PRÁCE 🧰

VIDEO: Telefonní číslo 112 a linka 155

17. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Volání na tísňovou linku je u nás poměrně jednoduché. Ale i tady se dá najít pár zajímavostí a fintiček, kterými lze v případě potřeby využít.

První pomoc, tísňové linky 112 a 155

Články na téma první pomoc:

  1. Resuscitace - první pomoc pro laiky
  2. Automatizovaný externí defibrilátor AED
  3. První pomoc při dopravní nehodě
  4. Tísňová linka 112 a 155 - právě čtete
  5. Aplikace Záchranka do mobilu - již brzy

Asi znáte takové ty tři základní linky – 155 záchranka, 158 policie, 150 hasiči. Pak je tu ještě 156, kterou má městská policie a vše zastřešuje linka 112, což je jednotné číslo pro celou Evropu, na kterém by vám vždy měl být schopen někdo pomoci.

Linka 112

Největším pozitivem stodvanáctky je, že na ní fungují operátoři různě jazykově vybavení. Souvisí to samozřejmě s tím, že je to jednotné evropské číslo, takže Francouz, Ital nebo Španěl se dovolá a je přepojen na někoho, kdo hovoří jeho jazykem.

Tísňová linka 112 má ale i další zásadní výhodu. Pokud budete volat na číslo 158, 150 nebo 155, potřebujete být lidově řečeno „na signálu“ a musíte mít v telefonu SIM kartu. U stodvanáctky se dovoláte, pokud máte signál klidně i jen jednoho z operátorů a v zařízení nemusí být ani SIM karta.

Jedinou nevýhodu, kterou telefonní číslo 112 má je, že na dispečinku nesedí zdravotník, ale hasič. Ten je sice plně kompetentní, nicméně v případě zdravotních problémů vás přepojí na školenou zdravotnici a až ta vám bude pomáhat řešit třeba resuscitaci. Znamená to menší zdržení, proto je lepší pro co nejrychlejší zdravotní pomoc volat přímo 155.

Linka 155 – k čemu přesně slouží?

Na linku 155 se nemusíte obracet jenom v případě akutních zdravotních problémů, vyžadujících okamžité řešení (ostatně jen asi 40 % všech volání končí výjezdem sanitky), ale mohou vám tam i poradit. Nejčastěji volají maminky nemocných dětí, u kterých se třeba nedaří srazit horečku. Některé kraje mají k tomuto účelu i zvláštní poradenskou linku a podobné služby poskytují i zdravotní pojišťovny.

Trochu specifické jsou otravy, u těch se vyplatí volat rovnou na číslo 224 919 293 nebo 224 915 402, což je toxikologická linka, kde dokáží poradit prakticky okamžitě. Otrávíte-li se běžně dostupnou chemikálií, například jedem na mravence, je dobré mít při sobě obal od přípravku a na základě jeho složení nebo názvu pracovník linky vyhodnotí, jak nebezpečná otrava je (vyzkoušeno).

Rozdíly mezi linkou 112 a 155

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos.

Odborné informace o přivolání první pomoci poskytla

Kurzy první pomoci pro firmy i veřejnost po celé ČR. Praxe a modelové situace, která promění povinnost v zábavu a teambulding v nejsilnější zážitek.

Podobné články