PRÁCE 🧰

VIDEO: Jaká auta využívají policisté v České republice?

17. 4. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Policie České republiky má vcelku rozmanitý vozový park. Podívali jsme se na něj podrobněji a ukážeme si, jaká auta naši policisté používají. Nebudou zdaleka všechna, ale dostaneme se i k těm ne úplně standardním.

V jakých autech jezdí Policie ČR

Hned na úvod několik základních informací. Zhruba třetina policejních vozů je v civilním provedení, zbytek je upraven a je na první pohled patrné, že tato vozidla slouží strážcům zákona. Další důležitá věc - nelze pojmout kompletně všechna auta, kterými tak obrovská státní složka disponuje. Podíváme se jen na ta nejzajímavější.

Policejní Octavie

Evergreen českých silnic mají v oblibě i policisté. Někde možná ještě slouží ty dvojkové, každopádně většinou to bude třetí generace, obvykle s benzinovým dvoulitrem 2.0 TSI, nebo menším motorem 1.5 TSI a automatickou převodovkou. Často jsou vybavené trochu kontroverzním předním ochranným rámem. Dálnice často okupují oktávky bez označení, se starším pohonem 1.8 TSI. Jedná se každopádně o univerzální policejní povoz, až vám někdo vykrade chatu nebo budete pokutování za rychlost, nejčastěji zkrátka policista vystoupí z Octavie.

Superby

Dvoulitrový motor mají i Superby, které taktéž dohlíží na dálnicích na provoz. Často je můžete vidět třeba na D11. 280 koní už stačí na většinu hříšníků, ale bylo by mylné se domnívat, že většinu dne tráví policisté jen pokutováním. V případě nehody je rychlý superb často na místě první (i proto mají jejich vozy často na palubě defibrilátor), eventuálně se rozblikaný postaví třeba za vůz s defektem, který stojí za krajnicí, aby do něj nikdo nenarazil.

Audiny

Policii Jihomoravského kraje doslova spadlo do klína před časem Audi RS 6, které bylo zabaveno státem v rámci trestního řízení. Vůz se ve veřejné dražbě nevydražil, a proto se nakonec stal majetkem právě policie. Musí to být docela fajn svezení v takové stíhačce, která má pětilitrový desetiválec se dvěma turbodmychadly. Celkový výkon je 580 koní.

Audi RS6 Policie ČR

Ochranná služba využívá vozy Audi S6, které vyměnila za starší A6. "Es šestky" pohání motor 4,0 TFSI, který umí 450 koní a na stovce je za 4,4 sekundy. Vozí se v nich policisté, kteří zajišťují ochranu diplomatů, vrcholných politiků a v případě, že naši zemi navštíví někdo opravdu důležitý (neplést s pojmem "populární"), pravděpodobně budou součástí kolony.

Hyundaie

Tucson platí za vcelku spolehlivé a nenáročné SUV. Sáhla po něm i policie a onehdá z toho byl malinko skandál. Automobilka Škoda dokonce napadla výběrové řízení a rozporovala jeden z požadavků - objem zavazadlového prostoru. Poslední dobou můžete policisty potkat i ve vozech Hyundai Ioniq, které jsou v čistě elektrické variantě.

Autobusy Iveco

Ne, skutečně policisté nejezdí hromadně za peníze vybrané z pokut do Chorvatska na dovolenou. Potřebují krom jiného vidět do kabin kamionů a nákladních aut, jestli se řidiči věnují řízení. K tomu je právě autobus ideální - jeden policista řídí a další v prostoru pro cestující dokumentují přestupky. Nejčastěji se jedná o nevěnování se řízení a telefonování za volantem, ale nachytali už i nazdárka, který držel volant mezi stehny a rukama se zrovna věnoval úplně jiné činnosti.

Autobus Iveco Policie ČR

Autobusy ale poslouží i v případě mimořádných událostí jako jsou například přírodní a technologické katastrofy a havárie. Využity mohou být pro přepravu zasahujících policistů a pro případnou evakuaci ohrožených osob. 

Autobus Iveco Policie ČR

Toyoty ve službách Policie ČR

Jestli vám tahle auta zastaví před domem, nevěstí to nic dobrého. Černé Hiluxy zásahové jednotky jsou už od pohledu silně upravené, disponují speciální nástavbou, která rozšiřuje taktické možnosti zasahujících policistů. Mohou se tak dostat třeba přes plot nebo rovnou do patra budovy. Krom toho jsou na bocích nástavby i rampy, které významně zvyšují přepravní kapacitu auta. Lebka namísto znaku automobilky už je jenom taková trochu temná třešnička na dortu.

Toyota Hilux Zásahové jednotky Policie ČR

Od japonské automobilky nakoupila policie i Land Cruisery LC 150, které mají sloužit cizinecké policii k vnitřní ochraně hranic. Krom toho slouží Policii ČR i 12 obrněných LC 200, které jsou upravené přeloučskou firmou SVOS. Úpravy se dotkly zejména balistické odolnosti a vydržet by tyto Land Cruisery měly i zásah granátem nebo najetí na minu. 

Vozový partk policie ČR

Zdroj médií: Policie České republiky.

Podobné články