PRÁCE 🧰

VIDEO: Typická Škoda Octavia dopravní policie a její vybavení

6. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Škoda Octavia je nejtypičtější policejní vůz. Vídáme ho na silnicích denně. Na detaily a zajímavosti o tomto autě jsme se zeptali přímo u policie.

Škoda Octavia dopravní policie

Standardní Škoda Octavia Policie České republiky má motor benzínový, je tomu tak z jednoduchého důvodu – policie často potřebuje využívat plný výkon vozidla ihned nebo krátce po jeho startu. Zážehové agregáty toto snášejí daleko líp než vznětové. Benzínový motor je navíc i univerzálnější, co se týče nasazení. Auto, které jsme měli k dispozici, bylo vybaveno pohonem všech kol a motor byl spárován se sedmistupňovou převodovkou DSG.

Obvykle auto policie za den ve službě najede zhruba 200 až 300 kilometrů, záleží ovšem na tom, jaký úkol zrovna plní. Při doprovodech to mohou být i vyšší stovky kilometrů, pokud většinu auto stojí, například někde u nehody, mohou to být i jen desítky.

Ochranný rám

Spousta policejních aut má v přední části rám. Ten slouží k ochraně nárazníku chladiče světel, zkrátka celého předku. Vyškolení policisté ho zároveň mohou používat k takzvanému pit manévru, což je prostředek k zastavení rychle jedoucího vozidla ohrožujícího provoz. Svého času to bylo populární téma v médiích, která v rámu viděla jakýsi symbol represe. Jak ukázal čas, byly to zbytečné obavy.

Co všechno s sebou policisté vozí?

Policejní auto ale samozřejmě vozí velkou spoustu výbavy. Nejpoužívanější je u dopravky nepřekvapivě alkoholtester, hned za ním je laserový radar, většina označených policejních vozidel totiž vlastní, tedy vestavěný radar, nemá. Dále je na palubě i platební terminál, to proto, aby bylo možné zaplatit pokutu i bezhotovostně.

V kufru policejní Octavie se vozí i AED tedy přístroj pro laickou resuscitaci, to proto, že policisté jsou velmi často na místě úplně první, ještě dříve nežli zdravotníci. Ze stejného důvodu s sebou vozí i hasicí přístroj, který slouží k zastavení začínajícího požáru, například u hořícího auta. Větší oheň by spíše jenom zpomalil. Pro všechny případy je v kufru i balistická vesta, dlouhé zbraně ovšem dopravní policisté k dispozici nemají.

Pro vyšetřování a dokumentaci dopravních nehod mají policisté dispozici výsuvný stoleček, světelný terč a kolečko na měření vzdálenosti. K dokumentaci samozřejmě využívají fotoaparát a další měřidla.

Policejní Škoda Octavia 3. generace

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články