PRÁCE 🧰

VIDEO: Poradíme, jak poznat úžeh a jak na první pomoc při úžehu v létě

19. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při úžehu dochází k přehřátí organismu vlivem pobytu na slunci. Při laické první pomoci je v podstatě jedno, jestli se jedná o úžeh nebo úpal, postup je stejný.

Jak poznat úžeh a první pomoc při úžehu v létě

Články na téma zdravotní potíže na cestách:

  1. Přehřátí organismu v autě
  2. Jak poznat úžeh a první pomoc při úžehu v létě - právě čtete
  3. Příznaky úpalu a první pomoc při úpalu
  4. Záchrana a první pomoc při tonutí
  5. Jak vyndat klíště - již brzy

Úžeh definujeme jako přehřátí mozku, které má vždy na svědomí delší pobyt na slunci. Z toho vyplývá i nejlepší prevence úžehu, kterou je pokrývka hlavy, zkrácení pobytu na přímém slunci a také dostatečný příjem tekutin. Typickým scénářem je v tomto případě dítě, které celé odpoledne stráví na pískovišti na koupališti bez čepice a zabráno do hry si zapomene říct o pití, když má žízeň. V podvečer se u něj začnou projevovat příznaky jako nevolnost a apatie. Na 99 % jde o úžeh. 

Příznaky úžehu se nemusí projevit hned, ale mohou se objevit i s několikahodinovým zpožděním. Nejtypičtější jsou bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, může docházet i k poruchám vědomí, halucinacím a podobně.

Úpal vs úžeh - rozdíly

Rozdíl mezi úpalem a úžehem je v tom, že úpal nemusí přímo souviset se slunečním zářením a je to přehřátí organismu způsobené teplem a nedostatkem čerstvého vzduchu, současně s nedostatečným příjmem tekutin. Tělo se ochlazuje odpařováním, jenže aby mělo co odpařovat, musí přijímat tekutiny.

Úžeh a první pomoc při úžehu

Úžeh - první pomoc

Rozpoznáme-li nějaký z příznaků a okolnosti nasvědčují úžehu, je nejdůležitější postiženého co nejdříve dostat z dosahu přímého slunečního svitu, ideálně do větrané chladné místnosti nebo alespoň stínu. Svlékneme ho, aby se jeho tělo mohlo efektivně ochlazovat přes povrch kůže a můžeme na něj nasměrovat ventilátor nebo vytvoříme průvan, je-li to možné.

Dále je možné tělo ochlazovat potíráním navlhčenou žínkou, do podpaží a třísel je možné dát balíčky s ledem. Těmito místy vedou velké tepny, takže jimi procházející krev ochlazujeme. Opatrně ovšem s podáváním tekutin – ideální je po lžičkách, při vypití celé sklenice vody najednou ji pravděpodobně člověk s úžehem vyzvrací. Určitě nepodáváme při úžehu žádné léky na snížení teploty, které při úžehu nefungují.

Zcela bychom se vyvarovali nějaké studené sprchy či jiných teplotních šoků, které mohou situaci ještě zhoršit. Pokud postižený souhlasí, je sprcha možná, ale vždy jen vlažnou vodou. Je-li to možné, průběžně mu měříme teplotu, která by měla klesat. Pakliže do půl hodiny nedojde ke zlepšení stavu a snížení teploty, je na místě přivolat pomoc pomocí aplikace Záchranka nebo na lince 155. Při poruchách vědomí na nic nečekáme a voláme záchrannou službu vždy.

První pomoc při přehřátí, úpalu a úžehu

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos, První pomoc živě.

Odborné informace o první pomoci při úžehu poskytla

Kurzy první pomoci pro firmy i veřejnost po celé ČR. Praxe a modelové situace, která promění povinnost v zábavu a teambulding v nejsilnější zážitek.

Podobné články