PRÁCE 🧰

Záznam o dopravní nehodě a na co si dát pozor

7. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Dopravní nehody se dnes už dají řešit bez policie. Pokud jsou splněny podmínky, stačí jen vyplnit formulář záznam o dopravní nehodě a zbytek si pořeší pojišťovny mezi sebou. I zdánlivě jednoduchý úkon má však několik úskalí.

Záznam o dopravní nehodě - jaké komplikace mohou nastat

Články na téma řešení dopravní nehody:

  1. Jak správně vyplnit záznam o dopravní nehodě
  2. Záznam o dopravní nehodě a na dát co pozor - právě čtete
  3. Jak postupovat při dopravní nehodě
  4. Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě
  5. Postup při dopravní nehodě - již brzy

Kdy nemusíte volat policii

Policii nemusíte k nehodě přivolávat za těchto okolností:

  • odhadovaná škoda nepřekročila 100 000 korun, což platí pro každé vozidlo zvlášť
  • nebo nedošlo k poškození pozemní komunikace, k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace, ke škodě na obecně prospěšném zařízení, životním prostředí nebo na majetku třetí osoby (zkrátka - škoda vznikla pouze na dvou vozidlech účastníků nehody)
  • nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby

Ohledně škody je to asi jasné. Pokud se tedy nikdo ani nezranil, z vozidel neunikly na vozovku nebo mimo ni žádné škodlivé látky a nebyl poškozen majetek někoho dalšího (typicky třeba dopravní značka, plot, zábradlí mostku, slepice, srnka...), není nutné volat policii a vystačíte si s formulářem o dopravní nehodě.

Kopie záznamu o dopravní nehodě

Pozor, formulář sice vypadá poměrně standardizovaně, ale není. Máte-li k dispozici jenom jeden, můžete jeho kopii "vyrobit" na kus papíru jednoduše přepsáním všech kolonek. Nemáte-li ani jeden, můžete si ho stáhnout do telefonu z internetu a poté ho opět přepsat na papír. Mít dokument od pojišťovny je výhoda - obvykle je propisovací a není tedy nutné ho vyplňovat dvakrát.

Vyfoťte si nehodu

Než začnete s vyplňováním záznamu o dopravní nehodě, zdokumentujte si pomocí chytrého telefonu místo nehody. Pořiďte co nejvíce fotek celého místa nehody, z různých úhlů, detaily poškození, zachyťte i celek, třeba ze dvaceti metrů. Prostě, aby bylo jasné, v jaké pozici po nehodě auta byla a kde se nacházela. Rozhodně s nimi nehýbejte, dokud toto nemáte hotové.

Záznam o dopravní nehodě a viník

Je také dobré se dopředu domluvit na vině. To je naprosto zásadní a elementární. Jste-li si jisti, že jste nehodu nezavinili a druhý řidič také odmítá uznat, že by to byla jeho vina, volejte policii. Pakliže je vaše pochybení naprosto evidentní, uděláte nejlépe, když se omluvíte a jednoduše budete spolupracovat, ušetříte si problémy a pokutu. V případě řidičů, kteří nejsou z ČR, bychom asi policii volali vždy. Jakmile se třeba Francouz dostane do své země, budou (ačkoliv by neměly) tamní úřady a pojišťovny automaticky tak trochu na jeho straně. A i evidentní zavinění může zahrát do ztracena a nechat to vyhnít (vlastní zkušenost autora článku).

Velmi často opomíjeným pochybením je, že řidiči do formuláře záznamu o dopravní nehodě nenapíší, kdo je viník a kdo poškozený. To je základní chyba. Ono to totiž v záznamu o nehodě nikde není uvedeno, proto je potřeba to tam vyloženě dopsat ručně, ideálně před podpisy řidičů "Viník (podpis)" a "Poškozený (podpis)". Opět - když na toto druhý řidič nepřistoupí a vinu uzná jenom slovně, volejte policii.

Zdroj médií: Unsplash.

Podobné články