PRÁCE 🧰

VIDEO: Prvosledová Škoda Octavia pořádkové policie a její výbava

28. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Škoda Octavia našich silnicích jedno z nejčastěji se vyskytujících vozidel, a to nejen v rukou soukromníků, podnikatelů, ale i u Policie České republiky.

Prvosledová Škoda Octavia policie

Co se týče generací, tak policie samozřejmě průběžně svůj vozový park obměňuje, přičemž průměrné stáří aut je zhruba 7 let. Na auta policie jsou kladené dost specifické požadavky, jedním z nich je i požadavek na plný výkon motoru hned po startu. I proto jsou preferovány zážehové motorizace, které sice mají vyšší spotřebu, na druhou stranu jim tolik nevadí vytáčení za studena.

Raději benzín

Většina policejních oktávek tak má dvoulitr 2.0 TSI s výkonem 140 kW. Maximálního výkonu dosahuje tento agregát od 4 200 otáček, krouticí moment má hodnotu 320 Nm a je dostupný od 1 500 otáček. Převodovka může být jak manuální, tak automatická, tedy pro koncern VW typické DSG. Některé kousky mají i pohon všech kol. Co se týče spotřeby, tak ta se pochopitelně ani zdaleka nepřibližuje tabulkovým hodnotám, ale pohybuje se v rozsahu zhruba 7-8 litrů na sto kilometrů.

Vybavená pro všechny situace

Nejzajímavější je pochopitelně vybavení Škody Octavia Policie České republiky, které vůz odlišuje od těch běžných. Jelikož prvosledoví policisté se mohou setkat skutečně s kdečím, jsou dle toho náležitě vybaveni. Na zákroky proti ozbrojeným pachatelům mají v autě balistický štít a přilby, nad to je vzadu i speciální uzamykatelný trezor ukrývající dlouhé zbraně. Potřebují-li se dostat policisté při zákroku do objektu, mohou použít skládací žebřík a také speciální nářadí pro podobné situace (páčidla, štípací kleště apod.)

Kdyby bylo potřeba zakročit proti jedoucímu vozidlu, je auto opatřeno i ochranným rámem. Školený policista může za určitých podmínek provádět tzv. pit manévr a pronásledování může ukončit i zastavovací pás.

V oktávce se ale najdou i nerepresivní prostředky. Jedním z nejpoužívanějších je překvapivě výbava první pomoci – velmi často jsou policisté na místě jako první a zahajují resuscitaci, k čemuž mají i AED přístroj. Zejména v letním období přijde občas vhod i plovací vesta a házecí pytlík, to třeba pro záchranu vodáka topícího se pod jezem. A co z výbavy je nejpoužívanější? Přístroj pro měření hladiny alkoholu v dechu.

Policejní Škoda Octavia pořádkové policie

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články