PRÁCE 🧰

VIDEO: Resuscitace - Postup oživování dítěte a dospělého, jak na umělé dýchání

28. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pro všechny případy je dobré vědět, jak postupovat při resuscitaci. Do situace, kdy bude třeba pomoci třeba bližnímu nebo neznámému člověku, se může dostat každý z nás.

Resuscitace – umělé dýchání pro laiky

Články na téma první pomoc:

  1. Resuscitace - první pomoc pro laiky - právě čtete
  2. Automatizovaný externí defibrilátor AED
  3. První pomoc při dopravní nehodě
  4. Tísňová linka 112 a 155
  5. Aplikace Záchranka do mobilu - již brzy

Resuscitace krok po kroku

  • Zajistěte vlastní bezpečnost - především se ujistěte, že nehrozí žádné akutní nebezpečí vám, nasaďte si rukavice a v případě, že se chystáte provádět umělé dýchání tak i resuscitační roušku.
  • Oslovte postiženou osobu - zatřeste s ní za rameno.
  • Požádejte o pomoc někoho dalšího - konkrétně oslovte někoho, kdo zavolá 155, dalšího pošlete pro automatizovaný externí defibrilátor (AED).
  • Otočte postiženého na záda a zakloňte mu hlavu - tahem za bradu a čelo tlačte dolů. V případě dětí do jednoho roku hlavičku zakloňte jen velmi lehce, aby byla v rovině s tělem.
  • 10 vteřin poslouchejte, zda postižený dýchá - dejte ucho k jeho ústům a pohledem kontrolujte hrudník. Pokud lapá po dechu nebo nedýchá normálně, zahajte resuscitaci.

Resuscitace dítěte od 1 roku věku

  1. Dítě má zakloněnou hlavu, zacpěte dítěti nos a 5x vdechněte z úst do úst (umělé dýchání), a to ne silně, jen mělce tak, že se přirozeně zvedne hrudník. Hluboký a silný vdech by situaci mohl jenom zhoršit.
  2. Začnete stlačovat hrudník (masáž srdce) - v závislosti na věku dítěte klidně i jen dvěma prsty (u nejmenších), případně jednou rukou. Stlačujte hrudní kost v její dolní polovině, do zhruba třetiny výšky hrudníku asi 100-120 x za minutu.
  3. Po každých 15 stlačeních hrudníku 2 x vdechněte (viz bod 1). Dokud se dítě nezačne bránit, pokračujte v resuscitaci.
  4. Postupujte dle pokynů operátorky na lince 155.

Resuscitace dospělého

  1. Stlačujte postiženému hrudník mezi bradavkami oběma rukama nataženýma do hloubky zhruba 5-6 centimetrů. Počet stlačení by měl být asi 100 za minutu.
  2. Pokračujte do doby než se začně postižený aktivně bránit nedo do vystřídání dalším zachráncem (doporučeno po 2 minutách) či záchranářem.
  3. V případě, že je možné použít AED (pravděpodobně někdo donese), nepřerušujte resuscitaci, dokud nejsou přilepené elektrody a z přístroje nezazní „Ustupte od pacienta“.
  4. Postupujte podle pokynů operátorky na lince 155.

Umělé dýchání u dospělého a dítěte ne?

Trochu zvláštně může působit nutnost u dítěte spojit masáž srdce s umělým dýcháním, kdežto u dospělého ne. Jde v zásadě o statistický předpoklad. Dojde-li k zástavě srdečního oběhu u dítěte, předpokládáme, že příčina je v dechovém systému. Stručně řečeno – srdce se zastavilo poté, co z nějakého důvodu přestalo dítě dýchat. Tím, že stlačujeme hrudník, rozháníme krev po těle, nicméně ta je neokysličená. Potřebujeme krev okysličit, proto začíná resuscitace pěti vdechy a po každém patnáctém stlačení hrudníku by měla přijít dvě vdechnutí.

U dospělých osob se statistika obrací – k zástavě životních funkcí obvykle dojde z důvodů srdce a tělo má tudíž zásobu okysličené krve, kterou stlačováním hrudníku rozháníme po těle a dodáváme tak zejména mozku kyslík. Nicméně, pokud je evidentní, že u postiženého došlo k zástavě z dechových příčin (topení, udušení kouřem…) musíme rovněž kombinovat stlačování hrudníku a umělé dýchání a to v poměru 30 stlačení hrudníku a dva vdechy.

Nebojte se toho

Ve chvíli, kdy dojde na resuscitaci, je to vlastně poslední možnost, jak pacienta přivést zpět k životu. Nemáte už co pokazit. Možná se bojíte, že mu tím ublížíte. Věřte tomu, že i kdybyste silným stlačováním hrudníku jedno nebo dvě žebra zlomili, je to velmi malá daň. S každou minutou, váhání a prodlevy se šance na opětovné obnovení srdeční činnosti snižuje o 7-10 %.

Pakliže je to možné, pošlete někoho pro nejbližší AED. Nasazení automatizovaného externího defibrilátoru v prvních pěti minutách od zástavy zvyšuje šanci na obnovení oběhu dost dramaticky. Statisticky je to přes 70 % v prvních třech minutách.

Resuscitace dítěte a dospělého

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos.

Odborné informace o resuscitaci poskytla

Kurzy první pomoci pro firmy i veřejnost po celé ČR. Praxe a modelové situace, která promění povinnost v zábavu a teambulding v nejsilnější zážitek.

Podobné články