České republice je povinné poskytnout první pomoc u dopravní nehody, v opačném případě, neposkytnutí pomoci se jedná o přečin s odnětím svobody až na dvě léta. Výše rozsudku může být i vyšší, pokud se například jednalo o člověka, který způsobil dopravní nehodu, neposkytl pomoc a z místa dopravní nehody ujel. V takové chvíli se může jednat i o trestný čin ublížení na zdraví. Vše specifikuje trestní zákoník § 150 a § 151.

Zranění při dopravní nehodě

  • Krvácení - k zastavení můžete použít jak obvaz z lékárničky, nebo kus látky, kterou přiložíte na místo. Důležité je krvácení zastavit, což může být problém třeba u tepenného krvácení nebo při amputaci. V takových případech je nutné použít škrtidlo nebo například na krku použít prsty, kterými utlačíte krvácející tepnu.
  • Dýchání - někteří zranění mohou být v bezvědomí a bez známek života. Je důležité zajistit dýchací cesty. Měli byste tedy odstranit překážky v dutině ústní, nebo setřít krev z obličeje. Pozor dejte na zapadnutý jazyk, který může být také překážkou v dýchání.
  • Vyprošťování - pokud to není nezbytně nutné - tedy například auto nehoří - nevyprošťujte zaklenutého člověka, taková osoba může mít poraněnou páteř a neprofesionálním vyproštěním byste mu mohli více ublížit. Raději v těchto případech vyčkejte na příjezd záchranářů a danou osobu držte při vědomí a v teple (přikrýt dekou - tu vozím v autě vždy); jestliže se ale jedná o život ohrožující situaci, tedy právě možné vzplanutí vozu, pak je třeba člověka vyprostit i za cenu zhoršení jeho zranění.
  • Resuscitace - bude třeba u člověka, který je v bezvědomí a má zhoršené dýchání (to můžete snadno uvolnit pouhým zakloněným hlavy). Srdeční masáž se provádí u dospělých takto: kleknutím vedle těla; dlaň jedné ruky se přiloží doprostřed kosti hrudního koše; propletete prsty s druhou rukou přiloženou k té první; vaše ramena musí být kolmo k hrudi a lokty musí být propnuté; frekvence: 100-120 stlačení za minutu (stlačení do hloubky zhruba 5 cm) - v ideálním případě byste měli projít kurzem první pomoc, kde se mimo jiné naučíte, jak správně resuscitovat.

Kdy při dopravní nehodě volat policii

Policii musíte zavolat vždy, když při dopravní nehodě dojde k zranění nebo usmrcení. Volá se také v případech, kdy je způsobena škoda na majetku třetí straně nebo kdy škoda přesáhne 100 tisíc korun na jednom vozidle. Pokud se ale stane, že se střetnete s vozidlem IZS nebo taxi služby, musíte zavolat policii vždy, tedy i v případech, kdy je škoda na vozech minimální. Častou příčinou nehod je i srážka se zvěří, v takovém případě se hodí zavolat policii také, protože získáte protokol o dopravní nehodě, který bude chtít vidět pojišťovna kvůli proplacení škody.

Záznam o dopravní nehodě

Záznam o dopravní nehodě by měl být přítomen v každém autě. Je to barevný formulář, do kterého se zaznamenává celý souběh dopravní nehody. Papír je propisovací, takže stačí, když je vyplňuje jen jeden ze dvou účastníků nehody. Jaké informace musíte do formuláře zaznamenat, si můžete přečíst v našem článku. Tento dokument se vyplňuje vždy, když u nehody není policie. Pokud ale není jasné, kdo je viníkem dopravní nehody, nebo druhá strana odmítá připustit svou vinu, je lepší na řešení situace přivolat policisty.

Hlášení dopravní nehody pojišťovně

Jakmile to bude možné, obraťte se na svou pojišťovnu, zejména v případech, kdy jste viníkem nehody vy. Na druhou stranu, i když viníkem nejste, hlídejte si, jestli se pojišťovna sama ozve - tedy jestli viník událost nahlásil své pojišťovně a ta se propojí s tou vaší. Pokud vám cokoli nebude jasné, obraťte na pojišťovnu, u které máte auto pojištěné.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články