PRÁCE 🧰

VIDEO: Letní cesty a úpal, příznaky úpalu a první pomoc při úpalu

21. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ačkoliv úpal není to samé co úžeh, první pomoc je stejná a velmi podobné jsou i příznaky.

Příznaky úpalu a první pomoc při úpalu

Články na téma zdravotní potíže na cestách:

  1. Přehřátí organismu v autě
  2. Jak poznat úžeh a první pomoc při úžehu v létě
  3. Příznaky úpalu a první pomoc při úpalu - právě čtete
  4. Záchrana a první pomoc při tonutí
  5. Jak vyndat klíště - již brzy

Při úpalu dochází k přehřátí organismu nejčastěji kombinací více faktorů. Obvykle je to horko spojené s nedostatečným příjmem tekutin a nedostatkem čerstvého vzduchu. Tělo se neochlazuje tak, jak by mělo a nevytváří dostatek potu, který chladí tím, jak se z povrchu kůže odpařuje. 

Úpal vs úžeh - rozdíly

Úpal může a nemusí být spojen s pobytem na sluníčku, čímž se dostáváme i k zásadnímu rozdílu mezi úpalem a úžehem. Úžeh je totiž vždy spojen s přehřátím mozku, což způsobí nejčastěji sluneční záření. Úpal je celkové přehřátí těla.

Příznaky úpalu aneb jak poznat úpal

Projevy jsou podobné, jako u úžehu. Typicky kůže horká na dotyk, bolest hlavy, nevolnost, apatie. V pokročilejší fázi se přidávají křeče, ztráta vědomí a může to skončit i opravdu hodně špatně, tedy smrtí. Zvláště nebezpečný je úpal u dětí, kde má rychlejší průběh. U kojenců se k tomu připojuje ještě nedostatečně vyvinutá termoregulace. Jak probíhá úpal je nicméně do značné míry individuální záležitost a dva lidé mohou mít zcela rozdílný průběh tohoto onemocnění.

První pomoc při úpalu

První pomoc při úpalu

Postup pro laiky se nijak neliší v případě úpalu a úžehu. Vždy jde o to, co nejdříve odstranit příčinu, tedy postiženého přesunout do chladnější místnosti, nechat na něj foukat ventilátor, posadit ho k otevřenému oknu (je-li venku chladněji) či ochlazovat povrch těla pomocí žínky namočené ve vlažné vodě. Tekutiny podáme i na pití, nicméně zde pozor – méně je více a nenechejte člověka s úpalem/úžehem vypít celou sklenici naráz. Průběžně měříme teplotu (klidně co pět minut).

Je možné nemocného dát na chvíli pod sprchu, nicméně ne do ledové vody, ale opět maximálně do vlažné. Nepodáváme mu léky na snížení teploty (např. Paralen). Ty v tomto případě ničemu nepomohou, fungují na zcela jinou příčinu zvýšené teploty nebo horečky. Speciální léky podá případně až lékař nebo zdravotnický záchranář.

Po chvíli by se měly příznaky zmírnit, teplota by měla začít klesat a nemocný by sám měl pozorovat zlepšení. Nedojde-li k tomu do půl hodiny, voláme 155, to samé uděláme bez odkladu při jakýchkoliv poruchách vědomí (halucinace, bezvědomí, mdloby).

Vše o přehřátí, úpalu a úžehu

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos, První pomoc živě.

Odborné informace o první pomoci při úpalu poskytla

Kurzy první pomoci pro firmy i veřejnost po celé ČR. Praxe a modelové situace, která promění povinnost v zábavu a teambulding v nejsilnější zážitek.

Podobné články