PRÁCE 🧰

První pomoc při dopravní nehodě

14. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Správný postup poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě spousta řidičů absolutně nezvládá. Přitom je to vlastně to v určitou chvíli to jediné a nejdůležitější, co potřebují k tomu, aby třeba zachránili život svého bližního.

První pomoc při dopravní nehodě

Články na téma první pomoc:

  1. Resuscitace - první pomoc pro laiky
  2. Automatizovaný externí defibrilátor AED
  3. První pomoc při dopravní nehodě - právě čtete
  4. Tísňová linka 112 a 155
  5. Aplikace Záchranka do mobilu - již brzy

Univerzální návod není

Předem je nutné říct, že nic jako jediný správný postup první pomoci při dopravní nehodě neexistuje. Každá bouračka je jiná, vždy je třeba konat trochu jinak a mohou být odlišné priority. Co ale bude stejné vždy, je povinnost pomoci. Neposkytnutí první pomoci je trestným činem, takže by každý měl udělat vše, co je v jeho silách, za předpokladu, že tím nijak neohrozí sám sebe.

Více věcí současně

Hodně často lidé řeší, jestli je dobré napřed volat na tísňovou linku, nebo se zajímat o stav zraněných. Ideální postup je ten, že současně s tím, jak se jdu zajímat o to, kolik zraněných v autech je a v jakém jsou stavu, vytočím 155 nebo volám přes aplikaci Záchranka a přes hlasitý odposlech komunikuji s operátorkou. Nicméně nepředbíhejme, protože toto zdaleka není prvním krokem, který by měl pomáhající udělat. Správné pořadí vypadá zhruba následovně:

  • Bezpečně zastavte za místem nehody, ideálně za krajnicí. Dle doporučení by to mělo být alespoň 100 metrů za nehodou. Rozsviťte varovná světla
  • Než vůbec opustíte auto, oblékněte si výstražnou vestu. Cestuje-li vás více, obléknout si vestu samozřejmě všichni.
  • Pokud vás je v autě víc, někdo by měl hlídat děti. Ty nenechávejte nikdy v takové situaci samotné. Každopádně všichni by měli ven z vozidla, za svodidla a mimo silnici.
  • Popadněte lékárničku, telefon a výstražný trojúhelník. Jděte k nehodě a trojúhelník umístěte do dostatečné vzdálenosti před ni. Opravdu ale tak daleko, aby jedoucí auta stihla bezpečně zastavit. Přitom už můžete volat na 112, případně přes aplikaci Záchranka.
  • Než začnete pomáhat někomu uvnitř auta, přesvědčte se, že nehrozí nebezpečí vám. Zajistěte tedy vozidlo pomocí ruční brzdy, vypněte motor a vytáhněte klíčky ze zapalování.
  • Rozdejte úkoly ostatním pomáhajícím.
  • Postupujte podle pokynů operátorky.

Dále je dobré, držet se pár jednoduchých zásad:

  • Nejvíce obvykle potřebuje pomoc ten, kdo si o ni neřekne. Naopak hlasitě naříkající na tom většinou nejsou až tak špatně, jakkoliv pro ně aktuální bolest může být nesnesitelná.
  • Poslouchejte dispečera na tísňové lince. Jestli vám připadá, že po vás chce zbytečné informace, které akorát zdržují, tak ne, on to opravdu potřebuje vědět. Jsou to lidé, kteří ví, proč a na co se ptát. Žádná jejich otázka není zbytečná.
  • Dobře se podívejte do každého nabouraného auta. Lidé nemusejí sedět připoutaní v sedačkách, menší dítě může třeba zapadnout za opěradla předních sedadel, kde zůstane delší dobu bez povšimnutí. Proto vždy zkontrolujte opravdu důkladně každé z vozidel.
  • Nevyžaduje-li to stav zraněného, nevyprošťujte ho z auta. Pakliže je nutná resuscitace nebo zastavení krvácení, není úplně nejlepší nápad, snažit se ho za každou cenu vysoukat z vozidla ven. U nehod, které se stanou nad zhruba 40 km/h, může dojít k poranění míchy. Jedním ze signálů, které toto poranění provázejí, je i mravenčení v končetinách a brnění prstů. Tyto symptomy mohou být přítomné, ale i nemusejí.

První pomoc při autonehodě není žádný kumšt. Opravdu stačí jen držet se několika důležitých bodů a především tím, co říká operátorka.

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos.

Odborné informace o první pomocí při nehodě poskytla

Kurzy první pomoci pro firmy i veřejnost po celé ČR. Praxe a modelové situace, která promění povinnost v zábavu a teambulding v nejsilnější zážitek.

Podobné články